Κινητοποιήσεις μηχανικών στα Χανιά

Κινητοποιήσεις ΤΕΕ/ΤΔΚ – Ενημέρωση των Πολιτών

To μοναδικό σήμερα μέσο διασφάλισης του πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού και της ποιότητας των κατασκευών είναι ο Κώδικα Ελάχιστων Αμοιβών. Κι αυτό γιατί με ευθύνη της Πολιτείας, εδώ και χρόνια, βιώνουμε την ανυπαρξία μηχανισμών ελέγχου,

τις ξεπερασμένες προδιαγραφές, την έλλειψη διαβάθμισης και πιστοποίησης των τεχνικών επαγγελμάτων, την ανυπαρξία μητρώων και τις στρεβλώσεις στον χώρο όλων των συντελεστών παραγωγής τεχνικών έργων, παράλληλα με την υποστελέχωση και «εξαθλίωση» των Δημοσίων τεχνικών υπηρεσιών και Πολεοδομικών γραφείων.

Το ΤΕΕ/ΤΔΚ έχει προγραμματίσει:

–          Συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα 31-1-2011 στο ΤΕΕ/ΤΔΚ (Νεάρχου 23)

–          Παντεχνική Συγκέντρωση στο ΤΕΕ/ΤΔΚ την Τρίτη 1-2-2011 στις 19.00

–          Συμβολική παράσταση – διαμαρτυρία στα Πολεοδομικά Γραφεία των Χανίων και στο ΤΣΜΕΔΕ, την Τετάρτη 2-2-2011. Σκοπός είναι η ανάδειξη τα ανυπαρξίας μηχανισμών ελέγχου, της ελλιπούς στελέχωσης, της ανεπάρκειας υλικοτεχνικής υποδομής και των απαράδεκτων συνθηκών άσκησης του επαγγέλματος στις δημόσιες τεχνικές υπηρεσίες. Επίσης η ανάδειξη των τριτοκοσμικών καταστάσεων λειτουργίας του ΤΣΜΕΔΕ, η, άνευ λόγου, άρνηση στελέχωσής του, από τα αρμόδια Υπουργεία, η ταλαιπωρία των Μηχανικών, η ανυπαρξία ταμείου, οι αδικαιολόγητα μικρές παροχές, η διαχείριση των αποθεματικών του πλέον εύρωστου Ταμείου και οι δυσβάσταχτες εισφορές του, οι οποίες έχουν καταστεί κυρία αιτία της «μαύρης» εργασίας.

Με στόχο να καταδείξει με κάθε τρόπο προς όλους ότι:

–          Το επάγγελμα του Μηχανικού δεν είναι κλειστό

–          Δεν έχει διατυπωθεί ούτε ένα επιχείρημα από όσους προτείνουν την κατάργηση του κώδικα αμοιβών

–          Η κατάργηση δεν συμβάλει στην πτώση των τιμών των ακινήτων και στην ανταγωνιστικότητα της χώρας

–          Η κατάργηση συμβάλει στην απώλεια εσόδων του κράτους, στην απώλεια πόρων του ασφαλιστικού συστήματος και των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και κυρίως στην απώλεια της ασφάλειας των κατασκευών και της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος (δεδομένης της σεισμικότητα της χώρας)

–          Οι κώδικες αμοιβών υπάρχουν σε πολλές χώρες σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.