Φωτοβολταϊκά, αλλά αργότερα

Δεν πρόκειται να εφαρμοστεί άμεσα για τους αγρότες της Κρήτης ο νέος νόμος για την επιτάχυνση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αυτός ο νόμος δηλαδή που δίνει την ευκαιρία στους αγρότες να επενδύσουν σε φωτοβολταϊκά συστήματα σε εκτάσεις ιδιοκτησίας τους.

Τα παραπάνω ξεκαθάρισε από τα Χανιά ο γενικός γραμματέας Κλιματικής Αλλαγής κ. Κώστας Μαθιουδάκης.

«Η διασύνδεση είναι κάτι που μελετάται, αλλά δεν πρόκειται να γίνει σύντομα. Θα περάσουν κάποια χρόνια. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν δυνατότητες για παραπέρα εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών. Ωστόσο είναι κάτι που μελετάται και υπάρχει ομάδα που ασχολείται με αυτό το θέμα», ανέφερε.
Το πρόγραμμα ορίζει ότι ο κάθε αγρότης δικαιούται να εγκαταστήσει μια μονάδα φωτοβολταϊκών ισχύος έως 100 kW.

Ωστόσο, για την Κρήτη το πρόγραμμα δεν ανοίγει άμεσα, όπως είπε ο κ. Μαθιουδάκης. Όταν θα ανοίξει οι αγρότες πρέπει να διαθέτουν ιδιόκτητη έκταση (μεγαλύτερη των 4 στρεμμάτων για εγκαταστάσεις έως 100 kW ή μικρότερη για εγκαταστάσεις έως 20 kW), τοπογραφικό σχέδιο υπογεγραμμένο από μηχανικό, αποδεικτικά έγγραφα νομιμοποίησης της κατοχής του χωραφιού, γνωμάτευση σχετικά με το αν πρόκειται για “Γη υψηλής παραγωγικότητας” και για το αν επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού, βεβαίωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αναφορικά με το χαρακτηρισμό “επαγγελματίας αγρότης”, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας και αίτηση για σύμβαση σύνδεσης με τη ΔΕΗ.

[Νέα Κρήτη]