Έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής της Καλλιρρόης Σιγανού Παρρέν σε επίσημη τελετή

Ένα όνειρο χρόνων των κυριών του Λυκείου Ελληνίδων Ρεθύμνου εκπληρώθηκε το πρωί της Κυριακής. Επιτέλους μετά από αγώνες και αρκετές πικρίες, τοποθετήθηκε η προτομή της Καλλιρρόης Παρρέν Σιγανού στην περίοπτη θέση που της αρμόζει και η τελετή των αποκαλυπτηρίων έγινε με κάθε επισημότητα. Η εκδήλωση άρχισε με επιμνημόσυνη δέηση.

Στο βιογραφικό της τιμωμένης αναφέρθηκε η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κυρία Ιωάννα Βαλαρή, τονίζοντας μεταξύ άλλων :

«Σας ευχαριστώ όλους για την τιμή που μας κάνετε ν’ ανταποκριθείτε στην πρόσκλησή μας και όλοι μαζί να εκπληρώσουμε ένα χρέος προς την μεγάλη Κρητικιά αγωνίστρια, πρωτοπόρο Καλλιρρόη Σιγανού Παρρέν.

Μετά από αναμονή 12 χρόνων αξιωνόμαστε σήμερα να αποκαλύψουμε την προτομή, την τοποθετημένη από το δήμο μας σ’ αυτό το κεντρικό σημείο της πόλης μας και για τις επερχόμενες γενιές θα αποτελεί σημείο αναφοράς των αγώνων για την ισότητα των δύο φύλων και την ανέλιξη της γυναίκας.

Μια Πρωτομαγιά του 1859 στα πανέμορφα πλατάνια του Αμαρίου, στα ριζά του Ψηλορείτη γεννήθηκε η Καλλιρρόη Σιγανού.

Η Κρητικοπούλα που έμελε να γίνει δασκάλα, λογοτέχνης, πρώτη Ελληνίδα δημοσιογράφος, πρωτεργάτης στους αγώνες για τη μόρφωση και τη δίκαιη μεταχείριση της γυναίκας για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού για την αναγνώριση της ισότητας των φύλων.

Οκτάχρονο κοριτσάκι μετά το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου και τον ξεσηκωμό της Κρήτης φεύγει με την οικογένειά της από το χωριό κι έρχεται στην Αθήνα. Ο πατέρα της Στυλιανός Σιγανός θέλει να τη μορφώσει και να αξιοποιήσει τις ικανότητες της ταλαντούχας, πανέξυπνης και χαρισματικής μεγάλης του κόρης.

Φοίτησε στο δημοτικό σχολείο Καλογραιών στον Πειραιά, στο παρθεναγωγείο Σουρμελή στην Αθήνα, στο διδασκαλείο του Αρσακίου και στα 19 της χρόνια το 1878 παίρνει το δίπλωμα της δασκάλας με άριστα.

Τότε η Ελληνική κοινότητα της Οδησσού την καλεί για να διευθύνει το Ροδοκανάκειο παρθεναγωγείο.

Μετά έξι χρόνια έρχεται στην Ανδριανούπολη, διευθύντρια του εκεί παρθεναγωγείου και το 1886, σε ηλικία 27 χρόνων, έρχεται στην Αθήνα και παντρεύεται με τον διακεκριμένο δημοσιογράφο, ιδρυτή του Αθηναϊκού πρακτορείου Ιωάννη Παρρέν γαλλοαγγλικής καταγωγής. Νέο με προοδευτικό και φιλελεύθερο πνεύμα που της έδωσε μεγάλο περιθώριο αυτενέργειας και την ευκαιρία να γνωρίσει την κοινωνία της εποχής της και τα προβλήματά της. Νιώθει πως έχει υποχρέωση να βοηθήσει την περιφρονημένη γυναίκα και το ανυπεράσπιστο παιδί, το νιώθει σαν ευθύνη που έχει απέναντι στην πολυαγαπημένη πατρίδα της και σαν βήμα που να εκφράζει τις ανησυχίες της και να μοιραστεί τις ιδέες της βρίσκει την έκδοση της εφημερίδας των Κυριών που εκδίδει το Μάρτη του 1884 με αποκλειστική συνεργασία με γυναίκες.

Δείτε περισσότερα στα Ρεθεμνώτικα Νέα