Εμπλοκή στο Eurogroup: Το χρέος μετά το 2018, η εκταμίευση μετά τις 15 Ιουνίου

EUROGN3Τον Ιούνιο, σε νέο Eurogroup, θα συζητηθεί εκ νέου το ελληνικό ζήτημα.

Μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις, η συνεδρίαση δεν απέφερε συμφωνία, καθώς διαπιστώθηκε μεν σημαντική πρόοδος στο πεδίο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων, ωστόσο, δεν επιτεύχθηκε συμφωνία γύρω από το ελληνικό χρέος. Αίσθηση πάντως προκάλεσε η διαπίστωση των Ευρωπαίων ότι υπάρχουν προαπαιτούμενα που δεν έχουν υλοποιηθεί.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2022 είναι αυτά προκάλεσαν το αδιέξοδο, καθώς δεν υπήρξε συμφωνία ως προς το ύψος που θα διατηρηθούν.

Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι το ΔΝΤ δεν πείστηκε να μπει στη συμφωνία, γιατί δεν υπήρχε από τους Ευρωπαίους σαφήνεια σε ό,τι αφορά το χρέος και το πλεόνασμα.

Την επίμονη στάση του Σόιμπλε κατά μιας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αλλά και τη γενική τάση στην Ευρώπη και διεθνώς υπέρ ενός τέτοιου ενδεχομένου σχολιάζει ο γερμανικός τύπος. «Ο αριθμός των υποστηρικτών μιας ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα αυξάνεται, αφότου η Αθήνα επικύρωσε ένα νέο μεταρρυθμιστικό πακέτο. Ωστόσο κάποιος δεν θέλει ακόμη να πάει μαζί τους» γράφει στην ιστοσελίδα της η Welt σε άρθρο με τίτλο «Μόνο ένας αντιστέκεται στην ελάφρυνση χρέους», στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επίμονη και πάγια θέση του γερμανού υπ. Οικονομικών κατά μιας άμεσης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους παρά το γενικότερο θετικό κλίμα στην Ελλάδα και διεθνώς υπέρ ενός τέτοιου ενδεχομένου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν σχεδιάζεται προς το παρόν έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup. Επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση, στις 15 Ιουνίου.

Την κοινή πεποίθηση όλων ότι μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα είναι εφικτή εντός των τριών επόμενων εβδομάδων, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε τη σημαντική πρόοδο που επετεύχθη. Τόνισε ότι υπάρχει μια ευρεία συμφωνία ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την εφαρμογή του πακέτου πολιτικής που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς. «Οι εκπρόσωποι των θεσμών και τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης υπογράμμισαν την ποιότητα του μεταρρυθμιστικού έργου» ανέφερε ο υπουργός και εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν εμπόδια όσον αφορά την τυπική ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Αναφορικά με το ζήτημα του χρέους, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι οι συζητήσεις για το θέμα αυτό απασχόλησαν το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής συνεδρίασης. Υπενθύμισε ότι η συμφωνία είναι να δοθεί μεγαλύτερη σαφήνεια στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά την επιτυχή λήξη του ελληνικού προγράμματος.

Σημείωσε, επίσης, ότι συμφωνήθηκε το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων για τέσσερα χρόνια μετά το 2018. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι η συζήτηση για το χρέος ήταν δύσκολη. Υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε το δικό της χρέος και ότι ήταν η σειρά του ΔΝΤ και των κρατών-μελών της Ευρωζώνης να φτάσουν σε συμβιβασμό και να δώσουν μεγαλύτερη σαφήνεια στα μέτρα για το χρέος.

Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη δυνατό, ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, διότι οι συζητήσεις ξεκίνησαν με μεγάλη απόσταση μεταξύ των διαφορετικών θέσεων και παρόλο που έγιναν κινήσεις για να κλείσει το κενό, στο τέλος υπήρξε η αίσθηση ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να επέλθει συμφωνία. Αποφασίστηκε, επομένως, να δοθεί περισσότερος χρόνος για να φτάσουμε σε μια μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μέτρα για το χρέος έτσι ώστε οι χρηματοπιστωτικές αγορές και ο ελληνικός λαός να κατανοούν ακριβώς τι να περιμένουν μετά το τέλος του προγράμματος, τόνισε ο κ. Τσακαλώτος. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλες οι πλευρές θέλουν να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση.

Καταληκτικά σημείωσε πως όλες οι πλευρές θεωρούν ότι αυτό είναι εφικτό να συμβεί εντός των προσεχών τριών εβδομάδων, δηλαδή ως το Eurogoup της 15ης Ιουνίου.

Eurogroup: Οριστική συμφωνία για το χρέος την 15η Ιουνίου

«Το Eurogroup διεξήγαγε μια εις βάθος συζήτηση σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, αλλά δεν κατέληξε σε συνολική συμφωνία. Οι εργασίες θα συνεχιστούν τις προσεχείς εβδομάδες στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2016, προκειμένου να επιτευχθεί οριστική συμφωνία κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup. Αυτό περιλαμβάνει μια φιλόδοξη και οικονομικά υγιή μεσοπρόθεσμη πορεία πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα» σημειώνεται στο ανακοινωθέν του Eurogroup της 22ης Μαίου.

Επίσης, το Eurogroup χαιρετίζει την προκαταρκτική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών σχετικά το σύνολο των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που θα στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και επισημαίνει πως η συμφωνία αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Μάλιστα, το Eurogroup επικρότησε την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα στην εφαρμογή ήδη σημαντικού μέρους των προαπαιτούμενων και προστίθεται στο ανακοινωθέν: «Τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που έχουν θεσπιστεί από την Ελλάδα καλύπτουν τομείς όπως οι συντάξεις, ο φόρος εισοδήματος, η αγορά εργασίας και ο ενεργειακός τομέας. Πρέπει να υποστηρίξουν τη φιλική προς την ανάπτυξη επανεξισορρόπηση της οικονομίας και να καταστήσουν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας πιο ισχυρή. Το Eurogroup κάλεσε τους θεσμούς από κοινού με την Ελλάδα και τρίτα μέρη να υποστηρίξουν μια ολική στρατηγική ενίσχυσης της ανάπτυξης».

Γ. Ντάισελμπλουμ: Έως το Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για συνολική συμφωνία

«Eίμαστε πολύ κοντά σε μία συνολική συμφωνία, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό σήμερα», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ χαιρέτισε την πρόοδο που πραγματοποιήθηκε στο πολιτικό επίπεδο σε σχέση με το ζήτημα του ελληνικού χρέους και διατύπωσε την εκτίμηση οτι ως το Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι έχει επιτευχθεί τεράστια πρόοδος όσον αφορά το πακέτο πολιτικής και έχει γίνει μεγάλος όγκος δουλειάς τους τελευταίους μήνες μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών. «Το Eurogroup καλωσορίζει την εφαρμογή των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν», ανέφερε. Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολλή δουλειά, πρόσθεσε και σημείωσε πως το Eurgoroup δεσμεύεται να συνεχίσει να εργάζεται έως ότου να εκταμιευθεί η επόμενη εκταμίευση. Είμαστε κοντά στην τυπική ολοκλήρωση της δεύτερης ολοκλήρωσης, υπογράμμισε.

Μοσκοβισί: Υπήρχε πρόοδος στα προαπαιτούμενα και είμαστε εδώ για να συζητήσουμε τις τελευταίες λεπτομέρειες

Ο Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε από την πλευρά του πως «ήταν μία μακρά νύχτα. Δεν καταλήξαμε αλλά η δουλειά που έγινε ήταν πολύ σημαντική. Αρχικά συμφωνήσαμε στις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει από την Ελλάδα. Τα προαπαιτούμενα εμπεριείχαν μεταρρυθμίσεις που δεν ήσσονος σημασίας αλλά αγγίζουν όλο το φάσμα της οικονομικής ζωής της Ελλάδας. Σε αυτό το πακέτο συμφωνήθηκαν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα 4% του ΑΕΠ μετά το 2019. Αυτά τα μέτρα που είναι δύσκολα, ειδικά όσον αφορά τις συντάξεις, πρέπει να καταλήξουν σε μία συνολική συμφωνία».

Στη συνέχεια ο επίτροπος οικονομικών της Κομισιόν σχολίασε τις προσπάθειες της ελλάδας λέγοντας πως «τώρα βρισκόμαστε στο σημείο όπου θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε τα 141 μέτρα ως εκπληρωθέντα. Η Ελλάδα έχει αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της και είμαι βέβαιος πως οι Έλληνες ανέλαβαν πλήρως το μέγεθος των μεταρρυθμίσεων. Υπήρχε πρόοδος στα προαπαιτούμενα και είμαστε εδώ για να συζητήσουμε τις τελευταίες λεπτομέρειες. Κάτι τέτοιο θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες με στόχο την τελική συμφωνία στις 15 Ιουνίου».

Τέλος για το χρέος ανέφερε πως «είχαμε μακροσκελείς και αναλυτικές συζητήσεις. Δεν βγάλαμε κάποιο συγκεκριμένο συμπέρασμα αλλά προχωρήσαμε αρκετά. Πρέπει να συνομολογήσουμε σε μία συμφωνία στο επόμενο Eurogroup. Έχουμε γόνιμο έδαφος και δεν πρέπει η δουλειά που κάναμε να πάει επί ματαίω».