Εγινε η παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων του συνδυασμού “Ανοιχτή πολιτεία” του Γρηγόρη Αρχοντάκη

Φίλες και φίλοι,

Σας ευχαριστώ για τη δυναμική σας παρουσία. Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας και τη στήριξη στον αγώνα που δίνουμε όλοι μαζί, για ένα καλύτερο αύριο στον τόπο μας. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να παρουσιάσουμε τις προγραμματικές μας θέσεις για το νέο Δήμο Χανίων.

Ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό και εφικτό με επίκεντρο τον άνθρωπο και με στόχο ένα Δήμο που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας.

Έχουμε σχέδιο και όραμα για το νέο Δήμο Χανίων και ικανούς ανθρώπους να το υλοποιήσουν, με διάλογο και συνεργασία, αξιοποιώντας όλες τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας.

Έχουμε πίστη σε αυτό που κάνουμε και αισιοδοξία που πηγάζει από τις δυνατότητες που προσφέρει ο Καλλικράτης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Βασική μας δέσμευση, απέναντι σε όλους τους δημότες του νέου Δήμου Χανίων, είναι, να καταθέσουμε τον καλύτερο μας εαυτό, να υπερπηδήσουμε τις αγκυλώσεις, να σχεδιάσουμε και να προγραμματίσουμε το μέλλον του τόπου μας.

Βασική μας προτεραιότητα είναι να οργανώσουμε το νέο Δήμο σε Υπηρεσίες και υποδομές, ώστε σε κάθε σημείο του, ο δημότης ναμπορεί να εξυπηρετηθεί χωρίς γραφειοκρατία και να απολαμβάνει εξίσου καλές υπηρεσίες.

Για να πετύχουμε το στόχο μας απαιτείται καλή οργάνωση και αποκέντρωση των νέων Υπηρεσιών με αξιοκρατικά και ορθολογικά κριτήρια, εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες, διάλογος και σεβασμός στις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Η προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος από κάθε είδους αυθαιρεσίες και η ανάδειξή του μέσα από δράσεις που προωθούν την ψυχαγωγία, τον αθλητισμό και τον εναλλακτικό τουρισμό είναι στη φιλοσοφία μας και στις βασικές προτεραιότητες του συνδυασμού μας. Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε ως χώρα δημιουργεί ένα περιβάλλον ανασφάλειας και απόγνωσης σε πολλούς πολίτες και κυρίως σε κοινωνικές ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι, οι εργαζόμενες μητέρες, οι άνεργοι, οι οικονομικοί μετανάστες κ.ά. Βασική μας προτεραιότητα είναι να στηρίξουμε αυτές τις ομάδες με τις προνοιακές δομές που διαθέτει ο Δήμος και να δημιουργήσουμε νέες όπου χρειάζεται.

Το ζητούμενο από την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης είναι να μη δημιουργηθούν περιοχές πολλών ταχυτήτων μέσα στα γεωγραφικά όρια του νέου Δήμου Χανίων.

Η βιώσιμη ανάπτυξη του νέου Δήμου Χανίων θα επιτευχθεί μέσα από τη σύνδεση των αστικών περιοχών με τις ημιαστικές, αγροτικές και ημιορεινές περιοχές και την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Ο σχεδιασμός μας για την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της κάθε περιοχής περιλαμβάνει την κατασκευή νέων υποδομών όπου είναι αναγκαίες, αναπλάσεις δημοτικών χώρων και δράσεις με στόχο την αποκέντρωση και την ενίσχυση της περιφέρειας του νέου Δήμου στους τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού και του εναλλακτικού τουρισμού.

Η κάθε περιοχή μπορεί να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ανάλογα με τον φυσικό της πλούτο, τα πολιτιστικά μνημεία και την επιχειρηματική της δραστηριότητα, ώστε να προσφέρει εναλλακτικές προτάσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας.

Η διατήρηση της πολιτισμικής μας παράδοσης, η ανάδειξη των μνημείων της πόλης και της περιφέρειας του νέου Δήμου, η χάραξη ψυχαγωγικών, αθλητικών, πολιτιστικών και θρησκευτικών διαδρομών, είναι στον σχεδιασμό μας.

Αυτά μεταφέρουμε σε κάθε μας συζήτηση με τους πολίτες. Ακόμα και στον πιο μικρό οικισμό του νέου Δήμου.

Και εννοούμε αυτά που λέμε. Φέρουμε ένα νέο αέρα στα δημοτικά πράγματα. Βλέπουμε τα προβλήματα του νέου Δήμου πρακτικά και τα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, σε μια νέα βάση και με ένα συνεχή ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία και τις ανάγκες της.

Αυτός είναι ο στόχος μας και η φιλοσοφία μας για το νέο Δήμο Χανίων. Και σε κάθε συζήτηση που κάνουμε, δημόσια ή ιδιωτική, νοιώθουμε τη θετική ανταπόκριση του κόσμου και αυτό μας γεμίζει δύναμη.

Στόχος μας είναι να δώσουμε μια άλλη πνοή ανάπτυξης στον τόπο μας, να σχεδιάσουμε και να προγραμματίσουμε τα Χανιά του αύριο. Μας ενώνει ο τόπος μας. Μας ενώνει η ιστορία και ο πολιτισμός μας. Μας ενώνει το μέλλον.

Φίλες και φίλοι,

Βρισκόμαστε λίγο πριν το τέλος του προεκλογικού αγώνα που ξεκινήσαμε πρώτοι και αισιοδοξούμε νατερματίσουμε πρώτοι.

Βέβαια, κάποια κατεστημένα ενοχλούνται από τις θέσεις και τις απόψεις μας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενοχλούνται από τη δυναμική του συνδυασμού μας και προσπαθούν με κάθε τρόπο να πλήξουν την υποψηφιότητά μας.

Με «δικά» τους Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με δημοσιογράφους – πιόνια των συμφερόντων τους, δίνουν τη δική τους μάχη με όπλα τους τον κομματισμό, την πελατειακή αντίληψη και την νομή της εξουσίας του νέου Δήμου στους φίλους τους.

Προσπαθούν με νύχια και με δόντια να διατηρήσουν τα προνόμια που απέκτησαν, υπηρετώντας το νοσηρό πολιτικό σύστημα που κυβέρνησε τη χώρα τα τελευταία 35 χρόνια.

Αυτή είναιη θλιβερή σημερινή πραγματικότητα, που προσπαθεί να κρατήσει τον τόπο μας εγκλωβισμένο στη ματαιοδοξία κάποιων λίγων.

Και το κάνουν με τόσο κραυγαλέο και προκλητικό τρόπο που προκαλούν θυμηδία. Γνωρίζουν ότι μας βρίσκουν απέναντι σεκάθε παρανομία τους, σε κάθε προσπάθεια που κάνουν να εκμεταλλευτούν τα αξιώματα και την πρόσκαιρη δύναμη που τους δίνουν τα κατευθυνόμενα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που χειραγωγούν. Μας φοβούνται και καλά κάνουν και μας φοβούνται.

Όλοι αυτοί γνωρίζουν ότι παίζουν το τελευταίο τους χαρτί. Και τολμούν να απευθύνονται στην κοινωνία με κατά παραγγελία δημοσκοπήσεις, με δήθεν αποκαλύψεις, με κάθε τρόπο που θεωρούν ότι θα βλάψει την υποψηφιότητά μας. Υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών, ενδύονται το μανδύα του άσπιλου και αμόλυντου και διεκδικούν για άλλη μια φορά την ψήφο μας. Ευτυχώς η κοινωνία μας διαθέτει και μνήμη και κρίση.

Εμείς λέμε ότι λύση στα προβλήματα μπορούν να δώσουν άνθρωποι που λειτουργούν χωρίς δεσμεύσεις και εξαρτήσεις, χωρίς πελατειακές αντιλήψεις, αλλά με άποψη και θέσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τους αφήνουμε στην κρίση των πολιτών και συνεχίζουμε δυναμικά, με εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση, με θέσεις και προτάσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Άλλωστε, έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες Αρχές για τα καμώματά τους.

Σας ευχαριστώ και πάλι για τη δυναμική παρουσία σας. Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη. Καλό αγώνα σε όλους μας. Καλή δύναμη!

Σας ευχαριστώ

Ανοιχτή Πολιτεία