Μπήκε ο πήχυς για τις πρόωρες. Αγνωστο το ύψος του…

Μια πρόγευση για τα κριτήρια βάσει των οποίων θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός αν θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές έδωσε η κυβέρνηση, ενώ ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου από τα Ιωάννινα υποστήριξε ότι δεν είναι στις προθέσεις του οι εθνικές εκλογές, αλλά δεν πρόκειται να αφήσει αναπάντητη καμία προσπάθεια υπονόμευσης της πορείας εξόδου από την κρίση.

Αν μάλιστα βρεθεί σε αδιέξοδο, θα καταφύγει στο λαό για να πάρει αυτός θέση.

Οπως προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, το κριτήριο προσφυγής ή όχι σε εκλογές θα εξαρτηθεί από το αν η Ν.Δ. το βράδυ της πρώτης Κυριακής των αυτοδιοικητικών εκλογών θα αποκτήσει τέτοια δυναμική ούτως ώστε να δώσει τη δυνατότητα στον κ. Σαμαρά να αμφισβητήσει την κυβέρνηση. Σύμφωνα με δηλώσεις του (στην τηλεόραση του «Σκάι»), η κυβέρνηση θα εκτιμήσει «τη διαφορά του ποσοστού που θα πάρουν οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ και του ποσοστού που θα πάρουν οι υποψήφιοι της Ν.Δ. στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών και θα συναθροιστούν όλα αυτά για να δούμε αν θα υπάρχει η δυνατότητα στον κ. Σαμαρά να πει “κύριοι, δεν μπορείτε να κυβερνάτε άλλο”…».

Ωστόσο ο κ. Ραγκούσης αφήνοντας τους ψηφοφόρους και πάλι με την… αγωνία, δεν προσδιόρισε ποια είναι η διαφορά την οποία η κυβέρνηση θεωρεί ασφαλέστερη για να μην κινδυνέψει από τον κ. Σαμαρά κι αν θα γίνει σύγκριση και με τα ποσοστά των περσινών εθνικών εκλογών! Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής είπε ότι δεν μπορούν να συγκριθούν τα ποσοστά των αυτοδιοικητικών εκλογών με εκείνα των εθνικών εκλογών.

Εν τω μεταξύ χθες ο πρωθυπουργός από τα Ιωάννινα, τελευταίο σταθμό της τριήμερης περιοδείας του, ζήτησε από τους ψηφοφόρους την Κυριακή να ρίξουν «ψήφο ευθύνης» και να στείλουν «ισχυρό μήνυμα σταθερότητας και μεγάλων αλλαγών, ώστε η Ελλάδα να μην ξαναφτάσει στα όρια της χρεοκοπίας στο μέλλον». Επιτέθηκε με σφοδρότητα στη Ν.Δ., έστρεψε τα πυρά του και προς τ’ αριστερά και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το 2012 θα είναι χρονιά ανάπτυξης. Η αίθουσα του ξενοδοχείου όπου μιλούσε γέμισε, ενώ αρκετοί έμειναν απ’ έξω. Ειδικότερα, ο Γιώργος Παπανδρέου:

**Ταύτισε Καραμανλή-Σαμαρά λέγοντας: «Η νέα ηγεσία της Ν.Δ. ταυτίστηκε πια απόλυτα με την ηγεσία και τις πρακτικές του κ. Καραμανλή. Η Ν.Δ. λιποτάκτησε ως κυβέρνηση με την ελπίδα ότι θα σκάσει η βόμβα της χρεοκοπίας στα δικά μας χέρια, αλλά και τώρα ως αντιπολίτευση λιποτακτεί. Εμείς δεν λιποτακτήσαμε».

**Κατηγόρησε την Αριστερά ότι λέει «όχι» παντού και διερωτήθηκε αν επιλέγουν την «επαναστατική ακινησία».

**Είπε ότι ο «Καλλικράτης» αποτελεί μια ριζική αλλαγή ενάντια «σε όσους είχαν μάθει να τρέφονται από το πελατειακό κράτος».

Απάντηση ΚΚΕ

«Το ΚΚΕ με ευθύτητα καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι οδηγεί το λαό στη χρεοκοπία και προχωρά σε συμφωνία παράδοσης του Αιγαίου στο ΝΑΤΟ και συνδιαχείρισης με την Τουρκία και τις ΗΠΑ, έχοντας ως οδηγό τα συμφέροντα της ελληνικής πλουτοκρατίας», αναφέρει σχόλιο του κόμματος για την ομιλία του πρωθυπουργού στα Ιωάννινα. *

! Με παιδιά του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Κόνιτσα Ιωαννίνων συνομίλησε χθες το πρωί ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου (φωτογραφία επάνω), ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια σε εκπαιδευτικούς και κατοίκους για τη λειτουργία του «Ψηφιακού Σχολείου».

[Enet]