Επιτέλους !! Ξεμπλοκάρουν τα έργα στο Μουσείο Ηρακλείου !!

Δεσμεύσεις για σημαντικά ζητήματα που αφορούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, τον Άγιο Πέτρο, αλλά και το Πολιτιστικό Κέντρο, απέσπασε χθες ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης, από τη Γενική Γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κατά τη συνάντηση που είχαν στη Λότζια.

Σύμφωνα με τα όσα επισήμανε η κυρία Μενδώνη στο δήμαρχο, μέχρι τις αρχές του 2012, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός των ενεργειών του υπουργείου Πολιτισμού, θα έχουν τοποθετηθεί τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου, στο φυσικό τους χώρο, που πιθανότατα θα είναι έτοιμος για να δεχθεί τους χιλιάδες επισκέπτες του.
Πιο συγκεκριμένα, αύριο Τετάρτη, στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) πρόκειται να συζητηθεί η οριστική μελέτη για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, προϋπολογισμού 2 εκατομμυρίων ευρώ και πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν οι σχετικές εργασίες.
Όσον αφορά στη μουσειογραφική του μελέτη, σε δύο εβδομάδες θα έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος και μετά από ένα πεντάμηνο, το αργότερο, η μελέτη θα έχει ολοκληρωθεί. Το συγκεκριμένο έργο, που αφορά στην τοποθέτηση των εκθεμάτων στο Μουσείο, προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2012 και είναι προϋπολογισμού 8 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία έχουν εξασφαλισθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης. Ο δήμαρχος Ηρακλείου από την πλευρά του επανέλαβε στην κυρία Μενδώνη την τεράστια σημασία που έχει για το Ηράκλειο το Αρχαιολογικό Μουσείο, ιδιαίτερα για την οικονομική και τουριστική του ανάπτυξη και κατέστησε σαφές ότι είναι απολύτως απαραίτητη η επίσπευση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση του έργου.
Όσον αφορά στον Άγιο Πέτρο, συζητήθηκε το θέμα του περιβάλλοντος χώρου του Ναού, στον οποίο μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει πρόσβαση. Η κυρία Μενδώνη, αφού άκουσε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για το θέμα, συμφώνησε να προχωρήσει άμεσα η διαμόρφωσή του. Οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες θα συνεργαστούν με την ΙΓ’ Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με σκοπό η μελέτη να είναι έτοιμη εντός του Δεκέμβρη για να παρουσιαστεί σύντομα ολοκληρωμένο το έργο του Αγίου Πέτρου.
Συζήτηση έγινε όμως και για το ζήτημα της εκταμίευσης των 2 εκατομμυρίων ευρώ που εκκρεμούν για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του έργου του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, για το οποίο η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει στην υπογραφή της σχετικής απόφασης.
Ακόμη, ο κ. Κουράκης ζήτησε από την κυρία Μενδώνη για τη γλυπτοθήκη που έχει δημιουργηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο να παραχωρηθούν στο Δήμο Ηρακλείου εκθέματα είτε από την Πινακοθήκη είτε από το Αρχαιολογικό Μουσείο για την προβολή τους στο νέο χώρο που δημιουργείται. Στο πλαίσιο της συζήτησης, η οποία χαρακτηρίστηκε γόνιμη και ουσιαστική, τέθηκαν και άλλα θέματα όπως η ένταξη για χρηματοδότηση της Πύλης Ιησού και της Δουκός Μποφώρ – Σαμπιονάρα, ενώ αναφορά έγινε και στην Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων της Κνωσού, θέμα για το οποίο θα υπάρξει στενή συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου με το υπουργείο Πολιτισμού και την Ελληνική Εταιρία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων.

[2810.gr]

ΣΧΟΛΙΟ

Τι να πούμε ;; Οτι αισθανόμαστε δικαιωμένοι αφου με επανειλημένες δημοσιεύσεις του ΧΝ+Μ φέραμε το θέμα ξανα στο προσκήνιο ;;
Μακάρι πάντως να δοθεί λύση στο μείζον θέμα αυτο της Κρήτης…  άσχετα αν πολλοι αισθάνονται πιο φλέγον ζήτημα το ποιος θα πάρει φέτος τις ομπρέλλες στην τάδε παραλία…
Επιπρόσθετα με το θεμα στο πάρκο ή πάρκιγκ Γεωργιάδη θα πρέπει να αναθεωρηθεί το σκεπτικό των μελετητών και όχι μόνο ώστε να υπάρχει ικανή πρόσβαση και στάθμευση για επισκέπτες του μουσείου.
Για το θέμα έγραψε πρόσφατα το περιοδικό του Ηρακλείου MONITOR

(Ενημερώνουμε ότι οι αναρτήσεις μας για το θέμα, στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2010, έγιναν σε διαφορετικό site στο word-press, το αρχείο του οποίου σύντομα θα ανακτήσουμε)