“Σεμνά και ταπεινά” το σπίτι του Mr. Apple

Η ιστορία ξεκινάει όταν η Joanne Simpson και ο Abdulfattah Jandali αποφάσισαν να δώσουν τον καρπό της μυστικής αγάπης τους, ένα υγιέστατο αγοράκι για υιοθεσία. Το ζευγάρι που υιοθέτησε το αγόρι ήταν οι Paul και Clara Jobs. Σήμερα αυτό το αγόρι είναι ο 55χρονος Steve Jobs, ιδρυτής της Apple, ιδιοκτήτης της Pixar, και μετά την πώληση της Pixar στην Disney, πλέον ο μεγαλύτερος σε ποσοστά μέτοχος της Disney.

Η αξία της περιουσίας του υπολογίζεται στα 6.1 δισεκατομμύρια δολάρια, καθόλου άσχημα για ένα παιδί με δύσκολα παιδικά χρόνια. Και μιας και οι δουλειές πάνε καλά (μόνο απ’ το iPhone4 και το iPad δεν φαίνεται πως θα πεινάσει σύντομα η Apple) ήρθε η ώρα για μια μικρή ανακαίνιση στο σπίτι του.

Θα φανταζόσασταν  ότι το σπίτι του Steve Jobs θα ήταν μια  τεράστια έπαυλη με άπειρα υπνοδωμάτια, μπάνια, σαλόνια, εσωτερικές και εξωτερικές πισίνες, γήπεδα τένις, γκολφ κτλ. όπως έχουν οι περισσότεροι εφοπλιστές και ζάμπλουτοι της χώρας μας. Αμ δε! ‘Επαυλη είναι, αλλά πιο σεμνή και συμμαζεμένη. Βρίσκεται στο Woodside της Καλιφόρνια και ο Jobs την αγόρασε το 1984 κοψοχρονιά λόγω της κατάστασης του κτιρίου της που είχε χτιστεί το 1926. Έμεινε εκεί για λίγα χρόνια, με φήμες να τον θέλουν να μένει σε ένα σχεδόν άδειο σπίτι με ελάχιστα έπιπλα, και μετά αποφάσισε να την νοικιάσει, μένοντας σε ένα μικρότερο σπίτι στην συνοικία Old Palo Alto.

Μέχρι που το 2003 αποφάσισε να επιστρέψει στο σπίτι  του, για να το κάνει όπως θέλει αυτός χτίζοντας καινούργιο κτίριο. Βέβαια στην Αμερική όλα χρειάζονται μια διαδικασία και ακόμα και ένας Steve Jobs έπρεπε να πάρει άδεια για να γκρεμίσει το παλιό οίκημα.

Αρχικά η άδεια  δόθηκε αλλά μετέπειτα, συμβούλια νεωτέρων μνημείων, κάτοικοι της περιοχής και αρχιτέκτονες ξεσηκώθηκαν και η άδεια ανακλήθηκε λόγω του οτι το σπίτι χαρακτηρίστηκε μνημείο. (Ενώ βέβαια στην Ελλάδα αμέτρητα σπίτια των αρχών του αιώνα, σχέδια σπουδαίων αρχιτεκτόνων, έχουν γκρεμιστεί εν μια νυκτί για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα των εκλεκτών). Μετά από 6 χρόνια δικαστικών διαδικασιών και προτάσεις ακόμα και να μεταφερθεί ακέραιο (!) το σπίτι σε άλλο οικόπεδο, το σπίτι θα γκρεμιστεί και ο κύριος Jobs μπορεί να χτίσει την έπαυλη των ονείρων του.

Σας παρουσιάζουμε τα πρώτα σχέδια που καταφέραμε να βρούμε τα οποία φανερώνουν οτι ένας από τους διασημότερους και πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου χρειάζεται πολύ λιγότερα από οτι οι συμπατριώτες μας (που κατέχουν στις καλύτερες περιπτώσεις το ένα δέκατο της περιουσίας του Jobs). Το σπίτι διαθέτει μόλις 4 υπνοδωμάτια (το ένα μόνο μάστερ), το γκαράζ προστατεύεται με φυσικό τρόπο -κάτω από δέντρα, το σπίτι έχει 3 μπάνια και 1 WC, και ένα ενιαίο σαλόνι με κουζίνα. Πολλά παράθυρα, μεγάλη βαρύτητα στην αρχιτεκτονική του τοπίου με τοποθέτηση φυτών που αρμόζουν στο περιβάλλον και έναν ιδιωτικό “μπαξέ” με φρέσκα λαχανικά για τον Jobs και την οικογένεια του.

Πόσα έχουν  να μάθουν από αυτήν την κίνηση πολλοί συμπατριώτες μας με τις καθόλου  πράσινες οικίες τους στα Βόρεια και  Νότια Προάστια…. Ο γίγαντας με το όνομα Steve Jobs προφανώς και δεν έχει να αποδείξει σε κανέναν τίποτα, για αυτό και είναι πολύ πιο μετρημένος και σεμνός από τους πολλούς έχοντες και κατέχοντες της χώρας, οι οποίοι χρωστάνε τα μαλλιοκέφαλα τους στην Εφορεία και στις πιστωτικές μεν…Αλλά, την παράνομη πισινούλα ολυμπιακών διαστάσεων,τα σκάφη αναψυχής, τα 3-4 αντι-οικολογικά SUV τεράστιου κυβισμού, τις πολεοδομικές παραβάσεις,τα ρολόγια των 50,000 ευρώ και όλα τα άλλα αποδεικτικά που πιστεύουν οτι τους δίνουν prestige και δείχνουν στον κοσμάκη οτι ΝΑΙ έχουν χρήμα, δεν διανοούνται να τα στερήσουν από τα βλαστάρια τους, την γυναικούλα τους και τον εαυτούλη τους φυσικά. Αλλά στερούν εμμέσως πλην σαφώς έσοδα στο κράτος και επιβαρύνουν τους συμπολίτες τους…για να αποδείξουν  οτι έχουν χρήματα…Ο κύριος Jobs τους βάζει στην θέση τους.