Παρεμβάσεις σε 500 επικίνδυνα σημεία του επαρχ. οδικού δικτύου από την Περιφέρεια Κρήτης

perifereia-boakΤο Μάρτιο του 2016 θα δημοπρατηθούν οι πρώτες παρεμβάσεις-έργα που θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Κρήτης στα επικίνδυνα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου του νησιού, δήλωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στο πλαίσιο παρουσίασης της μελέτης που εκπόνησε η «ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε» για την οδική ασφάλεια στην Κρήτη.

Η μελέτη της «ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.» υποδεικνύει 500 περίπου θέσεις-σημεία στο οδικό δίκτυο του νησιού που χρήζουν παρεμβάσεων ώστε να αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό η οδική ασφάλεια. Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε μάλιστα ότι, η Περιφέρεια Κρήτης είναι έτοιμη να δημοπρατήσει τα πρώτα έργα το Μάρτιο του 2016 ενώ φιλοδοξεί να κάνει το νησί ένα από τα ασφαλέστερα οδικά δίκτυα σε όλη την χώρα

«Σήμερα παρουσιάζεται η μελέτη για το επαρχιακό οδικό δίκτυο της Κρήτης, μια μελέτη που εκπονήθηκε από την «ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.» για περίπου 500 θέσεις-σημεία σε όλο το επαρχιακό δίκτυο του νησιού. Σε ένα, ενάμιση μήνα θα έχουμε τις εγκρίσεις των περιβαλλοντικών, και η εκτίμηση μας είναι ότι από το Φεβρουάριο, Μάρτιο του 2016 θα ξεκινήσουμε τις δημοπρατήσεις για αυτά τα επικίνδυνα σημεία στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νησιού» είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Εμείς ως Περιφέρεια Κρήτης μέσα από τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό που έχουμε για όλο το οδικό δίκτυο παράλληλα με αυτό το έργο, ο παλιός εθνικός και άλλες οδοποιίες που θα γίνουν στο επαρχιακό δίκτυο θα δώσουν μια μεγάλη αναβάθμιση την επόμενη τριετία για όλη την Κρήτη, μια άλλη οδική ασφάλεια».

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης υπενθύμισε παράλληλα ότι το διάστημα αυτό γίνονται από την Περιφέρεια έργα συντήρησης στον ΒΟΑΚ (στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της) σε μήκος 27 χιλιόμετρων συντήρησης, έργο που θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2016. «Επίσης προετοιμάζουμε και άλλη μελέτη για τον υπόλοιπο ΒΟΑΚ για τα επικίνδυνα σημεία για ασφαλτικά, διαγραμμίσεις, οριζόντια, κάθετη σήμανση, καθαρισμούς κ.α. Φιλοδοξούμε να κάνουμε την Κρήτη ένα από τα ασφαλέστερα οδικά δίκτυα σε όλη την Ελλάδα».

Η χρηματοδότηση

Η χρηματοδότηση ύψους 30-32 εκ. ευρώ, όπως είπε ο Περιφερειάρχης για την υλοποίηση του έργου βάση της μελέτης θα προέλθει είτε από εθνικούς είτε από το νέο ΕΣΠΑ.

«Η χρηματοδότηση, 30-32 εκ. ευρώ, για το έργο θα προέλθει είτε από εθνικούς πόρους είτε μέσα από το νέο ΕΣΠΑ. Οι χρηματοδοτήσεις θα βρεθούν, γιατί το έργο αυτό είναι απαραίτητο να γίνει, όπως βρέθηκαν και τα χρήματα για την συντήρηση του ΒΟΑΚ. Το θέμα ξανασυζητήσαμε προχθές στα Χανιά με τον Υπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη . Έχει γίνει ένας εξαιρετικός σχεδιασμός, είμαστε πανέτοιμοι για να δημοπρατήσουμε αυτά τα έργα και η εκτίμηση η δική μας είναι ότι θα βρούμε και τους πόρους για να γίνει το μεγάλο αυτό οδικό έργο» τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Από την πλευρά της η Διευθύντρια έργων οδικής ασφάλειας «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» Μαρία Ατζέμη ανέφερε: «Έχουμε μελετήσει, καταγράψει και διαχειριστεί ένα μεγάλο αντικείμενο που αφορά θέσεις με μειωμένα χαρακτηριστικά γεωμετρικά ή θέσεις οι οποίες έχουνε υλοποιηθεί ή καταγράψει ατυχήματα και έχουμε προχωρήσει στην μελέτη των συγκεκριμένων θέσεων με την απόδοση των απαιτούμενων εργασιών προκειμένου να βελτιωθεί η οδική ασφάλεια. Το θέμα της οδικής ασφάλειας είναι υψίστης σημασίας και αφορά όλους μας».

Στην σημερινή παρουσίαση της μελέτη της «ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ Α.Ε» στην Περιφέρεια παρόντες ήταν επίσης οι Αντιπεριφερειάρχες Κρήτης Νίκος Καλογερής, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νίκος Ραπτάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος-πρόεδρος της ομάδας εργασίας Περιφέρειας Κρήτης για την οδική ασφάλεια Νίκος Ξυλούρης, ο γενικός Διευθυντής υποδομών Περιφέρειας Κρήτης Γιώργος Παπαδάκης, το μέλος της διοίκησης της «ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ Α.Ε.» Δημήτρης Σαριγιάννης, οι Διευθυντές, των τεχνικών υπηρεσιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της Κρήτης, οι προϊστάμενοι των συγκοινωνιακών έργων κ.α.

rethemnos.gr