Δημοφιλή πρόσωπα σε “πρώτους” ρόλους στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου

Πριν από μερικά χρόνια η πολιτική είτε δεν ήταν αρκετά ελκυστική, ώστε να προσελκύσει καλλιτέχνες και αθλητές είτε αντιμετωπιζόταν ως άβατο για όσους δεν την είχαν επιλέξει ως καριέρα. Σήμερα τα δεδομένα έχουν ξεκάθαρα αλλάξει.

Οι υποψηφιότητα προσώπων που έχουν γίνει γνωστά είτε από την τηλεόραση και το θέατρο είτε από τους στίβους και τα παρκέ, δεν ξαφνιάζει πλέον όσο άλλοτε, αλλά σίγουρα προσθέτει λάμψη και καινούργιο ενδιαφέρον στα ψηφοδέλτια των υποψηφίων.


Οι φετινές δημοτικές και περιφερειακές εκλογές έχουν συγκεντρώσει δημοφιλή πρόσωπα, ακόμη και σε «πρώτους» ρόλους.
Στην περιφέρεια της Αττικής, ο Γιάννης Σγουρός έχει επιστρατεύσει την ηθοποιό Μαίρη Βιδάλη, η οποία αυτή την εποχή διαθέτει το πλεονέκτημα της συμμετοχής στην εξαιρετικά επιτυχημένη σειρά του Mega «Η ζωή της άλλης», αλλά και τον επίσης δημοφιλή συνάδελφό της Θάνο Καληώρα.
Στο ψηφοδέλτιο του υποψηφίου του ΠAΣOΚ συμμετέχει ακόμη η Νάντια Καραγιάννη – Τσέρτου, τραγουδίστρια και αδελφή του Μπάμπη Τσέρτου. Από το πλευρό του κ. Σγουρού, ο οποίος έχει μακρά θητεία ως παράγων του αθλητισμού, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι εκπρόσωποι των σπορ.
Ο ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού και της Εθνικής του 2004 Γιάννης Γκούμας και ο βορειοηπειρώτης, πρώην διεθνής τερματοφύλακας, Φώτης Στρακόσα ευελπιστούν, εφόσον εκλεγούν, να συνεισφέρουν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους στον χώρο του αθλητισμού.
Στο ψηφοδέλτιο του Βασίλη Κικίλια, υποψηφίου της ΝΔ, υποψήφια αντιπεριφερειάρχης είναι η ήδη νομαρχιακή σύμβουλος Άννα Καραμανλή, παλιά πρωταθλήτρια του στίβου και αθλητικογράφος, που συμμετείχε στην παρουσίαση της θρυλικής «Αθλητικής Κυριακής» στην ΝΕΤ.
Ως παλιός δημοσιογράφος, ο ανεξάρτητος Γιάννης Δημαράς δεν θα μπορούσε να μην στηρίζεται και σε συναδέλφους του. Υποψήφιοι με τον συνδυασμό του είναι δύο δημοσιογράφοι με επιτυχημένη καριέρα, ο Νάσος Αθανασίου του «Τρεις στον Αέρα» και ο Μάκης Γιομπαζολιάς με τα «Ανοιχτά Χαρτιά». Και οι δύο δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στον ίδιο συνδυασμό συμμετέχει και ο ανατρεπτικός σκηνοθέτης Νίκος Ζερβός, ενώ έναν ακόμη γνωστό δημοσιογράφο βρίσκουμε και στο ψηφοδέλτιο του στηριζόμενου από τον ΣΥΝ καθηγητή Εργατικού Δικαίου Αλέξη Μητρόπουλου, τον Γιώργο Βαρεμένο.
Στο ψηφοδέλτιο του Γρηγόρη Ψαριανού, υποψηφίου της «Δημοκρατικής Αριστεράς» στην περιφέρεια της Αττικής, δίνουν το «παρών» μεταξύ άλλων ο μουσικοσυνθέτης Νότης Μαυρουδής και η ηθοποιός Φαίη Κοκκινοπούλου, οι οποίοι είναι και υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες του συνδυασμού, οι ηθοποιοί Φίλιππος Σοφιανός, Ηλίας Λογοθέτης και Χρυσούλα Διαμαντοπούλου, η ηθοποιός, σεναριογράφος και στιχουργός Ελένη Ζιώγα, οι σκηνοθέτες Γιάννης Κακλέας και Μύρνα Τσάπα, η δημοσιογράφος και συγγραφέας Μανίνα Ζουμπουλάκη, η σχεδιάστρια Λιλή Φραγκάκη, η εικαστικός και σκηνογράφος Ειρήνη Παγώνη, ο ζωγράφος και καθηγητής της ΑΣΚΤ Μάριος Σπηλιόπουλος και η ηθοποιός και πρώην σύμβουλος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Αφροδίτη Αλ Σάλεχ.
Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο σημερινός νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης έχει στο πλευρό του τον Χρήστο Τερζανίδη, παλαίμαχο διεθνή ποδοσφαιριστή που αγωνίστηκε στη δεκαετία του ’70 με τη φανέλα του ΠΑΟΚ.
Στην περιφέρεια Ηπείρου, με τον συνδυασμό του Βαγγέλη Αργύρη (ΠΑΣΟΚ) έχει συνταχθεί ο γνωστός ηθοποιός Γιώργος Αρμένης, «ψυχή» της θεατρικής σκηνής του Νέου Ελληνικού Θεάτρου και γέννημα – θρέμμα Ηπειρώτης.
Δεν είναι, πάντως, μόνο οι μεγάλες περιφέρειες που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον αναγνωρίσιμων προσώπων της τέχνης, της τηλεόρασης και του αθλητισμού.
Στη Σπάρτη, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον νυν νομάρχη Κωνσταντίνο Φούρκα (ΝΔ) είναι και ο σκηνοθέτης των τηλεοπτικών και κινηματογραφικών επιτυχιών Μανούσος Μανουσάκης, ο οποίος, αν και Κρητικός, έχει τα τελευταία χρόνια «πολιτογραφηθεί» Λάκων λόγω της συζύγου του, η οποία κατάγεται από τη Σελλασία.
Στην περιοχή η οικογένεια διατηρεί αγρόκτημα, ενώ ο σκηνοθέτης θεωρείται ο εμπνευστής της ετήσιας Γιορτής Ελιάς και Λαδιού και είναι πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Πανελληνίου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς.
Ο παλιός πρωταγωνιστής τηλεοπτικών σειρών του κ. Μανουσάκη, Απόστολος Γκλέτσος, διεκδικεί κεντρικό ρόλο στη γενέτειρά του, τη Στυλίδα, καθώς κατεβαίνει ως ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος.

Οι Δήμοι της Αττικής

Ωστόσο, περιορισμένα είναι, συγκριτικά με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, τα ονόματα των λεγομένων «επωνύμων» υποψηφίων δημοτικών συμβούλων που περιλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια των Δήμων της Αττικής.
Με εξαίρεση τους μεγάλους Δήμους της Αθήνας και του Πειραιά, η πλειοψηφία των υπολοίπων συνδυασμών περιλαμβάνει κυρίως στελέχη της τοπικής κοινωνίας, τα οποία έχουν διακριθεί για την προσφορά τους, αλλά και το έργο τους στα κοινά είτε σε κοινωνικό και επιστημονικό είτε σε οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο.
Η γενικότερη κρίση που διέρχεται το πολιτικό μας σύστημα είναι ένας από τους λόγους που οι υποψήφιοι δήμαρχοι δεν κατάφεραν να πείσουν μεγάλο αριθμό ευρύτερα γνωστών ονομάτων για τα ψηφοδέλτια της 7ης Νοεμβρίου.
Σε μια πρώτη αναζήτηση γνωστών ονομάτων στους συνδυασμούς των υποψήφιων δημάρχων Αττικής εντοπίσαμε τους παρακάτω υποψηφίους:
– Στο ψηφοδέλτιο του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη τον Ηλία Ψινάκη, γνωστό μάνατζερ από τις συνεργασίες του με δημοφιλείς τραγουδιστές της ποπ, τις ηθοποιούς Βάσια Τριφύλλη και Μαρία Τζομπανάκη, καθώς και τους ηθοποιούς Δευκαλίωνα Κόμη και Νίκο Ψαρρά. Επίσης, τον μουσικοσυνθέτη Γιώργο Κατσαρό αλλά και τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ και της Μονακό Άκη Ζήκο.
– Ηχηρά ονόματα περιλαμβάνονται και στο ψηφοδέλτιο του πρώην Συνηγόρου του Πολίτη Γ. Καμίνη, όπως αυτό της συγγραφέως Ρέας Γαλανάκη και του ζωγράφου Γιώργου Λαζόγκα, καθώς και του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Τομπάζη -που θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο 5ο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων με τον συνδυασμό «Δικαίωμα στην πόλη».
– Με τον συνδυασμό του Γιάννη Μίχα «Πειραιάς Πολιτών Καθαρή Συμφωνία» συμμετέχουν οι ερμηνεύτριες Πόπη Αστεριάδη, Αναστασία Μουτσάτσου και Πένυ Ξενάκη, καθώς και η εικαστικός Βιολέτα Γεράνη. Επίσης, από τον χώρο του αθλητισμού περιλαμβάνονται ο διεθνής άσος του Ολυμπιακού Γιώργος Αμανατίδης, καθώς και ο Βασίλης Τσαγκάρης παραολυμπιονίκης, τρίτος στην παγκόσμια κατάταξη της κολύμβησης.
– Με τον συνδυασμό του Βασίλη Μιχαλολιάκου «Μας ενώνει ο Πειραιάς» βάζει υποψηφιότητα ο γνωστός (πρώην) μπασκετμπολίστας και προπονητής Γιώργος Σιγάλας.
– Από τον χώρο του αθλητισμού προέρχεται και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Τάσος Μητρόπουλος, ο οποίος συμμετέχει στον συνδυασμό «Πειραιάς – Πόλη Θρύλος» του Πέτρου Μαντούβαλου. Στον ίδιο συνδυασμό βρίσκουμε τον ηθοποιό Μιχάλη Μανιάτη, γνωστό από την ερμηνεία του στην ταινία «Άγγελος», τον καλλιτεχνικό παραγωγό Ν. Θωμά, καθώς και τον δημοσιογράφο Φίλιππο Καμπούρη.
– Υποψήφιος με τον Διονύση Χατζηδάκη στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου είναι ο διαχρονικότερος bon viveur… των Αθηνών. Ο λόγος για τον Ζάχο Χατζηφωτίου, ο οποίος εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για τα κοινά και να ασχολείται με την πολιτική επικαιρότητα. Γεννημένος στην Αθήνα το 1923 αποτελεί έναν ζωντανό θρύλο, με έντονη παρουσία στη δημοσιογραφία, αλλά και στα αυτοδιοικητικά, από την παλαιότερη συμμετοχή του στον Δήμο Αθηναίων.
– Ο Ντανιέλ Μπατίστα Λίμα -πρώην ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού- συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο του υποψηφίου δημάρχου Γιάννη Κασσαβού με τον συνδυασμό «Αχαρναί – Ενεργοί Πολίτες».
– Ο παραολυμπιονίκης στην Κολύμβηση Κωνσταντίνος Καραούζας είναι υποψήφιος με τον Σωτήρη Ντούρο στον συνδυασμό «Δημοτική Παράταξη Αχαρνών», στο ίδιο ψηφοδέλτιο βρίσκεται και το όνομα του μουσικοσυνθέτη και μέλους του συγκροτήματος «ΟΝΑΡ» Λευτέρη Πλιάτσικα.
– Στη «Λαϊκή Συσπείρωση Αχαρνών» του Βασίλη Τοπαλιανίδη συμμετέχει ο ηθοποιός Περικλής Αλμπάνης.
– Η ηθοποιός Βάσια Παναγοπούλου και η συνάδελφός της και συγγραφέας Μαρία Γεωργιάδου θέτουν υποψηφιότητα στον Δήμο Κηφισιάς – Εκάλης – Ερυθραίας με τον Συνδυασμό της Αγγελικής Συνοδινού «Πόλη Φως». Στο ίδιο ψηφοδέλτιο βρίσκουμε και τους δημοσιογράφους Μιρέλλα Καλοστύπη και Γιάννη Ντόκο.
– Για τον Δήμο Κηφισιάς κατεβαίνει υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό του Νίκου Χιωτάκη «Η πόλη που αξίζουμε» η δημοσιογράφος και σημερινή πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Κηφισιάς Νίνα Βλάχου.
– Για δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Αμαρουσίου βάζει υποψηφιότητα η γνωστή ηθοποιός Κατερίνα Γιουλάκη, η οποία συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο του Ηλία Γιαννακάκου.
– Με τον συνδυασμό του Κωνσταντίνου Ασκούνη στην Καλλιθέα συμμετέχουν ο τραγουδιστής Γιώργος Γερολυμάτος και η Ολυμπιονίκης Σοφία Παπαδοπούλου.
– Ο ηθοποιός και συγγραφέας Μάκης Δελαπόρτας είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αργυρούπολης με τον συνδυασμό του Χάρη Πασβαντίδη.
– Στον Δήμο Αγίου Δημητρίου και στον Συνδυασμό του Νίκου Λαζαρόπουλου συμμετέχουν ο πρώην Διεθνής Μπασκετμπολίστας Νάσος Γαλακτερός και ο τραγουδιστής Νίκος Νομικός.
– Στον συνδυασμό «Αλλάζουμε την Πόλη» της Μαρίας Ανδρούτσου στον Άγιο Δημήτριο συμμετέχει ο γνωστός ερμηνευτής Χάρης Κατσιμίχας, ο οποίος έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην περιοχή του Μπραχαμίου.
– Ο Χρήστος Κάτσικας, ειδικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, συντάκτης του περιοδικού ‘Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης’ και επιστημονικός συνεργάτης της εφημερίδας «Τα Νέα» σε θέματα εκπαίδευσης, συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο του υποψήφιου δημάρχου Γιώργου Σόφη με τον συνδυασμό «Αριστερή πρωτοβουλία» στην Ηλιούπολη.
– Στη Γλυφάδα και στον Συνδυασμό του Κώστα Κόκορη κατεβαίνει υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος ο γνωστός τραγουδιστής Πέτρος Ίμβριος.
– Στον Δήμο Βούλας – Βουλιαγμένης – Βάρης και στο ψηφοδέλτιο του Γρηγόρη Κασιδόκωστα συμμετέχει η δημοσιογράφος Νάσια Κωσταρά, καθώς και η πρώην πρωταθλήτρια Ευρώπης στο θαλάσσιο σκι Τίνα Καμπάνη.
– Επίσης στον Συνδυασμό του Άγγελου Αποστολάτου στο Δήμο Βούλας – Βουλιαγμένης – Βάρης βρίσκουμε ως υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο τον Φερνάντες Σεζάν Χάλκινο Ολυμπιονίκη στους Παραολυμπιακούς του Πεκίνου.
– Τον γνωστό σκηνοθέτη της τηλεόρασης Μεγακλή Βιντιάδη συναντάμε στο ψηφοδέλτιο της υποψήφιας δημάρχου Σαρωνίδας Χριστίνα Χριστοφάκη με τον Συνδυασμό «Ζούμε Μαζί στον Δήμο Σαρωνικού».
– Με τον υποψήφιο δήμαρχο Βύρωνος Νίκο Γαρδέλια κατεβαίνουν η δημοσιογράφος του Alter Τζίνα Αρβανίτη, καθώς και ο γνωστός ηθοποιός Σταύρος Νικολαϊδης, οποίος είναι μέλος του Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου Βύρωνος.
– Επίσης στον ίδιο Δήμο αλλά στον συνδυασμό του Παναγιώτη Κόνσουλα συμμετέχουν ο γνωστός τραγουδιστής Στέλιος Διονυσίου, γιος του αείμνηστου Στράτου Διονυσίου, καθώς και το μοντέλο Ισαβέλλα Δάρρα, πρώην Μις Ευρώπη.
– Στον Δήμο Ζωγράφου κατεβαίνει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Απόκης με τον συνδυασμό του Κώστα Καλλίρη.

[Χανιώτικα Νέα]