Αποχή δικηγόρων

Αποχή από τα καθήκοντά τους, από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου, αποφάσισαν, χθες το βράδυ, ομόφωνα οι δικηγόροι των Χανίων, στη διάρκεια της Γενικής τους Συνέλευσης, διαμαρτυρόμενοι για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους καθώς και για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ίδρυση Εφετείου με έδρα το Ηράκλειο.


Ο  πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, Δημήτρης Ποντικάκης, μιλώντας στα «Χ.Ν.», επεσήμανε, για άλλη μια φορά, την έντονη αντίδραση του δικηγορικού κόσμου σε συγκεκριμένες διατάξεις του σχεδίου νόμου για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, το οποίο έχει ήδη κατατεθεί στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής.
«Yπάρχουν διατάξεις στο σχέδιο νόμου με τις οποίες δεν συμφωνούμε, όπως είναι η κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών και η ίδρυση εταιρειών μεταξύ δικηγόρων διαφορετικών Συλλόγων. Αυτό θα οδηγήσει σε εταιρείες που έμμεσα θα έχουν υποκαταστήματα σε όλα τα Πρωτοδικεία της χώρας, πράγμα που θα επιβάλλει έναν αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των νέων δικηγόρων και προς όφελος των δικηγορικών εταιρειών», τόνισε ο κ. Ποντικάκης.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι «δεν πρόκειται για απελευθέρωση του επαγγέλματος του δικηγόρου. Οι δικηγόροι είναι ένα ελεύθερο επάγγελμα. Για δε την απελευθέρωση των αμοιβών πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα δει το θέμα και θα διατηρήσει κάποιες αξιοπρεπείς αμοιβές. Οι αμοιβές πρέπει να μείνουν σε ύψος αξιοπρέπειας διότι τα ποσά που παίρνουν σήμερα οι δικηγόροι είναι πάρα πολύ λίγα και δεν καλύπτουν ούτε τις πραγματικές τους ανάγκες. Δυστυχώς, το Υπουργείο και η κυβέρνηση δεν έλαβαν υπόψιν τους καθόλου ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 45.000 δικηγόροι».
Τέλος, ο κ. Ποντικάκης ανέφερε ότι οι δικηγόροι των Χανίων βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση για το θέμα του Εφετείου Κρήτης.

[Χανιώτικα Νέα]