Καταβάλλεται η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης

Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν την Παρασκευή η κίνηση στα υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας και στα Χανιά καθώς οι δικαιούχοι αγρότες της ενιαίας ενίσχυσης έσπευσαν είτε να δουν τα χρήματα που πιστώθηκαν στον λογαριασμό τους, είτε ακόμη και να κάνουν αναλήψεις προκειμένου να καλύψουν τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

Με καθυστέρηση μίας ημέρας, τα χρήματα της ενιαίας ενίσχυσης ήταν τελικά διαθέσιμα προχθές μέσω των ΑΤΜ και μια μέρα μετά -λόγω της αργίας της Πέμπτης 28 Οκτωβρίου, που είναι κλειστές οι τράπεζες- από τα γκισέ της ΑΤΕ.

Η εικόνα με την διαδικασία της πληρωμής ήταν σε γενικές γραμμές καλή, ωστόσο δεν λείπουν και οι εκπλήξεις σε κάποιους από τους παραγωγούς, οι οποίοι άλλα περίμεναν και άλλα τελικά είδαν ότι «λαμβάνουν». Ως κύρια αιτία των κρατήσεων στη προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρονται οι οφειλές που κάποιοι παραγωγοί έχουν στα Ανοιχτά Δάνεια Αγροτών αλλά και κάποια προβλήματα με τις αρχικές δηλώσεις που είχαν υποβάλλει στις ΕΑΣ. Έτσι οι αγρότες αυτοί θα πρέπει να δουν τι δοσοληψίες έχουν με την ΑΤΕ και τις ΕΑΣ.

Να σημειωθεί ότι η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ εκτιμά πως φέτος λιγότεροι από 15.000 κωδικοί δικαιούχων θα «χτυπήσουν» ως προβληματικοί στους ελέγχους και θα πληρωθούν μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου, μαζί με την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης.

Επίσης, διευκρινίστηκε ότι όσοι δικαιούνται πληρωμής έως 200 ευρώ από δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης, δεν θα τα πληρωθούν, διότι σύμφωνα με σχετικό ευρωπαϊκό κανονισμό η Ελλάδα έχει θέσει ως κατώτατο όριο πληρωμής της ενιαίας ενίσχυσης τα 200 ευρώ ανά παραγωγό.

Σε σχετικό δελτίο τύπου του υπουργείου σημειώνεται ότι για διευκόλυνση της ενημέρωσης των δικαιούχων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, θέτει στην διάθεση των δικαιούχων από την νέα διαδικτυακή υπηρεσία ενημέρωσης των αγροτών για τις πληρωμές που πραγματοποιεί ο Οργανισμός. Οι αγρότες μπορούν απλά με την εισαγωγή του ΑΦΜ τους στην σχετική εφαρμογή στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr) να ενημερώνονται για το σύνολο των πληρωμών που πραγματοποιεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ειδικά για την προκαταβολή 50% της ενιαίας ενίσχυσης, η υπηρεσία ενημερώνει τους δικαιούχους, τόσο για το ποσό της προκαταβολής Ενιαίας Ενίσχυσης 2010 που τους καταβάλετε, όσο και για τους λόγους ενδεχόμενης μη καταβολής.

[kirikas.net]