ΕΛΜΕ Ν.Ηρακλείου – ΘΟΚΝΗ Παραστάσεις ΦΟΡΤΟΥΝΑΤΟΥ

Η Θεατρική Ομάδα Καθηγητών της ΕΛΜΕ Νομού Ηρακλείου (ΘΟΚΝΗ) συνεχίζει τις παραστάσεις της κρητικής κωμωδίας του 17ου αιώνα ΦΟΡΤΟΥΝΑΤΟΣ του Μάρκου Αντώνιου Φόσκολου.

Μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Φίλων Αιματολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου «Αναγέννηση» παρουσιάζει τον «Φορτουνάτο» την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010, ώρα 21.00, στο Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου. Τα έσοδα από την παράσταση (τιμή εισόδου 10€) θα διατεθούν στον σύλλογο «Αναγέννηση». Την επόμενη Σάββατο 11 Δεκεμβρίου ο «Φορτουνάτος» παρουσιάζεται στο Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Αγιάς στα Χανιά.

Ο Φορτουνάτος («τυχερός») του Μάρκου Αντώνιου Φόσκολου, είναι η μία από τις τρεις σωζόμενες κωμωδίες του κρητικού αναγεννησιακού θεάτρου (οι άλλες δύο είναι ο  Κατσούρμπος του Γ. Χορτάτση και ο Στάθης), και αποτελεί ίσως την πιο «θεατρική» απ’ όλες στα παραστατικά της μέσα, στους κωμικούς χαρακτήρες και στην καίρια αμεσότητά της. Γραμμένη στην κρητική ανατολική διάλεκτο της περιόδου, την εποχή που οι Τούρκοι πολιορκούν τον ενετικό Χάνδακα-Κάστρο, έφτασε σε μας στο χειρόγραφο του ίδιου του ποιητή της, χρονολογημένο στα 1655. Για τον Μαρκαντώνιο Φόσκολο γνωρίζουμε πολλά βιογραφικά στοιχεία, χάρη στην ακάματη έρευνα του βασικού μελετητή του έργου, νεοελληνιστή κ. Alfred Vincent, στον οποίο και αφιερώνεται η παράσταση.

Ο «Φορτουνάτος» έκανε πρεμιέρα στο Ηράκλειο με μεγάλη επιτυχία τον περασμένο Ιούνιο (18, 19 & 20) στα ενετικά τείχη – Πύλη Βηθλεέμ, κατόπιν εντάχθηκε στο 24ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου (Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010, θέατρο Ερωφίλη – Φορτέτζα). Η παράσταση παίχτηκε στις 6 Αυγούστου ‘ιδιωτικά’ χωρίς σκηνικά στην αυλή του σπιτιού του φίλου της ομάδας κ. Λευτέρη Μιχελάκη στην Επισκοπή Ηρακλείου (όπου και το Καινούργιο Χωριό στο οποίο είχε χτήματα η οικογένεια του Μαρκαντώνιου Φόσκολου). Επαναλήφθηκε στα ενετικά τείχη του Ηρακλείου στις 3, 4 και 5 Σεπτεμβρίου με μεγάλη προσέλευση κοινού, και  «ταξίδεψε» στην Κύπρο μετά από τιμητική πρόσκληση του καθηγητή κ. Μιχάλη Πιερή κλείνοντας τις εκδηλώσεις του 13ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου με μία παράσταση το Σάββατο 9 Οκτωβρίου στο Αρχοντικό της οδού Αξιοθέας στη Λευκωσία. Στις 23 Οκτωβρίου ο «Φορτουνάτος» παρουσιάστηκε στον Άγιο Νικόλαο μετά από πρόσκληση της Πολιτιστικής Ομάδας Καθηγητών Αγίου Νικολάου – ΕΛΜΕ Λασιθίου. Λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης και της θετικής αποδοχής η παράσταση του «Φορτουνάτου» θα συνεχιστεί και  την περίοδο του 2011.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΕΛΜΕ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Περίοδος 2010-2011

ΜΑΡΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΦΟΣΚΟΛΟΥ

Φ Ο Ρ Τ  Ο Υ Ν Α Τ Ο Σ

Κρητική κωμωδία του 17ου αιώνα

(κατά την κριτική έκδοση του ALFRED VINCENT)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΕΡΑΝΤΩΝΑΚΗΣ

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ ΝΤΕΣΙΣΛΑΒΑ ΤΟΠΑΛΟΒΑ

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΑΚΗΣ

ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑ ΜΑΡΚΟΜΙΧΕΛΑΚΗ

Π α ί ζ ο υ ν

ΜΙΣΕΡ ΓΙΑΝΝΟΥΤΣΟΣ

ΦΟΥΡΤΟΥΝΑΤΟΣ

ΛΟΥΡΑΣ

ΜΠΟΖΙΚΗΣ

ΠΕΝΤΑΝΤΕΣ (ΔΑΣΚΑΛΟΣ)

ΤΖΑΒΑΡΛΑΣ

ΜΠΕΡΝΑΜΠΟΥΤΣΟΣ

ΘΟΔΩΡΟΣ

ΜΗΛΙΑ

ΠΕΤΡΟΝΕΛΑ

ΑΓΟΥΣΤΙΝΑ

ΠΕΤΡΟΥ

ΦΡΑΡΟΣ

( μ ε   σ ε ι ρ ά   ε μ φ ά ν ι σ η ς )

ΑΡΗΣ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ

ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΕΡΓΟΣ

ΚΩΣΤΗΣ ΜΑΝΙΑΣ – ΕΛΕΝΗ ΓΙΑΜΑΛΑΚΗ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΕΛΟΥΔΑΚΗΣ

ΣΤΕΛΙΟΣ ΝΕΡΟΛΑΔΑΚΗΣ

ΛΙΤΣΑ ΚΑΛΟΓΕΡΙΔΗ–ΝΙΚΟΣ  ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΧΑΡΗΣ ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΜΟΤΣΟΒΟΛΕΑ

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗ

ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΥΡΛΕΤΑΚΗ

ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΕΡΟΛΑΔΑΚΗΣ