Απεργία ΠΝΟ: 1250 μαθητές εγκλωβισμένοι στα Χανιά

pno-apergiaΗ παράταση των κινητοποιήσεων από την ΠΝΟ απέδειξε εκ νέου το «μπάχαλο» που υπάρχει μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών στη διαχείριση μιας κρίσης, με θύματα αυτή τη φορά τους μαθητές.

Τουλάχιστον 3.000 παιδιά είναι εγκλωβισμένα σε νησιά, σύμφωνα με τα στοιχεία τουριστικών γραφείων, κατά τη διάρκεια των σχολικών τους εκδρομών, με την ΠΝΟ να παρατείνει τη διαμονή τους μετά την απόφαση για νέα 48ωρη απεργία, μέχρι και τα ξημερώματα της Τρίτης.

Mε την «αιτιολογία» ότι η ανακοίνωση της απεργίας έπεσε πάνω σε Σαββατοκύριακο, όπου όλες οι υπηρεσίες παραμένουν κλειστές, από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας δεν είχαν συγκεντρώσει μέχρι χθες τα ακριβή στοιχεία των μαθητών που βρίσκονται σε νησιά, ενώ δεν δόθηκε κεντρικά οδηγία για το πώς θα λυθεί το ζήτημα της διαμονής. Τα ελλιπή αντανακλαστικά είχαν ως αποτέλεσμα μέχρι χθες αργά το απόγευμα να μην μπορεί να δοθεί μια επίσημη απάντηση από τις αρμόδιες αρχές για το τι θα γίνει με τους μαθητές που έχουν αποκλειστεί, πώς θα γίνει η μεταφορά τους και αν τελικά θα προκύψει κάποια οικονομική επιβάρυνση και ποιος θα την καλύψει.

1.250 στα Χανιά

Σύμφωνα με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, περίπου 1.250 μαθητές βρίσκονται στα Χανιά, ενώ για το Ηράκλειο δεν υπάρχουν στοιχεία. Κάποιοι από αυτούς αναμενόταν να φύγουν χθες το βράδυ, κάποιοι σήμερα το πρωί. Ο αριθμός των παιδιών είναι «απαγορευτικός» όπως επισημαίνουν στον «Ε.Τ.» πηγές του υπουργείου Παιδείας (σ.σ. υπολογίζοντας βέβαια μόνο τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους και όχι το σύνολο των μαθητών που είναι εγκλωβισμένοι λόγω της απεργίας) για τη μεταφορά τους με αεροπλάνο, ενώ αναζητούνταν μέχρι και χθες αργά το βράδυ λύσεις σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας.

Βέβαια, σε επόμενο στάδιο, πρόβλημα θα προκύψει και με τους χιλιάδες μαθητές που έχουν κλείσει για εκδρομή τις επόμενες μέρες και θα βρεθούν στον αέρα, λόγω των κινητοποιήσεων των ναυτεργατών.
Οικονομική βλάβη

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Ελλάδας, FedHATTA κ. Λύσανδρος Τσιλίδης σημειώνει στον Ελεύθερο Τύπο σχετικά με το θέμα: «Θα υπάρξει σίγουρα οικονομική βλάβη για τις οικογένειες αυτών των παιδιών. Είναι στην καλή διάθεση του κάθε ξενοδόχου πώς θα διαχειριστεί το ζήτημα της οικονομικής επιβάρυνσης της επιπλέον διαμονής». Σε ανακοίνωσή του κάλεσε τους ναυτεργάτες να αναθεωρήσουν τη θέση τους «για το καλό των παιδιών μας, αναδεικνύοντας τον αγώνα σας με συμπάθεια και όχι με αρνητισμό, ο οποίος μπορεί να αποβεί εις βάρος των μαθητών και των οικογενειών τους».

Σύμφωνα πάντως με πηγές του υπουργείου Παιδείας, σήμερα το πρωί θα μπορέσει να ξεκινήσει η διαδικασία της καταγραφής των μαθητών που βρίσκονται σε εκδρομή αλλά και των τοποθεσιών τους. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι ο συνολικός αριθμός των μαθητών δεν επηρεάζεται απαραίτητα από την απεργία, καθώς ένα μέρος των εκδρομών ολοκληρώνεται μετά το τέλος της κινητοποίησης.

Είναι αλήθεια ότι το ζήτημα των σχολικών εκδρομών είναι πολυδιασπασμένο όσον αφορά τις αρμοδιότητες μεταξύ υπουργείου Παιδείας και περιφερειών. Ομως, αν και η απεργία ανακοινώθηκε πρωί Σαββάτου, τα αντανακλαστικά των αρμόδιων αρχών μέχρι και χθες το βράδυ αποδείχθηκαν ανύπαρκτα. Το ζήτημα προσπαθεί να λυθεί από τις διευθύνσεις των σχολείων που έχουν κανονίσει τις εκδρομές, ενώ οι γονείς των παιδιών κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα προσπαθώντας να επικοινωνήσουν με τα αρμόδια ταξιδιωτικά γραφεία, τα οποία απ’ ό,τι φαίνεται είναι τα μόνα που κρατάνε στοιχεία!

Μέχρι ξημερώματα Τρίτης

Το πρωί του Σαββάτου ανακοινώθηκε από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία νέα 48ωρη απεργία μέχρι και τα ξημερώματα της Τρίτης. Οι ναυτεργάτες θα συμμετέχουν και στις κινητοποιήσεις της 8ης Δεκεμβρίου με 24ωρη απεργία. Σε ανακοίνωσή τους διαμαρτύρονται για επερχόμενες αλλαγές στο φορολογικό και ζητούν τη συμπαράσταση των Ελλήνων εργαζομένων στον αγώνα τους. Πάντως, ήδη παραγωγοί αγροτικών προϊόντων έχουν ζητήσει τη δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας για τη μεταφορά ευπαθών προϊόντων.
kriti24/Ελεύθερος Τύπος