Εικαστική παραγωγή “Ο Κόσμος του Γιάννη Κύρου” στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

giannis-kyrouΗ Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων παρουσιάζει, στις 12 Οκτωβρίου 2015 την καινούρια εικαστική παραγωγή με τίτλο «Ο Κόσμος του Γιάννη Κύρου. Σκηνικά, κοστούμια, και αρχειακό υλικό από το θέατρο, το χορό, τη μουσική και την τηλεόραση.»


Η συλλογή ανήκει στο Χανιώτη ηθοποιό Λευτέρη Λαμπράκη, που είναι και ο επιμελητής της έκθεσης και ο οποίος προτίθεται να δωρίσει με την μορφή μόνιμου δανείου, το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής του που θα εκτεθεί, στην Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων.

Εγκαίνια: Δευτέρα 12 Οκτωβριου στις 20:00
Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 12 Φεβρουαρίου 2016.

Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει το συνολικό έργο του σκηνογράφου –σκηνοθέτη Γιάννη Κύρου στο Θέατρο και την Τηλεόραση, στο Χορό και τη Μουσική. Να γνωρίσουμε την έκφραση και την εποχή του.
Στην έκθεση παρουσιάζονται σχέδια με μολύβι και μελάνι, μακέτες με πλαστικά χρώματα και ακουαρέλες, έγχρωμα μολύβια, κολάζ, και κοστούμια της θεατρικής δημιουργίας του καλλιτέχνη Γιάννη Κύρου, ο οποίος υπήρξε στενός συνεργάτης του Ελληνικού Χοροδράματος, της Ραλλούς Μάνου. Πλούσια ήταν επίσης η συνεργασία του με το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, τους Δεσμούς της Ασπασίας Παπαθανασίου, το Θεσσαλικό Θέατρο, το Ημικρατικό Θέατρο Αιγαίου, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης, αλλά και στο Ελεύθερο Θέατρο με τους Θιάσους, Βαλάκου, Βουγιουκλάκη – Παπαμιχαήλ, Αλεξανδράκη, Βεργή, Βουτσά, Λάσκαρη, Μουστάκα, Γκιωνάκη και άλλους.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις από Χανιώτες καλλιτέχνες που έχουν σχέση με τις παραστατικές τέχνες. Το θέατρο, το χορό και τη μουσική.
Οι παραστάσεις που θα πλαισιώσουν την έκθεση (30 τον αριθμό), θα έχουν ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ για το κοινό, θα διαρκέσουν όσο και η έκθεση (4 μήνες).

Θα λάβουν μέρος: Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης, η Πολιτιστική Ομάδα Αρένα, το Θέατρο Βιολέτα – Μ. Βλαχάκη, Ο Σύλλογος Φίλων Θεάτρου Χανίων, το Θέατρο 73100, η Σοφία Φαλιέρου, η Μουσική Ομάδα του Καλούτση, Κατερίνα Ντινοπούλου, Ομάδα Killing the Fly, η Μαρία Μεντέζ, Θεατρική σκηνή Ρίτσας Χατζιδάκη, Ομάδα Πασπαρτού, Stand-up comedy με το Γιώργος Πογιατζή, Δέσποινα Δρακάκη, Ελισάβετ Βερούλη με τον Δημήτρη Ντρουμπογιάννη, η Χορευτική Ομάδα Έφης Καλούτση, η Ομάδα Μουσικού σχολείου, ο Λεωνίδας Μανωλικάκης και πολλοί άλλοι.

Βιογραφικό Γιάννη Κύρου
Ο Γιάννης Κύρου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1942. Σπούδασε σκηνογραφία και ενδυματολογία με τον FABIOUS VON EUGEL και ELLI BUTTNER στη Γερμανία και με τον Βασίλη Βασιλειάδη, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στην Αθήνα. Το 1966 μαθήτευσε κοντά στον Γιάννη Τσαρούχη.
Από το 1965 άρχισε να σκηνογραφεί. Συνεργάστηκε με το Ελληνικό Χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου, το Εθνικό θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, το Θεσσαλικό Θέατρο, τους Δεσμούς της Ασπασίας Παπαθανασίου, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης. Στο Ελεύθερο Θέατρο συνεργάστηκε με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, τον Αλέκο Αλεξανδράκη, την Αντιγόνη Βαλάκου, τον Κώστα Βουτσά, τη Ζωή Λάσκαρη και πολλούς άλλους ηθοποιούς – θιασάρχες.
Υπέγραψε περισσότερες από εκατό τηλεοπτικές παραγωγές, μεταξύ των οποίων το Θέατρο της Δευτέρας και την σειρά Αστροφεγγιά. Το 1982 βρέθηκε στα Χανιά, αποφασισμένος να ζήσει και να δημιουργήσει εδώ. Οι ξεχασμένοι χώροι και οι υποβαθμισμένες περιοχές με την ιδιαίτερη αισθητική τους ασκούσαν μαγνητική επιρροή στο καλλιτεχνικό του πνεύμα. Ίδρυσε την Πειραματική Καλλιτεχνική Ομάδα ΑΡΕΝΑ, η οποία ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα. Έκανε λαϊκό θέατρο χωρίς καμία παραχώρηση στην ποιότητα και συγχρόνως δοκίμαζε διαφορετικά είδη θεάτρου, δημιουργώντας τη δική του πρόταση. Τις τελευταίες μέρες της ζωής του τις πέρασε σχεδιάζοντας να ανεβάσει στη Σκηνή, τους Δεκαπέντε Εσπερινούς του Μάνου Χατζιδάκι.
Έφυγε από τη ζωή το 1991.