Διαρρήξεις, ναρκωτικά, πορνεία στο Ηράκλειο

Ληστείες, διαρρήξεις, ναρκωτικά, πορνεία, εμπόριο σάρκας. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις δραστηριότητες που αναπτύσσουν τα κακοποιά στοιχεία στην πόλη του Ηρακλείου, έχοντας υποβαθμίσει την καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης, δημιουργώντας ένα κλίμα φόβου, το οποίο ολοένα και εντείνεται.

Η δράση των συμμοριών και των εγκληματικών στοιχείων, Ελλήνων και αλλοδαπών, είναι τέτοια ώστε σε πολλές περιπτώσεις είναι χαρακτηριστικό ότι οι κάτοικοι συνοικιών του Ηρακλείου φοβούνται να κυκλοφορήσουν ακόμη και μέρα μεσημέρι.
Πλέον οι πολίτες, όσο κι αν ακούγεται πρωτόγνωρο και περίεργο για την κοινωνία του Ηρακλείου, κλειδαμπαρώνονται στα σπίτια τους, αγοράζουν και τοποθετούν συστήματα ασφαλείας και φροντίζουν να μην περπατούν μόλις βραδιάσει. Τα όσα καταγράφει καθημερινά το αστυνομικό δελτίο και τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα τρομοκρατίας, με την ίδια την ΕΛ.ΑΣ. να προσπαθεί να δώσει λύσεις.
Πραγματικά οι Υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου καταβάλλουν υπερπροσπάθεια για να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα εγκληματικότητας, με το θέμα να είναι πολυσύνθετο και συνεπώς δύσκολο να επιλυθεί.
Η αύξηση των οικονομικών προβλημάτων, η δίψα για εύκολο χρήμα, η έλευση του πλήθους αλλοδαπών από διάφορες χώρες του κόσμου και η αποσάθρωση της ελληνικής κοινωνίας είναι μερικές μόνο από τις αιτίες για την έξαρση της εγκληματικότητας.
Οι Αλβανοί θεωρούνται οι… βασιλιάδες στο χώρο εμπορίας των σκληρών ναρκωτικών ουσιών. Οι Βούλγαροι είναι εκείνοι οι οποίοι ειδικεύονται στην αγοραπωλησία βρεφών, ενώ οι Ρουμάνοι είναι οι ειδικοί στις διαρρήξεις. Από το «παιχνίδι» βέβαια δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι Έλληνες, οι οποίοι άλλες φορές έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ άλλες έχουν ρόλους «κλειδιά» στις παράνομες δραστηριότητες. Είναι δηλαδή εκείνοι που αποτελούν τους συνδέσμους για τη διάπραξη των εγκλημάτων και των παράνομων δραστηριοτήτων.
Οι αστυνομικοί έχουν καταγράψει και κατηγοριοποιήσει κατά μία έννοια τα εγκλήματα ανά εθνικότητα, έχοντας ως γνώμονα και τη γενικότερη συμπεριφορά ενός λαού. Αυτό που συμπεραίνουν είναι ότι οι Αλβανοί είναι οι πιο επιθετικοί. Κάτι που οφείλεται στην ιδιοσυγκρασία ενός λαού, τις αναστολές που μπορεί να έχει, τα πιστεύω και την κουλτούρα του.
Εν έτει 2010 το πρόβλημα φαντάζει μεγαλύτερο από ποτέ, όπως αποκαλύπτει υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ., καθώς οι αστυνομικοί έρχονται αντιμέτωποι με καταστάσεις αγριότερες από ποτέ.
«Δεν είναι δυνατόν να είναι έτοιμοι να σκοτώσουν κάποιοι ακόμη και για λίγα ευρώ» δηλώνει χαρακτηριστικά.
Και πραγματικά η κατάσταση είναι πολύ άγρια και θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως ένας πόλεμος ανάμεσα στην ΕΛ.ΑΣ. και στα παράνομα κυκλώματα που νέμονται την πόλη.

Ναρκωτικά
«”Βασιλιάδες”» του εμπορίου οι Αλβανοί
Αναμφισβήτητα οι εγκέφαλοι του εμπορίου ναρκωτικών είναι οι Αλβανοί. Άλλωστε, οι συνεχείς επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας, με τον εντοπισμό τεράστιων ποσοτήτων ναρκωτικών, ηρωίνης κοκαΐνης και χασίς, το αποδεικνύουν αυτό περίτρανα. Στην πόλη του Ηρακλείου και στην Κρήτη γενικότερα οι Αλβανοί κινούν τα νήματα στη μεταφορά και την προώθηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών και παρά τις συλλήψεις που καταγράφονται, φαίνεται ότι το κύκλωμα αυτό μοιάζει με τη Λερναία Ύδρα.
Είναι δυστυχώς μια πραγματικότητα, την οποία παραδέχονται και τα ίδια τα μέλη της ΕΛ.ΑΣ.
Βέβαια από το… κόλπο δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι ντόπιοι, οι οποίοι είτε ως «βαποράκια» είτε ως έμποροι που διαχειρίζονται μεγαλύτερες ποσότητες γεμίζουν με ναρκωτικά τα στέκια της πόλης. Ενώ το σίγουρο είναι πως σε αυτού του είδους το έγκλημα πάντα εμπλέκονται πάρα πολλά άτομα διαφόρων εθνικοτήτων. Κυρίως όμως καταλαμβάνουν κατώτερη θέση, με το μεγαλύτερο μέρος όμως της πίτας να κατέχουν οι Αλβανοί, οι οποίοι βρίσκονται και πολλά περισσότερα χρόνια στην Ελλάδα, γνωρίζοντας πολύ καλύτερα τις συνθήκες ζωής της χώρας και τις ιδιαιτερότητες της καθημερινότητάς της.

Τσαντάκηδες
«Ναρκομανείς και έφηβοι οι άρπαγες»
Φαινόμενο με τεράστια αύξηση στα κρούσματα στο Ηράκλειο είναι αυτό της αρπαγής τσαντών.
Οι τσαντάκηδες κατά κανόνα είναι Έλληνες, οι οποίοι είναι χρήστες ναρκωτικών. Ενώ παρόμοια δράση αναπτύσσουν δυστυχώς και αρκετοί έφηβοι που είναι ακόμη μαθητές.
Τα άτομα αυτά κυκλοφορούν με τα μηχανάκια τους στους δρόμους της πόλης και «χτυπούν» ανυποψίαστες γυναίκες, αρπάζοντάς τους τις τσάντες.
«Έχουμε φτάσει μέχρι και στη σύλληψη τσαντάκηδων των οποίων η ηλικία δεν ξεπερνάει τα 16 χρόνια. Και όμως διαπράττουν τη συγκεκριμένη παρανομία» αναφέρει αστυνομικός στην «Τ».
Πρόκειται για άτομα που «καίγονται» για την απόκτηση του εύκολου χρήματος, είτε για να αγοράσουν τη δόση τους είτε για να εξασφαλίσουν ένα χαρτζιλίκι. Έτσι, αρπάζουν τσάντες, έχοντας σε κάποιες περιπτώσεις προκαλέσει και τον σοβαρότατο τραυματισμό των γυναικών, στις οποίες έχουν επιτεθεί.
Κατά καιρούς η αστυνομία συλλαμβάνει άτομα που διαπράττουν αρπαγές τσαντών, όμως γενικότερα η σύλληψή τους είναι μια υπόθεση δύσκολη, καθώς οι περιγραφές από τα θύματα ή τους αυτόπτες μάρτυρες δεν είναι αυτές που θα συμβάλουν στο έργο της ΕΛ.ΑΣ.

Ληστείες
«Συμμορίες στις οποίες μετέχουν κυρίως Αλβανοί»
Οι ληστείες είναι μια «πληγή» η οποία οφείλεται κυρίως στη δράση αλλοδαπών και κυρίως Αλβανών. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα άλλωστε είναι η συμμορία των Αλβανών που «χτυπούσε» τα κοσμηματοπωλεία. Μια ομάδα η οποία πρόδιδε ότι αποτελείται από Αλβανούς, καθώς το φανέρωναν οι πράξεις τους. Ο άγριος τρόπος που αντιδρούσαν έδειχνε ξεκάθαρα ότι ήταν από τη συγκεκριμένη χώρα.
Η επίθεση που δέχτηκε ένας κοσμηματοπώλης και τα ανελέητα χτυπήματα που δέχτηκε υποδηλώνουν αλβανική συμπεριφορά, όπως σημειώνει αστυνομική πηγή.
Ο άτυχος κοσμηματοπώλης είχε δεχτεί τόσα χτυπήματα με το κοντάκι του όπλου, ώστε του έγιναν 65- 70 ράμματα στο κεφάλι! Και όλα αυτά επειδή φώναζε «βοήθεια», ως λογική αντίδραση από κάποιον που δέχεται μια επίθεση.

Διαρρήξεις
«Ρουμάνοι και τσιγγάνες οι ειδικοί»
Σε αυτήν την κατηγορία το μεγαλύτερο ταλέντο για αυτού του είδους τις παρανομίες έχουν οι Ρουμάνοι και οι τσιγγάνοι.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα από την ΕΛ.ΑΣ., οι μετανάστες από τη Ρουμανία αποδεικνύονται ειδικοί στην παραβίαση κλειδαριών και στη θραύση του ομφαλού, ακόμη κι αν αυτές σε κάποιες περιπτώσεις είναι ασφαλείας!
Την ίδια στιγμή οι τσιγγάνες εκμεταλλεύονται ακόμη την αφέλεια κάποιων να μην κλειδώνουν τα σπίτια τους φεύγοντας και χρησιμοποιώντας τηλεκάρτες ή ταυτότητες μπαίνουν μέσα σε αυτά και αρπάζουν ό,τι μπορούν ή ό,τι θεωρούν πολύτιμο. Οι τσιγγάνες είναι πραγματικά εξπέρ στο άνοιγμα μιας πόρτας χωρίς παραβίαση. Δεν είναι τυχαίο ότι ολόκληρες ομάδες έρχονται από την Αθήνα στο Ηράκλειο, κάθονται δέκα – δεκαπέντε μέρες και στο διάστημα αυτό πραγματοποιούν επιδρομές σε γειτονιές του Ηρακλείου.
Για αυτό επανειλημμένα από την Αστυνομική Διεύθυνση συνιστάται στους πολίτες να κλειδώνουν τα σπίτια τους και όχι απλώς να τραβούν την πόρτα της εισόδου.
Μικρό ποσοστό επίσης στις διαρρήξεις κατέχουν και οι Έλληνες.

Μικροκλοπές
«Σπείρες αλλοδαπών κάθε εθνικότητας οι υπαίτιοι»
Στις περιπτώσεις των μικροκλοπών και γενικότερα αυτού του είδους της μικροεγκληματικότητας την ευθύνη φέρουν αλλοδαποί κάθε εθνικότητας, αλλά και Έλληνες. Σε αυτήν την κατηγορία οι παραβάτες του νόμου προσπαθούν να εξασφαλίσουν έστω λίγα ευρώ, εφορμούν και πραγματοποιούν μικροκλοπές κυρίως μέσα από αυτοκίνητα.
Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση της πολυπληθούς σπείρας αποτελούμενη από λαθρομετανάστες από την Αλγερία.
Πριν από τη σύλληψή τους είχαν προλάβει να σπάσουν και να παραβιάσουν τουλάχιστον 100 αυτοκίνητα, με τους αστυνομικούς, όταν έφτασαν στη σύλληψη και την εξάρθρωση της σπείρας, να μένουν έκπληκτοι από τον όγκο των κλοπιμαίων.
Σε αυτήν την περίπτωση την ευθύνη φέρουν και τα ίδια τα θύματα, τα οποία άφηναν εκτεθειμένα τα πράγματά τους μέσα στα Ι.Χ. τους. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να αφήνουν ακόμη και τους φορητούς υπολογιστές τους πάνω στο κάθισμα του συνοδηγού!
Αυτό που συνιστάται είναι να τοποθετούνται όλα τα πράγματα μέσα στο πορτ- μπαγκάζ.

Αγοραπωλησία βρεφών
«Το μονοπώλιο έχουν οι Βούλγαροι»
Η αγοραπωλησία βρεφών και των παράνομων υιοθεσιών είναι αποκλειστική εγκληματική ενέργεια των Βούλγαρων, οι οποίοι αποδεικνύονται οι γονείς με το μικρότερο δέσιμο με το παιδί τους. Πρόκειται για ανθρώπους της συγκεκριμένης εθνικότητας, οι οποίοι για μερικές χιλιάδες ευρώ δίνουν το παιδί τους για υιοθεσία. Βέβαια, στο συγκεκριμένο κύκλωμα συμμετέχουν και πολλοί Έλληνες, οι οποίοι διαθέτουν ρόλους «κλειδιά» και είναι συνήθως εκείνοι οι οποίοι λειτουργούν ως σύνδεσμοι, ως αγωγοί για να γίνει η αγοραπωλησία. Είναι άνθρωποι που κατέχουν τη θέση του συμβολαιογράφου ή του δικηγόρου, ο οποίος θα φροντίσει ώστε η όλη διαδικασία να γίνει με τέτοιο τρόπο, που να περάσει απαρατήρητη.
Μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί ότι άλλου είδους εθνικότητα προχωράει σε αυτήν την εγκληματική πράξη.

Εμπόριο σάρκας
«Έλληνες, Ρουμάνοι και Ρώσοι οι προαγωγοί»
Σε έξαρση βρίσκεται και πάλι το εμπόριο λευκής σάρκας, στο οποίο διαπρέπουν κυρίως οι Έλληνες, μαζί με τους Ρουμάνους και τους Ρώσους. Πρόκειται για τρεις εθνικότητες που κανονίζουν τη μεταφορά και την πώληση των γυναικών στη χώρα μας.
Συνήθως το κομμάτι της έλευσης των γυναικών το αναλαμβάνουν οι αλλοδαποί, οι οποίοι φροντίζουν ώστε οι -ανυποψίαστες σε πολλές περιπτώσεις- γυναίκες να κάνουν το ταξίδι ως την Ελλάδα. Είναι επίσης εκείνοι που αναλαμβάνουν να τις εκβιάζουν και να τις κρατούν δέσμιες στη χώρα μας, αναγκάζοντάς τις να τους υπακούουν. Ενώ οι Έλληνες έχουν αναλάβει την προώθησή τους εντός της χώρας μας, μιας και είναι εκείνοι που γνωρίζουν καλύτερα πώς να κινηθούν.
Ενώ και στο κομμάτι της απλής εκμετάλλευσης έχουμε να κάνουμε με Έλληνες, Ρουμάνους και Αλβανούς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο χώρο της πορνείας. Παράλληλα βέβαια, υπάρχει μια δράση και από άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, σε μικρότερο βαθμό.
Αυτό που μπορεί να συμπεράνει κανείς και για τις δύο κατηγορίες είναι πως τον πρώτο ρόλο ως «εγκέφαλοι» τον έχουν οι Έλληνες με συνεργούς αλλοδαπούς, που είναι κυρίως από τις χώρες προέλευσης των γυναικών.

[tolmi.gr]