«Προσωπικά συμφέροντα δεν έχω. Μόνο το συμφέρον του τόπου με ενδιαφέρει και θα παλέψω για αυτό» λέει στην συνέντευξή της στην «Τ» η υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με το συνδυασμό του Σταύρου Αρναουτάκη Ευχαριστία (Έφη) Κουτεντάκη. Η κυρία Κουτεντάκη αναφέρεται στην κρισιμότητα αυτών των εκλογών, στα προβλήματα της Κρήτης αλλά και ιδιαίτερα στα προβλήματα των νέων ανθρώπων.

Οι περιφερειακές εκλογές είναι νέα εμπειρία για την Ελλάδα και η προεκλογική περίοδος πολύ σύντομη. Με ποιον τρόπο αγωνίζεστε για την εκλογή σας;

Στην προσπάθειά μου να συνεισφέρω στα κοινά μέσα από την εκλογή μου στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο αγώνας είναι καθημερινός και επίμονος. Έχω δίπλα μου την οικογένειά μου και τους φίλους μου. Ανθρώπους των οποίων η διαθεσιμότητα και προσφορά είναι συγκινητική.

Η προεκλογική περίοδος κατά την άποψή μου αφήνει αρκετά χρονικά περιθώρια για να μπορέσει κανείς να προβάλει τις θέσεις και την υποψηφιότητά του ειδικότερα στον ιδιαίτερο νομό μας.

Πώς αποφασίσατε να κατέβετε ως υποψήφια περιφερειακός σύμβουλος στις προσεχείς εκλογές;

Η αγάπη μου για το νησί, το μεράκι για συμμετοχή στα κοινά, η διάθεση προσφοράς και οι φίλοι μου -παλιοί και νέοι-, τελικά με οδήγησαν στην οριστική λήψη της απόφασής μου αυτής. Προσωπικά συμφέροντα δεν έχω. Μόνο το συμφέρον του τόπου με ενδιαφέρει και θα παλέψω για αυτό. Ακούραστα και δυναμικά. Θα αγωνιστώ με ήθος, ειλικρίνεια, εντιμότητα και αισιοδοξία, για να γίνει η καθημερινότητά μας καλύτερη και η ζωή μας ευκολότερη. Θέλω και αύριο να μπορώ να κοιτάω όλους τους Κρητικούς στα μάτια.

Τι σημαίνει για σας η ενασχόληση με την πολιτική και συγκεκριμένα με τα κοινά της τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Κατά την άποψή μου η πολιτική είναι η «τέχνη» επίλυσης των προβλημάτων. Αν δεν υπήρχαν προβλήματα δεν θα χρειαζόταν και οι άνθρωποι που να μπορούν να δίνουν λύσεις. Η μέχρι σήμερα συμμετοχή μου στην πολιτική και η καθημερινή ενασχόληση με τα προβλήματα, τις δυσκολίες και τις πιέσεις, μου δίδαξαν πως με θέληση, πίστη και συλλογικότητα ο αγώνας μπορεί να φέρει το αποτέλεσμα. Με αντίστοιχη διάθεση και βούληση, σκοπεύω να ασχοληθώ και με τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, για τα οποία αρμόδια είναι η τοπική Αυτοδιοίκηση είτε αυτά χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης είτε απαιτούν σχεδιασμό και μεθοδευμένες δράσεις.

Γιατί να ψηφίσει κάποιος στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου το συνδυασμό του Σταύρου Αρναουτάκη «Κρήτη Πρώτη Δύναμη»;

Για τρεις πολύ σημαντικούς λόγους:

α. Γιατί ο Σταύρος Αρναουτάκης διαθέτει αναπτυξιακό όραμα για την Κρήτη και επιπλέον την εμπειρία να το υλοποιήσει.

β. Ο συνδυασμός «Κρήτη Πρώτη Δύναμη» είναι ο μόνος σχηματισμός που φέρνει τη φωνή της κοινωνίας και των πολιτών της Κρήτης στο προσκήνιο της περιφερειακής πολιτικής. Θυμίζω ότι ο συνδυασμός συμπεριλαμβάνει σχεδόν όλα τα ηλικιακά, επαγγελματικά και κοινωνικά στρώματα που εκπροσωπούνται στην τοπική μας κοινωνία. Διαθέτει ανθρώπους με ενόραση, άποψη και θέληση για δουλειά. Διαθέτει ανθρώπους με βούληση να υπερασπιστούν τα δημόσια αγαθά και την κοινωνία μπροστά στις επαχθείς επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, με έργα και όχι με λόγια. Διαθέτει επίσης έντονα στοιχεία ανανέωσης ως εγγύηση για μια νέα πορεία.

γ. Διότι η «Κρήτη Πρώτη Δύναμη» είναι μια ελπιδοφόρα διαδικασία ενοποίησης της Κρήτης, με  παρόν και μέλλον. Είναι ο συνδυασμός που έθεσε πιο ξεκάθαρα από όλους το στόχο της ενότητάς της -αυτός που έθεσε το στόχο μιας μεγάλης – ενωτικής προσπάθειας για την ανασύνταξη του τόπου. Στις δύσκολες στιγμές που περνάμε δεν είναι δυνατόν να κλειστούμε στον εαυτό μας, διεκδικώντας τοπικιστικά και κατακερματισμένα οφέλη.

Η «Κρήτη Πρώτη Δύναμη», όπως φανερώνει άλλωστε και το όνομα, θέτει πολύ υψηλά τον πήχη. Δεν διεκδικεί ούτε για τους λίγους, ούτε για τους ημέτερους, ούτε για τους αρεστούς. Διεκδικεί για όλους του πολίτες της Κρήτης ακριβώς αυτό που υπόσχεται ο Καλλικράτης. Δηλαδή, την αναπτυξιακή απογείωση υπό συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής. Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, μόνο η «Κρήτη Πρώτη Δύναμη» υπό τον Σταύρο Αρναουτάκη μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία ενός μεγάλου αναπτυξιακού μετώπου για την Κρήτη που θα ξανακάνει τους εργαζομένους, τους αγρότες, τη νεολαία, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου πρωταγωνιστές και δικαιούχους του κοινωνικού πλούτου που παράγουν.

Επιτρέψτε μου να επιμείνω. Γιατί ο κόσμος να επιλέξει τη δική σας παράταξη; Τι το διαφορετικό πρεσβεύετε από τις άλλες παρατάξεις; Αλλά και σε προσωπικό επίπεδο, γιατί να επιλέξει ένας πολίτης εσάς από τους συνυποψηφίους σας;

Είμαστε μια ξεκάθαρη περιφερειακή πρόταση, απευθυνόμενη σε όλους τους Κρητικούς, πέρα από κομματικά στεγανά και προκαταλήψεις. Η παρουσία του Σταύρου Αρναουτάκη και όλων των άξιων συνυποψηφίων μου σηματοδοτεί στη συνείδηση των πολιτών τη σοβαρή ενασχόληση με όλα τα θέματα αδιακρίτως σημαντικότητας, τη ρεαλιστική αντιμετώπισή τους αλλά και την παραγωγή έργου, όντας σε άμεση και ειλικρινή επαφή με τον κόσμο. Αυτό πρεσβεύει η παράταξή μας και γι’ αυτό δεσμεύεται. Κάθε σταυρός στην παράταξη είναι κέρδος για την Κρήτη. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη του ψηφοφόρου στον Σταύρο Αρναουτάκη, θα δώσει το έναυσμα σε έναν νέο άνθρωπο σαν εμένα, με διάθεση, όραμα και ιδέες να προσφέρει από όποιο πόστο τού ζητηθεί.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στο εκλογικό σώμα;

Οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου δεν είναι κρίσιμες μόνο για την Αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια της Κρήτης. Είναι κρίσιμες για την πορεία και το μέλλον της χώρας μας. Υπάρχει ανάγκη ανανέωσης. Υπάρχει ανάγκη νέου ήθους στην πολιτική και ειδικότερα στην Αυτοδιοίκηση. Υπάρχει ανάγκη ανθρώπων που θα φέρουν νέες ιδέες, νέες πρακτικές, νέες προσδοκίες. Υπάρχει ανάγκη να στηριχτούν άνθρωποι που πονάνε την ύπαιθρο και τους παραγωγούς της. Για να επανέλθει η ελπίδα και το χαμόγελο στην περιφέρεια χρειάζονται άνθρωποι ηθικά ακέραιοι με όραμα αλλά και με γνώση. Ζητώ την εμπιστοσύνη των συμπατριωτών μου, για να μπορέσω να αγωνιστώ στην πρώτη γραμμή για την πρόοδο και την ευημερία των κατοίκων του νομού μας και της Κρήτης.

Ποιοι είναι κατά την άποψή σας οι εκλογικοί στόχοι του συνδυασμού σας;

Θέλουμε να επικυρωθεί η δύναμη της περιφέρειας  με μια νίκη στις επικείμενες εκλογές, ώστε στη συνέχεια να αναπτύξουμε τη δυναμική που χρειάζεται ο τόπος. Αλλά είπαμε: ο πολιτικός στόχος είναι μια μεγάλη αναπτυξιακή προσπάθεια για την Κρήτη που θα αλλάξει τα δεδομένα στην πολιτική, την οικονομία και στην κοινωνία του τόπου μας. Δεν είναι επομένως αποκλειστικά στόχος εκλογικός, αλλά πρώτα απ’ όλα πολιτικός και κοινωνικός.

Ποια από τα προβλήματα της Κρήτης πρέπει να αναδειχθούν και με ποιο τρόπο;

Οι περιφερειακές εκλογές είναι ο κατάλληλος στίβος για να τεθούν με ουσιαστικό τρόπο τα προβλήματα της Κρήτης. Κατά την άποψή μου χρειάζεται ένα παραγωγικό πρότυπο για την Κρήτη. Υπάρχει μονοκαλλιέργεια στην αγροτική παραγωγή και υπερκορεσμός του παραδοσιακού τουρισμού. Από την άλλη, έχουμε ερημοποίηση της υπαίθρου κάτι που σημαίνει ότι ο βασικός μας πλούτος και η βασική παραγωγική μας δύναμη, κινδυνεύει από δραματική υποβάθμιση. Νομίζω ότι στον τομέα αυτό πρέπει να παρέμβουμε με όλη μας τη δύναμη, ανοίγοντας ταυτόχρονα προοπτικές για την απασχόληση κυρίως της νέας γενιάς, ώστε να μην φυλλοροεί στη μετανάστευση. Οφείλουμε επομένως να αφουγκραστούμε τις ανάγκες των ανθρώπων της υπαίθρου και να τις επιλύσουμε. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ανεργία, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων. Γνωρίζοντας και βιώνοντάς το, αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για ένα πολύπλευρο ζήτημα, η λύση του οποίου δεν βαραίνει μόνον την Αυτοδιοίκηση και δεν μπορεί να δοθεί σε μια νύχτα, όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα προβλήματα μιας κοινωνίας.

[Τόλμη Ηρακλείου]