Με τα πρόστιμα θα λυθεί το κυκλοφοριακό;

Με τσουχτερά πρόστιμα απείλησε χθες τους παραβάτες οδηγούς η Δημοτική Αστυνομία, σε μια προσπάθεια να λυθεί, μεταξύ άλλων, το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Ωστόσο, αυτό εντείνεται καθώς η μελέτη για την αντιμετώπισή του παραμένει ανεφάρμοστη.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη αυτή έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, έχει κατατεθεί από τον Δήμο και τους μελετητές εδώ και πέντε χρόνια στο πρώην Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και νυν Υπουργείο Υποδομών και από τότε παραμένει στα συρτάρια.
Επιπλέον, η μελέτη αυτή χρειάζεται επικαιροποίηση, αφού έχουν περάσει πέντε χρόνια και θεωρείται ξεπερασμένη.
Ετσι, η λύση επιχειρείται, για άλλη μια φορά, με την αυστηρή αστυνόμευση αλλά είναι αμφίβολο, αν αναλογιστεί κανείς παρόμοιες εξαγγελίες του παρελθόντος, κατά πόσο θα φέρει αποτέλεσμα.
Πάντως, ‘ξήλωμα’ πινακίδων και τσουχτερά πρόστιμα σε όσους παρκάρουν παράνομα, επιφυλάσσει από σήμερα η Δημοτική Αστυνομία.
Παράλληλα, υψηλά πρόστιμα περιμένουν και όσους καταπατούν κοινόχρηστους χώρους, ρυπαίνουν το περιβάλλον αλλά και δεν εφαρμόζουν τον αντικαπνιστικό νόμο.
Χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας, Γιάννης Καραντωνάκης, παρουσίασε τους βασικούς άξονες, στους οποίους θα κινηθεί η Διεύθυνση Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Χανίων και τις προτεραιότητές της, στις οποίες περιλαμβάνονται: Η βελτίωση του κυκλοφοριακού προβλήματος, η «απελευθέρωση» των κοινόχρηστων χώρων, η προστασία των δικαιωμάτων των ΑμεΑ, η καθαριότητα της πόλης και ο έλεγχος για την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου.
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ
Οσον αφορά τη βελτίωση του κυκλοφοριακού προβλήματος, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας επεσήμανε ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι για την παράνομη στάθμευση  (R40, διπλές σειρές), ειδικά στις εισόδους και τις εξόδους του νέου διευρυμένου Δήμου αλλά και στους κεντρικούς δρόμους. Οι παραβάτες θα καλούνται να αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και η αφαίρεση πινακίδων κυκλοφορίας.
‘Ολοι γνωρίζουμε τις αιτίες της κυκλοφοριακής συμφόρησης στην πόλη. Αρμοδιότητά μας είναι το θέμα του άναρχου παρκαρίσματος από τους οδηγούς, ειδικά στις εισόδους και εξόδους της πόλης όπως: Χατζημιχάλη Γιάνναρη, Σκαλίδη, Κυδωνίας, Αποκορώνου και Α. Παπανδρέου. Τις επόμενες ημέρες θα εντείνουμε ακόμη περισσότερο τους ελέγχους, με ξήλωμα των R40 από τις άκρες των δρόμων, τις διπλές σειρές και τα παρκαρίσματα δεξιά και αριστερά του δρόμου. Ηδη έχουν δοθεί εντολές στον αρμόδιο τμηματάρχη, τον κ. Μηλιώνη και από τη Δευτέρα παρακαλούνται οι οδηγοί να είναι πιο προσεκτικοί και να μην αφήνουν τα αυτοκίνητά τους στα συγκεκριμένα σημεία. Τα πρόστιμα θα είναι αυστηρά, ενώ θα αφαιρούμε πινακίδες και στις δύο περιπτώσεις’, τόνισε ο κ. Καραντωνάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόστιμο για παράνομη στάθμευση είναι 80 ευρώ, ενώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα αφαιρούνται οι πινακίδες για είκοσι ημέρες.
ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ
Σχετικά με την «απελευθέρωση» των κοινόχρηστων χώρων και την προστασία των δικαιωμάτων των ΑμεΑ ο κ. Καραντωνάκης τόνισε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να περιφρουρηθούν τα δικαιώματα των πεζών και τα πεζοδρόμια να παραμένουν προσβάσιμα για όλους. Η νομοθεσία θα εφαρμόζεται, όπως τονίστηκε, είτε πρόκειται για παραβάσεις με δίκυκλα, αυτοκίνητα είτε για εμπορεύματα και τραπεζοκαθίσματα. ‘Θεωρούμε ότι τις επόμενες μέρες, ειδικά τα μηχανάκια, που, αντί να παρκάρονται σε θέσεις στάθμευσης, βρίσκονται πάνω σε πεζοδρόμια ή μπροστά σε καταστήματα, θα πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα’, επεσήμανε.
ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ
Ειδικότερα, για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων άδειες θα δίνονται μόνο στην περίπτωση που το πεζοδρόμιο έχει τις κατάλληλες διαστάσεις, ενώ, όπου εντοπίζονται παραβάσεις, στην επιβολή του τρίτου προστίμου ειδικά συνεργεία σε συνεργασία με υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας θα προχωρούν σε αφαίρεση των αντικειμένων.
‘Θα προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε τον νόμο 155/2001, που αναφέρει επακριβώς τι χώρος θα δίνεται πάνω στα πεζοδρόμια και το φάρδος που πρέπει να έχουν. Τις επόμενες μέρες τα συνεργεία του Δήμου θα αρχίσουν αυστηρούς ελέγχους και θα γίνει επακριβώς αυτό που ορίζει ο νόμος. Το πρόστιμο είναι «τσουχτερό» και στην τρίτη παράβαση τα συνεργεία του Δήμου με τη συνδρομή της Υπηρεσίας μας θα αφαιρούν τα αντικείμενα που βρίσκονται πάνω σε αυτά’, τόνισε ο κ. Καραντωνάκης.
Και πρόσθεσε: ‘Είμαστε αποφασισμένοι να μπορούν να υπάρχουν ελεύθερα πεζοδρόμια για  όλους. Το πρόστιμο είναι το τριπλάσιο από αυτό που ορίζει ο νόμος στις δύο πρώτες περιπτώσεις, ενώ στην τρίτη θα γίνεται απομάκρυνση των εμπορευμάτων από το πεζοδρόμιο. Τα πρόστιμα εξαρτώνται από τα τετραγωνικά και την τιμή της (γεωγραφικής) ζώνης, π.χ. αν είναι 100 μέτρα (η παράβαση) το πρόστιμο μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 30.000 ευρώ ανάλογα την τιμή της ζώνης στην περιοχή που βρίσκεται’.
Βαρύτητα θα δοθεί ακόμη για τις θέσεις και τις ράμπες των ΑμεΑ, όπως επίσης και για τους χώρους που σταθμεύουν τα λεωφορεία.
ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
Σχετικά με το ζήτημα της καθαριότητας η προσοχή των υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας θα εστιαστεί στις παράνομες αφισοκολλήσεις (αεροπανό, αφισοκόλληση σε δέντρα, φωτεινούς σηματοδότες κ.λπ.). ‘Ειδικά τα χαρτοκιβώτια που αφήνουν τις πρωινές ώρες οι καταστηματάρχες μπροστά από τα καταστήματά τους, είναι μια πολύ άσχημη εικόνα στην πόλη, όπως επίσης και οι αφισοκολλήσεις, με τις οποίες το τελευταίο διάστημα υπήρχε μια έξαρση. Τον Μάιο του 2010 ψηφίστηκε ο νέος κανονισμός καθαριότητας του Δήμου Χανίων, ο οποίος προβλέπει πάρα πολύ αυστηρά πρόστιμα, γι’ αυτό και καλούμε όλους να είναι πιο προσεκτικοί’, σημείωσε ο κ. Καραντωνάκης.
Και υπογράμμισε: ‘Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον της πόλης από οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει ρύπανση’.
ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟ
Στους άξονες προτεραιότητας της Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Χανίων βρίσκεται και το παραεμπόριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το 2010 καταστράφηκαν έξι φορές προϊόντα απομιμήσεων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αντικείμενα δόθηκαν σε Ιδρύματα της πόλης των Χανίων.

ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Τέλος, αναφορικά με την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου ο κ. Καραντωνάκης τόνισε ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή για τους παραβάτες. Η νομοθεσία προβλέπει 600 ευρώ για κάθε παράβαση, με την πέμπτη παράβαση να συνεπάγεται με οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος. ‘Το τελευταίο διάστημα είχαμε πάρα πολλές καταγγελίες μέσω του τετραψήφιου αριθμού 1142 αλλά και από συμπολίτες μας, περιφερειακά και κεντρικά της πόλης. Από αύριο (σ.σ. σήμερα) το πρωί, εμείς μπαίνουμε δυναμικά πλέον στην εφαρμογή του νόμου. Οπου γίνεται παρανομία θα την κυνηγήσουμε. Από αύριο (σ.σ. σήμερα) τρία συνεργεία της Δημοτικής Αστυνομίας θα κάνουν περιπολίες και το βράδυ γι’ αυτόν τον λόγο. Καλούμε όλους τους πολίτες να συμμορφωθούν. Τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά, δηλαδή 50 ευρώ για τον παραβάτη και 600 ευρώ για τους καταστηματάρχες, ενώ στο πέμπτο πρόστιμο το κατάστημα κλείνει οριστικά’, επεσήμανε.
Ο κ. Καραντωνάκης απηύθυνε έκκληση για σεβασμό τόσο προς τους συμπολίτες μας όσο και προς την περιουσία του Δήμου. «Γνωρίζω την οικονομική κατάσταση των συμπολιτών μας και δεν θα ήθελα να επιβαρύνω κανέναν με περιττά έξοδα. Αυτό που ζητώ και για το οποίο κάνω έκκληση είναι να σεβαστούμε όλοι την πόλη μας, τους επισκέπτες και τον διπλανό μας. Να σεβαστούμε και να περιφρουρήσουμε την περιουσία του Δήμου, που είναι και δική μας», κατέληξε ο κ. Καραντωνάκης.

Των ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ –  ΕΛΕΝΗΣ ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗ

[Χανιώτικα Νέα-20.1.11]