Ρέθυμνο: Φως στα μυστικά της κρητικής κουζίνας.

Με στόχο τη διάδοση της Κρητικής Μεσογειακής Διατροφής, η Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής Ρεθύμνης προσκαλεί το κρητικό κοινό να αποστείλει συνταγές Κρητικής διατροφής, ώστε να προστεθούν στην ιστοσελίδα της.

Οι συνταγές, οι οποίες πρέπει να περιλαμβάνουν υλικά, ποσότητες, αριθμό μερίδων, χρόνο και τρόπο παρασκευής, φωτογραφία του πιάτου καθώς και αναφορά του ονοματεπωνύμου και του τόπου διαμονής του δημιουργού, θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα www.rethymnon.gr, κι έτσι θα εμπλουτιστεί το ήδη υπάρχον υλικό με την συμμετοχή ακόμα και ιδιωτών.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία, η οποία μέσω του συγκεκριμένου ιστότοπου με σοβαρή επισκεψιμότητα, προτείνει την Κρητική Κουζίνα για υγιεινή διατροφή από όλους, Έλληνες και ξένους, με έμφαση στις γεύσεις, τα αρώματα από προϊόντα της Κρητικής φύσης και την ιδιαίτερη τέχνη συγκεκριμένης παρασκευής και συνταγών για τα προϊόντα.

Όπως αναφέρουν οι επιμελητές της σελίδας: «Αν η σταθερότητα σε μία προτίμηση παραμένει αναλλοίωτη μέσα στο χρόνο παρά τη δυνατότητα εναλλακτικών λύσεων και την ποικιλία προσφορών, τότε αυτό σημαίνει πως η προτίμηση καλύπτει τις ανάγκες και δεν υπάρχει λόγος αλλαγής. Αυτό έχει συμβεί με την Κρητική γαστρονομία που παρά την παρουσία σωρείας κατακτητών στο νησί παρέμεινε ακέραια και σταθερή στην αρχική της μορφή. Με την πρώτη κόλας ματιά θα έλεγε κανείς ότι η Κρητική κουζίνα είναι απλοϊκή, τα εδέσματά της συγκεκριμένα και η ποικιλία τους σχετικά περιορισμένη. Αυτή είναι και η αλήθεια μιας και το μυστικό της δεν κρύβεται σε πολυποίκιλες τεχνικές παρασκευής αλλά στα ίδια τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται. Τα πάντα στην Κρητική κουζίνα είναι απλά, λίγα, σαφή, ξεκάθαρα και κυρίως γνήσια και φυσικά. Αυτό ισχύει σε όλο το νησί με μικρές παραλλαγές ανά περιοχή. Όπως ήταν φυσικό οι Κρητικοί διαμόρφωσαν την γαστρονομία τους με βάση τα προϊόντα που μπορούσαν να εξασφαλίσουν από την ίδια τους την περιοχή τα οποία ταυτόχρονα έδιναν τη δυνατότητα όχι απλώς για στοιχειώδη διατροφή αλλά για πλήρη και μάλιστα τέτοια που είναι πλέον βέβαιο ότι συμβάλει στη σωστή ανάπτυξη του οργανισμού και την εξασφάλιση μακροβιότητας».

Σημειώνεται πως σε όλες τις περιοχές του νησιού καταναλώνονται όλων των ειδών τα χόρτα του βουνού, τα οποία είτε οι Κρητικοί τα τρώνε ωμά σαλάτα, είτε απλώς τα βράζουν και προσθέτουν στη συνέχεια ντόπιο λάδι και χυμό φυσικού λεμονιού. Εκτός από τα χόρτα από την Κρητική ύπαιθρο περισυλλέγονται και τα περίφημα σαλιγκάρια που μαγειρεύονται στην κατσαρόλα με κόκκινη σάλτσα ή στο τηγάνι μπουμπουριστά, δηλαδή με λίγο δενδρολίβανο και σβησμένοι με κρασί. Τα περισσότερα ωστόσο διατροφικά προϊόντα προέρχονται από την κτηνοτροφία, που από τα παλιά χρόνια άνθιζε στις ορεινές περιοχές της Κρήτης.

[cna.gr]