Αντιπαράθεση για το νέο κανονισμό των κοινόχρηστων χώρων στα Χανιά

koinoxristoiΣε κλίμα έντασης πραγματοποιήθηκε η συζήτηση στη συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Χανίων για το νέο κανονισμό παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Χανίων, αντιδήμαρχοι, καθώς και  εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ,ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΧ, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών σωματείων των καταστηματάρχων και πολλοί καταστηματάρχες.

Ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας στην τοποθέτηση του τόνισε ότι ο νέος κανονισμός αποτελεί μια σημαντική και θαρραλέα παρέμβαση για να σταματήσει ο κατήφορος στην πόλη, καθώς παντού αναπτύσονται εμπορεύματα και τραπεζοκαθίσματα στα πεζοδρόμια και γίνονται άναρχες καταλήψεις των κοινόχρηστων χώρων.
«Θέλουμε να προστατεύσουμε τον χαρακτήρα κάποιων δρόμων και να μην δίνουν τον χαρακτήρα υπαίθριου παζαριού» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βάμβουκας.
Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης η κυρία Νάνσυ Αγγελάκη απευθυνόμενη στον δήμαρχο αναρωτήθηκε πώς γίνεται να σχεδιάζεται η παραχώρηση των πεζοδρομίων απο τη στιγμή που δεν έχει γίνει καν σχεδιασμός για αυτά.
Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ Γιάννης Μαργαρώνης επεσήμανε πώς χρειάζεται μεγάλη προσοχή όταν λαμβάνετε αποφάσεις που εχουν να κανουν με το μελον της επιχειρηματικότητας στα Χανιά.
DSC00284
«Το πρόβλημα είναι μόνο τα πεζοδρόμια στο κέντρο και όχι σε άλλες περιοχές;
Έχετε δει τι γίνεται με τα πεζοδρόμια στην  Γογονή και σε άλλους δρόμους;» αναρωτήθηκε ο κύριος Μαργαρώνης.»
«Έχετε βάλει στόχο την επιχειρηματικότητα», τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΧ κ. Γιάννης Παυλάκης.
«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε, δεν μας έχετε εξηγήσει πως κόβοντας μας χώρο από τα καταστήματά μας, βελτιώνετε το μνημείο της παλιάς πόλης», σημείωσε ο Πρόεδρος των Καταστηματαρχών του Ενετικού Λιμένα κ. Σταύρος Μαρινάκης.
Ένας καταστηματάρχης ο κ. Δημήτρης Πουλτίδης απευθυνόμενος προς το Δήμαρχο του είπε:
«Έχετε καταλάβει πως κινδυνεύουν άνθρωποι να χάσουν τις δουλειές τους, με τις αποφάσεις σας; Οικογένειες να μείνουν στο δρόμο; Έχετε δημιουργήσει μεγάλο άγχος στους ανθρώπους, που από τη μία στιγμή στην άλλη χάνουν το 50% των χώρων τους»
Από την πλευρά του πάντως ο Δήμαρχος Χανίων έσπευσε να διευκινίσει, ότι ο συγκεκριμένος κανονισμός αφορά το σύνολο του Καλλικρατικού Δήμου, εκτός από την παραλιακή ζώνη του Ενετικού Λιμανιού, καθώς και του Κουμ Καπί.
Την εικόνα πάντως που επικρατεί με τις καταλήψεις των κοινόχρηστων χώρων στην πόλη των χανίων, περιέγραψε μιλώντας στη συνεδρίαση, ο Αρχιτέκτων-Μηχανικός του Δήμου και μέλος της ομάδας εργασίας κ. Αντώνης Μυλωνάς.

Δείτε εδώ το νέο κανονισμό και τον τελικό χάρτη της παλιάς πόλης:

kanonismos koinoxristwn xwrwn

xartis koinoxristwn

 

kriti24.gr