Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας δημιουργείται στην Κρήτη

Μια σπουδαία εξέλιξη για την Κρήτη για την ενίσχυση και ανάδειξη του επιστημονικού της δυναμικού, αναμένεται να φέρει η δημιουργία και δεύτερου Ινστιτούτου στο νησί, με έδρα, αυτή τη φορά τα Χανιά.


Πρόκειται για το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας που προωθεί το Πολυτεχνείο Κρήτης σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας – Έρευνας (ΙΤΕ) και θα λειτουργεί υπό την “ομπρέλα” του δεύτερου.
Τόσο το ΙΤΕ, όσο και η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης, έχουν δώσει το «πράσινο φως» για να εκπονηθεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο που θα προωθηθεί στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, το Υπουργείο Παιδείας, ουσιαστικά τον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστα Φωτάκη, και στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας, το όργανο της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.
Μέσα στις επόμενες βδομάδες εκτιμάται ότι θα υπογραφούν οι σχετικές συμφωνίες και θα προωθηθεί για ψήφιση από τη Βουλή.
Αν όλα πάνε καλά, το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας θα λάβει σάρκα και οστά μέσα στο 2019.
Ο πρόεδρος του ΙΤΕ, Νεκτάριος Ταβερναράκης, μιλώντας στην εφημερίδα «Πατρίς», εξήγησε ότι το Ινστιτούτο θα περιλαμβάνει τρεις πυλώνες: ο πρώτος θα αφορά στην έρευνα και τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, ο δεύτερος η έρευνα που αφορά στην παραγωγή, εξόρυξη του πετρελαίου και ο τρίτος που θεωρείται και ο πλέον σημαντικός, είναι η έρευνα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από αυτή τη διαδικασία.

ekriti.gr