Ολάντ: Θα καταστρέψουμε το Ισλαμικό Κράτος

olant-omilia-sti-bouliΗ Γαλλία είναι σε πόλεμο επανέλαβε ο πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ, σε μια ιστορική συνεδρίαση της Γερουσίας και της εθνοσυνέλευσης, ανακοινώνοντας ότι οι γαλλικές επιχειρήσεις στη Συρία θα ενταθούν και διαμηνύοντας ότι «θα καταστρέψουμε το Ισλαμικό Κράτος».

Είμαστε η πατρίδα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόνισε, σημειώνοντας ότι «η Δημοκρατία μας έχει νικήσει πολύ πιο σοβαρούς αντιπάλους και δεν μπορεί να θιγεί από αυτούς τους δειλούς που μας επιτέθηκαν, στρέφοντας τα όπλα μπροστά σε άοπλους».

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, που είπε πως η χώρα θρηνεί 128 νεκρούς, επρόκειτο για επίθεση κατά των αξιών της Γαλλίας, κατά του τρόπου ζωής στη χώρα.

Όπως ανέφερε, αυτές οι τρομοκρατικές πράξεις αποφασίστηκαν και σχεδιάστηκαν στη Συρία, οργανώθηκαν στο Βέλγιο και εκτελέστηκαν στη Γαλλία, ενώ επισήμανε ότι στόχος ήταν να σπείρουν τον φόβο και να ασκήσουν πίεση ότι μη δράσουμε τη Μέση Ανατολή κατά της τρομοκρατίας.

Ο Φρανσουά Ολάντ σημείωσε ότι σε αυτόν τον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών χρειαζόμαστε χρόνο, διαβεβαιώνοντας ότι «μπορούμε να πλήξουμε τον εχθρό» και ζητώντας από τους Γάλλους πολίτες επιμονή, υπομονή, αξιοπρέπεια και αντοχή.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν είναι μόνο εχθρός της Γαλλίας, αλλά εχθρός όλης της Ευρώπης, ενώ υπογραμμίζοντας ότι η αποφασιστιτικότητα για καταστολή της τρομοκρατικής οργάνωσης «δεν είναι μόνο δική μας, αλλά όλου του κόσμου», ζήτησε να διαμορφωθεί μια μεγάλη διεθνής συμμαχία κατά του ISIS στη Συρία και έκανε γνωστό ότι τις επόμενες ημέρες θα συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για να συζητήσει μαζί τους αυτό το ζήτημα.

Όπως είπε, έχει ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εκδώσει γρήγορα ψήφισμα κατά της τρομοκρατίας και πρόσθεσε ότι στο μεταξύ, η Γαλλία θα εντείνει τις επιχειρήσεις της στη Συρία.

Παράλληλα, ζήτησε πιο αποτελεσματικούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., προκειμένου να αποτραπεί η επιστροφή στους εθνικούς ελέγχους των συνόρων και τη διάλυση της Ε.Ε.

Μέτρα κατά της τρομοκρατίας

Ανακοινώνοντας μέτρα κατά της τρομοκρατίας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως θα πρέπει να απελαύνονται πιο γρήγορα ξένους που συνιστούν συγκεκριμένο σοβαρό κίνδυνο στη δημόσια τάξη και ασφάλεια.

«Το Σύνταγμά μας είναι μια συλλογική σύμβαση. Εφόσον το Σύνταγμα είναι η κοινή σύμβαση για να συμβιώνουμε θα πρέπει να έχει απαντήσεις για όλες αυτές τις ομάδες που προκαλούν μίσος» είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Πρότεινε επίσης, οι δικαστές να έχουν πρόσβαση στα μέσα έρευνας τα πιο περίπλοκα για να ελέγχουν το λαθρεμπόριο όπλων, και οι ποινές απέναντι στην τρομοκρατία να γίνουν πιο αυστηρές.

Επιπλέον, θα εξεταστεί το ζήτημα της χρήσης όπλων από πλευράς αστυνομικών.

Σύμφωνα με τον Ολάντ, η σειρά των μέτρων θα συμπληρώσουν εκείνα που είχαν ληφθεί από το 2012.

Προανήγγειλε δε την ενίσχυση της αστυνομίας με επιπλέον 5.000 άτομα σε δύο χρόνια.

Μάλιστα, ανέφερε ότι τα μέτρα ασφαλείας θα αυξήσουν τις δαπάνες, τόνισε όμως ότι η ασφάλεια είναι πιο σημαντική από τους δημοσιονομικούς στόχους της Ε.Ε.

http://lykavitos.gr/archives/239229