Σοβαρές καταγγελίες για ανοχή μεγαλο-οφειλετών

KODAK Digital Still Camera

Σε σοβαρές καταγγελίες για ανοχή μεγαλο-οφειλετών από τον δήμο Χανίων προχώρησε σήμερα η Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος, με αφορμή συγκεκριμένο παράδειγμα επιχείρησης που λειτουργεί στα όρια του Δήμου Χανίων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος Γιάννη Σαρρή, ο οποίος επικαλέστηκε στοιχεία από την Υπηρεσία Δόμησης, την Οικονομική υπηρεσία και την ΔΕΥΑΧ, η συγκεκριμένη επιχείρηση που εκτείνεται σε μια τεράστια έκταση χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, από το 2001, δεν πληροί τους όρους νομιμότητας καθώς για το 50% των κτισμάτων της δεν διαθέτει άδειες, όπως διαπιστώθηκε από 4 αυτοψίες της υπηρεσίας Δόμησης. Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία της Οικονομικής υπηρεσίας, όσον αφορά την πληρωμή δημοτικών τελών μέχρι και το 2009 δεν υπάρχουν στοιχεία διότι έχουν παραγραφεί ενώ από το 2009 μέχρι σήμερα, η συγκεκριμένη επιχείρηση πληρώνει μηδέν δημοτικά τέλη αφού δηλώνει μηδέν τετραγωνικά μέτρα.

Ο κ. Σαρρής μαζί με δημοτικούς συμβούλους της παράταξης του, επέρριψε ευθύνες για «διαρκή αδιαφορία» στο Δήμο Χανίων να εισπράξει έσοδα που δικαιούται από επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός της επικράτειάς του. «Είναι αδιανόητο να κυνηγάει μικροοφειλέτες και να αφήνει τους μεγαλοοφειλέτες», είπε, αναφερόμενος στο δήμο Χανίων, τονίζοντας ότι πρόκειται για « πρόκληση» και «κατάφωρη αδικία» που η παράταξη του δεν πρόκειται να ανεχθεί.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Την προσπάθεια για τον εντοπισμό των χαμένων τετραγωνικών εντείνει ο δήμος Χανίων, απαντά σε ανακοίνωση του ο Αντιδήμαρχος Χανίων, Mιχάλης Βλαχάκης.
Παράλληλα ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι « με την κείμενη νομοθεσία δεν υπάρχει κίνδυνος παραγραφής των οφειλών, διότι τα δημοτικά τέλη μπορούν να βεβαιωθούν έως και το 2029 με βεβαιωτικούς καταλόγους που ξεκινούν απο το 2009». Μάλιστα όπως γνωστοποιεί: « μετά από ενέργειες της υπηρεσίας μας κατά το έτος 2017, εισπράξαμε περίπου 1.500.000,00€ παραπάνω από αυτά που είχαμε υπολογίσει κατά την σύνταξη του προϋπολογισμού».
Τέλος όσο αφορά την συγκεκριμένη επιχείρηση με μηδενικά τετραγωνικά που αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου από δημοτική παράταξη, ο κ. Βλαχάκης γνωστοποιεί ότι « η οικονομική υπηρεσία έχει εκδώσει βεβαιωτικό κατάλογο από τις αρχές του 2018 ύψους 310.000,00€».

 

haniotika-nea.gr