Έκθεση για τα 20 χρόνια από τον θάνατο του Γιάννη Ρίτσου

Έκθεση με φωτογραφίες – πορτρέτα του ποιητή Γιάννη Ρίτσου από τον Κώστα Φινέ στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου έως και τις 30 Ιανουαρίου 2011.

Η ποίηση του Γιάννη Ρίτσου αναφέρεται συχνά στα πολύ μικρά πράγματα που πλαισιώνουν τη ζωή μας. Η ύπαιθρος, τα σπίτια που κατοικούσαν αυτή την ύπαιθρο, τα στοιχεία που συγκρατούσαν αυτά τα σπίτια -τα κουφώματα, οι πόρτες, τα έπιπλα- ακόμα και τα υφάσματα και τα μικρά αντικείμενα που τα συμπλήρωναν, όλα αυτά υποβάλλουν το χώρο που γνώρισε ο Ρίτσος στα χρόνια που έζησε. Αυτή η Ελλάδα είναι παρούσα στην ποίησή του μ’ ένα τρόπο συναρπαστικό, εικονογραφημένο μέσα από τ’ αντικείμενα που αναδύουν τις λησμονημένες αξίες που έφερναν μαζί τους, τις χειρονομίες μιας εποχής που χάθηκε για πάντα. Σκιές που περιπλανώνται στους έρημους κάμπους ή μέσα στις πόλης τα στενά, γυναίκες και άντρες, μέσα σε εγκαταλειμμένες αυλές που δεν υπάρχουν πια και σε μισοερειπωμένα σπίτια με την ελπίδα και το πείσμα χαραγμένα στα πρόσωπα.

Αυτήν την Ελλάδα, μαζί με τους ανθρώπους που την εκπροσωπούν, μαζί με τα κτίσματα που κατοικούν το χώρο, θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον να αναδείξουμε φωτίζοντάς την με ντοκουμέντα της εποχής και με αποσπάσματα από την ποίηση του Γιάννη Ρίτσου. Την Ελλάδα του Γιάννη Ρίτσου.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Καθημερινά 10:00 – 14:00 & 18:00 – 21:00, Σαβ/Κυρ. 11:00 – 15:00.