Ο Γιώργος Κοντογιάννης “Κρης” ζωντανά στο Θόλος Bar Cafe

Σεργιάνι στους ήχους της Μεσογείου τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, λίγο μετά τις 22:30 στο Θόλος Bar Cafe (Νικ. Φωκά 86, Μακρύ Στενό), με το Γιώργο Κοντογιάννη, γνωστό και ως “Κρη”.

O Γιώργης Κοντογιάννης είναι ένας από τους γνωστότερους Έλληνες μουσικούς με διεθνή καριέρα. Γεννήθηκε στην Κρήτη στο Οροπεδιο Λασιθίου οπου και μεγαλωσε.

Σε ηλικια 15 ετων ερχεται στην Αθήνα οπου τελειωνοντας το λυκειο εισαγεται στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π χωρις ομως ποτε να ολοκληρωσει τις σπουδες του.

Η κλίση του στη μουσική φαίνεται από την ηλικία των επτά ετών, όπου ως αυτοδίδακτος αρχίζει να ασχολείται με διάφορα έγχορδα όργανα όπως το μπουζούκι, το μαντολίνο, το ούτι και το λαούτο. Το 1987 δευτεροετης φοιτητής ξεκινά την καλλιτεχνική του περιπλάνηση ως μουσικός σε διάφορες ορχήστρες, παρακολουθώντας παράλληλα σεμινάρια παραδοσιακής ανατολίτικης μουσικής με το Ross Daly, ενώ θεωρητικά και αρμονία με τον Αλέκο Λασκαρίδη και το Χρήστο Ζερμπίνο. Την ίδια περίοδο η συνεχής έρευνα των μουσικών ιδιωμάτων της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, εντείνουν το πάθος του για την τεχνική της κιθάρας Flamenco, την οποία μελετά μέχρι σήμερα με εντατικούς ρυθμούς συνθέτοντας ξεχωριστές μελωδίες.Το 2005 παρακολουθεί σεμιναριο για την τεχνικη της flamenco κιθάρας στο Sanlucar de Barrameda με τον γνωστο ισπανο κιθαριστα Gerardo Nunez οπου και διακρίνεται.
Η έμφυτη μουσική του δεξιοτεχνία, η αφοσίωση και η πηγαία συναισθηματική μελωδική του προσέγγιση, τον κατατάσουν ανάμεσα στους πιο χαρισματικούς σολίστες της ελληνικής μουσικής.

Οι σημαντικότεροι δημιουργοί έχουν συναντηθεί μαζί του σε ελληνικά και ξένα μουσικά σταυροδρόμια. Με τους σπουδαίους συνθέτες Μίκη Θεοδωράκη- Γιάννη Μαρκόπουλο- Σταύρο Ξαρχάκο- Λουκιανό Κηλαηδόνη- Ευανθία Ρεμπούτσικα-Παναγιώτη Καλαντζόπουλο – Πλούταρχο Ρεμπούτσικα- Στέφανο Κορκολή- Loreena McKennitt -Νίκο Παπακώστα -Βαγγέλη Φάμπα κ.α και τους καταξιωμένους ερμηνευτές Θόδωρο Πολυκανδριώτη, Σωτηρία Μπέλλου, Δήμητρα Γαλάνη, Μαρία Φαραντούρη, Γιώργο Νταλάρα, George Moustaki, Emma Shapplin, Dulce Pontes, José González, Claudia Delmer, Μαρινέλλα, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Αρλέτα, Αφροδίτη Μάνου, , Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Σωκράτη Μάλαμα, Βασίλη Λέκκα, Δημήτρη Μπάση, Νατάσα Θεοδωρίδου, Έλλη Πασπαλά, Γιώτα Νέγκα, Αλμπίνα Ζαχαριάδου, Μαρία Κώττη ,”ταξίδεψε” στα μεγαλύτερα θέατρα και τις μουσικές σκηνές του κόσμου.

Από το 1997 συμμετέχει ως σολίστ σε διεθνούς φήμης ορχήστρες, όπως η Φιλαρμονική του Ισραήλ, η Συμφωνική ορχήστρα του Μόντρεαλ, η Ossipov Russian Orchestra, η BBC Concert Orchestra, η Προεδρική ορχήστρα του Κρεμλίνου, η Συμφωνική ορχήστρα του Gdansk της Πολωνίας, Metropolitan Orchestra, η Καμεράτα-Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, η ΚΟΕΜ (Κρατική ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής), η Συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ και η Λαϊκή ορχήστρα “Μίκης Θεοδωράκης”. Συμμετεχει σε πανω απο 2000 ηχογραφησεις γνωστων τραγουδιων και ορχηστρικών. η ιδιωτική και η δημόσια τηλεόραση εχουν προβάλλει πολλές ζωντανές συναυλίες με σπουδαίους ερμηνευτές(Δήμητρα Γαλάνη ,Γιώργο Νταλάρα ,Λουκιανό Κηλαηδόνη, Ευανθία Ρεμπούτσικα κ.α). και στίς οποίες ο Γιώργης Κοντογιάννης συμμετέχει ως σολιστ εγχόρδων νυκτών.

Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει με επιτυχία δικές του μουσικές συνθέσεις και διασκευές ,βασισμένες σε Μεσογειακούς ήχους, αξιοποιώντας την τεχνική της κιθάρας Flamenco καποιες απο τις οποιες συμπεριλαμβανονται στο νεο του CD με τιτλο ΄΄Ερως Ανίκατε΄΄ και στο οποιο συμμετεχει ο Βασιλης Λεκκας η Μαρία Παπανικόλα και η Μαρία Κώτη.

Η παράσταση με τίτλο “Μεσογειακή Αύρα” πλημμυρισμένη από ήχους παραδοσιακούς και οικείους, αυθόρμητους και αυτοσχεδιαστικούς, νοσταλγικούς και σαγηνευτικούς, επιβεβαιώνει τη σπάνια μουσική διαδρομή του Γιώργη Κοντογιάννη .

[Rethemnos.gr]