647 ανεμογεννήτριες στις βουνοκορφές της Κρήτης

anemogenitriesΤην έντονη αντίδραση της “Πρωτοβουλίας κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα – Αποπηγάδι”, προκαλούν τα σχέδια για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις βουνοκορφές της Κρήτης, οι περισσότερες εκ των οποίων αναμένεται να τοποθετηθούν σε περιοχές Natura.

Σε ανακοίνωσή της, η Πρωτοβουλία υποστηρίζει ότι οι εταιρείες ΕΛΙΚΑ (Κ. ΣΑΡΡΑΣ) και ΤΕΡΝΑ σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν «πενήντα έξι αιολικούς σταθμούς και όχι αιολικά «πάρκα» όπως κατ ευφημισμόν λέγονται στην Κρήτη. Η Πρωτοβουλία κάνει λόγο για «θηριώδη έργα τα περισσότερα μέσα σε προστατευόμενες περιοχές Νατούρα & ΖΕΠ που καταλαμβάνουν με 647 ανεμογεννήτριες περισσότερες από εβδομήντα βουνοκορφές σε όλους σχεδόν τους δήμους της Κρήτης».
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η ονομαστική εγκατεστημένη ισχύς από τα δύο έργα θα είναι 1685 MW (σχεδόν δυόμισι φορές η ενέργεια που παράγουν τα εργοστάσια της Κρήτης) και θα διοχετεύεται -απορρίπτεται- στην ηπειρωτική χώρα με υποθαλάσσια καλώδια διασύνδεσης.
Όσον αφορά το νομό Χανίων, πρόκειται να εγκατασταθούν από τις δυο εταιρείες 15 αιολικοί σταθμοί με συνολικά 185 ανεμογεννήτριες (Α/Γ) .

ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Πρωτοβουλία, η εταιρεία ΤΕΡΝΑ http://www.crete.gov.gr/attachments/article/8418/Kef_3_Synoptiki %20perigrafi.pdf εγκαθιστά έξι αιολικούς σταθμούς, με 76 ανεμογεννήτριες ύψους 125 μέτρων, στις εξής περιοχές:
Δήμος Καντάνου – Σελίνου:
• ΜΟΝΟΠΡΙΝΟΣ – ΒΑΡΔΙΕΣ 10 Α/Γ (30 MW) • ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ – ΣΕΛΑΔΑ 13 Α/Γ (39 MW)
Δήμος Κισσάμου:
• ΒΛΑΤΟΣ13Α/Γ(39MW) Δήμος Σφακίων & Αποκορώνου:
ΑΝΕΜΟΚΕΦΑΛΑ 13 Α/Γ (39 MW) Δήμος Σφακίων:
ΧΙΟΝΙΣΤΡΑ – ΚΕΦΑΛΑ 11 Α/Γ (33 MW)
ΑΧΛΑΔΕΣ 16 Α/Γ (48 MW)
 Δήμος Καντάνου – Σελίνου:
• ΧΑΣΙΟΥΚΟΡΥΦΗ9Α/Γ(20,7MW)
• ΓΟΥΡΓΟΥΘΑ15Α/Γ(34,5 MW)
• ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΚΟΡΥΦΗ 5 Α/Γ (11,5 ΜW)
Δήμος Πλατανιά:
•ΟΝΥΧΑΣ 12 Α/Γ (27,6 MW)
•ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΙ 19 Α/Γ (43,5 MW) ΜΑΓΛΙΝΟ ΚΕΦΑΛΙ 4 Α/Γ (9,2 MW)
Δήμος Κισσάμου και Καντάνου – Σελίνου
•ΜΕΤΕΡΙΖΙ 9 Α/Γ (20,7)
Δήμος Αποκορώνου και Σφακίων
•ΒΟΡΕΙΝΑ 15 Α/Γ (34,5 MW)
Δήμος Σφακίων
• ΚΑΚΟ ΚΑΣΤΕΛΙ 15 Α/Ν (34,5 MW)

Οι διαστάσεις

Όπως αναφέρει η Πρωτοβουλία, χαρακτηριστική εικόνα για το μέγεθος της επέμβασης στο περιβάλλον δίνει η περιγραφή της θεμελίωσης για κάθε ανεμογεννήτρια στην ΜΠΕ της εταιρείας ΕΛΙΚΑ: «Με κέντρα τα σημεία εγκατάστασης των ανεμογεννητριών η διάμετρος βάσης είναι περίπου 15 m. και το βάθος θεμελίωσης είναι 2,5 m. Στην θέση κάθε θεμελίου ανεμογεννήτριας θα διαμορφωθεί επίπεδη πλατεία διαστάσεων περίπου 2500m2 (50 x 50 m).

400 χιλιόμετρα δρόμων στα βουνά
Αντιδράσεις από μεριά της Πρωτοβουλία προκαλεί και η κατασκευή ενός δικτύου δρόμων σε ορεινούς όγκους συνολικού μήκους 400 χιλιομέτρων, καθώς καταγγέλεται ότι «γίνεται βάναυση διαπλάτυνση δασικών δρόμων σε προστατευόμενες περιοχές με διαμόρφωση πλατειών διαμέτρου γύρω στα 20 μέτρα για να στρίβουν οι νταλίκες».
Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία «το εφιαλτικό τοπίο συμπληρώνουν πολλές δεκάδες χιλιόμετρα δικτύων υψηλής τάσης προς κάθε κατεύθυνση, και υποσταθμοί ανύψωσης τάσης».

Η στάση των Δήμων
Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία, όλοι οι Δήμοι που έχουν γνωμοδοτήσει μέχρι στιγμής (από τους 19 στους οποίους προγραμματίζονται αυτά τα έργα) έχουν απαντήσει αρνητικά ενώ και στους υπόλοιπους δήμους είναι τέτοια η αντίδραση των πολιτών, που αναμένεται ότι θα απαντήσουν αρνητικά όλα τα Δημοτικά Συμβούλια». Η Πρωτοβουλία κάνει λόγο για
«ξεπούλημα του τόπου και απειλή για τους ανθρώπους, την κοινωνία και το περιβάλλον» και καλεί τους πολίτες του νησιού να υπερασπιστούν «τη γη και το μέλλον των παιδιών τους».
haniotika-nea.gr