Σειρά εικαστικών δράσεων με τίτλο “Σπλάντζια – Πεδίο Δράσεων Σύγχρονης Τέχνης” θα πραγματοποιηθούν σήμερα Σάββατο 26/9 στις 8:30 μ.μ. στην πλατεία 1821, με στόχο την ανέλιξη της πλατείας σε πεδίο σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας την και την άμεση διαδραστική επαφή του κοινού με τη σύγχρονη τέχνη.

Στην Αίθουσα Τέχνης ΣΤΟΑrt θα εγκαινιαστεί η εικαστική έκθεση “Μονογραφίες V’ της Jan Liodaki σε επιμέλεια του Ιωάννη Ν. Αρχοντάκη. Διάρκεια 26.9 ως 15.10. Ανοικτά καθημερινά 10 – 11μ.μ.
Στον κεντρικό ελεύθερο χώρο της πλατείας θα παρουσιαστεί για μόνο ένα βράδυ η γλυπτική εγκατάσταση “Το Πάρκο της 3ης Διάστασης” με έργα από τους εικαστικούς δημιουργούς: Mαρία Αντωνάτου, Γιώργο Κοκοβλή, Γιάννη Κουτρούλη, Κουτσαυτάκη Λένα, Ευαγγελία Λεργίου, Αλεξάνδρα Μαράτη, Δημήτρη Μεράντζα, Ευτύχη Παλήκαρη, Χρυσούλα Σκεπετζή, Χρήστο Σούλαρη, Rena Stollenwerk, Aντώνη Τριανταφύλλου, Κατερίνα Τσεμπελή και Παναγιώτη Χαβιαρά. Επιμέλεια: Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης.
Στον Βενετσιάνικο ναό του Αγίου Ρόκκου θα κλείσει εορταστικά, με σύντομη ξενάγηση από τον κεραμίστα Μανούσο Χαλκιαδάκη, η έκθεση σύγχρονης τέχνης “Θεωρίες C” σε επιμέλεια του Ιστορικού της Τέχνης Κώστα Λάβδα. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Χρήστος Κεχαγιόγλου, Πάνος Κουφός και Μανούσος Χαλκιαδάκης.
Στην οθωμανική Υπόγεια Κρήνη της Σπλάντζιας θα κλείσει εορταστικά, με σύντομη ξενάγηση από τους εικαστικούς δημιουργούς Λαμπρινή Μποβιάτσου και Αρι Στοΐδη, η έκθεση σύγχρονης τέχνης “Λουτρικόν” σε επιμέλεια του Ιστορικού της Τέχνης δρ Θανάση Μουτσόπουλου. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Λαμπρινή Μποβιάτσου και Άρις Στοΐδης.
Οι τέσσερεις εκθέσεις στον χώρο της πλατείας της Σπλάντζιας παρουσιάζονται σε ξεχωριστούς και σημαντικούς για την ιστορία της πλατείας χώρους, εντάσσονται στο πρόγραμμα “ΧΑΝΙaRT 2015 – Εικαστικές Διαδρομές στον Νομό Χανίων” και συνδιοργανώνονται από την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, την Αίθουσα Τέχνης Στοά και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον. Ολες οι δράσεις θα έχουν ελεύθερη είσοδο.