Στα Χανιά ο υπουργός εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης

Ισχυρή πράξη εμπιστοσύνης της πολιτείας και της κυβέρνησης προς όλους τους Έλληνες χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη,» ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας απόψε στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου, του υποψηφίου Δημάρχου Χανίων Μανώλη Σκουλάκη και του υποψηφίου αντιπεριφερειάρχη Απόστολου Βουλγαρακή.

Ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι ο «Καλλικράτης» ήταν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα που έγινε πράξη με απόφαση του πρωθυπουργού της κυβέρνησης και την βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας.

«Το εγχείρημα του Καλλικράτη δεν είναι ένας απλός νόμος. Είναι κάτι πολύ σημαντικότερο κάτι πολύ βαθύτερο. Είναι η μεγαλύτερη μεταφορά πολιτικής ισχύος που ποτέ μετακινήθηκε και μεταφέρθηκε από το κεντρικό πολιτικό κράτος, από το εθνικό κεντρικό κράτος, στις τοπικές κοινωνίες. Είναι με άλλα λόγια η μεγαλύτερη, η πιο ισχυρή πράξη εμπιστοσύνης της πολιτείας και μιας κυβέρνησης σε όλους τους Έλληνες σε όλες τις Έλληνιδες. Γιατί με τον Καλλικράτη είναι τέτοια η μεταφορά των αρμοδιοτήτων, τέτοια η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων και στο δεύτερο βαθμό και στο επίπεδο των δήμων, που προηγούμενο της δεν έχει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης.

Ο υπουργός Εσωτερικών στην ομιλία του τόνισε ότι ο «Καλλικράτης» δίνει το δικαίωμα στις τοπικές κοινωνίες να αποφασίσουν για τα του οίκου τους, παρέχοντας, όπως είπε, σε περιφέρειες και δήμους πόρους και αρμοδιότητες. Τόνισε παράλληλα ότι με τον «Καλλικράτη» επιτυγχάνεται μεγάλη εξοικονόμηση πόρων, ενώ παράλληλα ενισχύεται η περιφέρεια.

«Οι εξοικονομήσεις που επιφέρει ο Καλλικράτης είναι τόσες, είναι τόσες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ αυτά που ωφελούνται οι δήμοι που θα ωφεληθούν οι περιφέρειες οι πολίτες και οι φορολογούμενοι που δεν υφίσταται καμιά συζήτηση για περικοπές δήθεν από το μνημόνιο», είπε ο κ. Ραγκούσης, τονίζοντας ότι ο «Καλλικράτης» σχεδιάστηκε πολύ πριν η χώρα μας καταφύγει στο δανεισμό που ήταν, όπως επεσήμανε, απαραίτητος για τη λειτουργία του ελληνικού κράτους.

Όπως τόνισε, «ο Καλλικράτης δημιουργεί από την πρώτη Ιανουαρίου του 2011 ένα τελείως ριζικά διαφορετικό τοπίο, το οποίο και εξυπηρέτηση στον πολίτη θα παρέχει και εξοικονόμηση των χρημάτων του, αλλά και παραγωγική αξιοποίηση των πόρων, είτε έρχονται από τους Έλληνες φορολογούμενους είτε από τα κοινοτικά κονδύλια. Ο Καλλικράτης δεν είναι απλώς ένας νόμος. Είναι οι αρχές και οι αξίες μιας άλλης τύπου διακυβέρνησης. Μιας διακυβέρνησης που λέει ότι πρέπει να σταματήσει το κεντρικό γραφειοκρατικό πελατειακό αδιαφανές και εν πολλοίς διεφθαρμένο Αθηναϊκό κράτος, να αποφασίζει στο όνομα εκατομμυρίων Ελλήνων».

Από τα Χανιά ο κ. Ραγκούσης χαρακτήρισε πολύ κρίσιμες τις αυτοδιοικητικες εκλογές του Νοεμβρίου, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά: «σε αυτές αναμετρώνται δυο δυνάμεις, δυο Ελλάδες, δυο απόψεις, δυο αντιλήψεις για την Ελλάδα».

Η μια, που θέλει να συνεχίσει να λειτουργεί η αυτοδιοίκηση, το κράτος, η οικονομία, η χώρα, με λογικές πελατειακές, αναξιοκρατικές, αδιαφανείς, και μια άλλη αντίληψη, η οποία ήδη έχει πάρει το πολιτικό κόστος να κάνει όλες εκείνες τις αλλαγές ώστε να μπορεί η Ελλάδα να αναπνεύσει να φύγει από την υπανάπτυξη, να βγει στο φως της διαφάνειας της αξιοκρατίας της αντικειμενικότητας».

Στην τελετή των εγκαινίων το παρών έδωσαν οι βουλευτές Ευτύχης Δαμιανάκης και Σήφης Βαλυράκης, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Λίτσα Κουρουπάκη και ο Περιφερειάρχης Κρήτης Αθανάσιος Καρουντζος.

[neatv.gr]