Στην Κρήτη 15.000 Κινέζοι από την Λιβύη

Περίπου 15.000 Κινέζοι θα έρθουν σταδιακά στην Κρήτη από την Λιβύη προκειμένου στην συνέχεια να αναχωρήσουν αεροπορικώς από τα Χανιά και το Ηράκλειο για την πατρίδα τους.  

Ήδη πλοία της ΑΝΕΚ και των Μινωικών Γραμμών πλέουν προς την Τρίπολη της Λιβύης για να ξεκινήσει η επιχείρηση μεταφοράς των Κινέζων η πρώτη ομάδα των οποίων αναμένεται στο λιμάνι του Ηρακλείου τα ξημερώματα της Πέμπτης 24/2.

Απόψε έφτασε στο Ηράκλειο ομάδα Κινέζων αξιωματούχων με επικεφαλής τον στρατιωτικό ακόλουθο της Κινεζικής Πρεσβείας στην Αθήνα, κ.Li , ο οποίος μιλώντας στο Flashnews εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κίνας για την βοήθεια που προσφέρει η Ελλάδα.

“Η Κινεζική κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία καθώς θέλουμε να πάρουμε τους ανθρώπους μας εκτός της Λιβύης όπου η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη. Ευχαριστούμε πάρα πολύ την Ελληνική κυβέρνηση για την βοήθεια που μας δώσατε” δήλωσε στο Flashnews ο στρατιωτικός ακόλουθος της Κινεζικής πρεσβείας.

Όμως είπε ο κ.Li θα παραμείνει αυτές τις μέρες στην Κρήτη προκειμένου να οργανωθεί η φιλοξενία των συμπατριωτών του σε ξενοδοχεία του νησιού αλλά και να ολοκληρωθούν με γρήγορους ρυθμούς οι διαδικασίες για την αεροπορική επιστροφή τους στην Κίνα.

Η όλη επιχείρηση θα διαρκέσει περίπου 20 μέρες και συγκεκριμένα κάθε δύο ημέρες με τα πλοία θα μεταφέρονται στην Κρήτη σταδιακά και σε γκρούπ 2.000 – 3.000 Κινέζοι οι οποίοι θα διεμένουν για 2-3 μέρες κυρίως σε Ηράκλειο αλλά και στα Χανιά ενώ μικρός αριθμός θα φιλοξενηθεί και στο Ρέθυμνο. Να σημειωθεί πως ήδη έχει κανονιστεί οι Κινέζοι να έχουν άδεια παραμονής στην Κρήτη για τέσσερεις ημέρες.

Για την επιχείρηση έχουν ενημερωθεί τόσο ο ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης όσο και ο Περιφερειάρχης αλλά και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης, ενώ η Κινεζική πρεσβεία στην Αθήνα μεριμνά για την διαμονή των Κινέζων σε ξενοδοχεία της Κρήτης έως ότου ολοκληρωθεί η αερομεταφορά στην πατρίδα τους.

Στην επιχείρηση θα συμμετάσχουν τρία επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία της Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας Κρήτης (ΑΝΕΚ). Πρόκειται για τα πλοία “Olympic Champion” , “Hellenic Spirit” και “Ελευθέριος Βενιζέλος”, καθώς επίσης και το ΕΓ/ΟΓ πλοίο “Κνωσσός” των Μινωικών Γραμμών.

Το απόγευμα της Τρίτης ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου , απο την Γερμανία, επικοινώνησε με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη για το θέμα αυτό. Παράλληλα ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνας επικοινώνησε με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολο Βουλγαράκη τον οποίο και ενημέρωσε για την επιχείρηση και του ζήτησε να μεριμνήσει για να εξασφαλιστούν τα μέσα μεταφοράς τους απο το λιμάνι της Σούδας στα ξενοδοχεία που θα κλειστούν απο την Κινεζική πρεσβεία και στην συνέχεια στο αεροδρόμιο Χανίων.

Ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

“Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής και ο Υφυπουργός κ. Μανώλης Όθωνας, βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο Ελευθέριο Οικονόμου και τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχο Κωνσταντίνο Σούλη, καθώς και τους επιτελείς των δύο Σωμάτων, αξιολογώντας τις νέες συνθήκες, που διαμορφώνονται, μετά τις εξελίξεις στη Β. Αφρική.

Εξετάζονται όλα τα δεδομένα και κυρίως τα αιτήματα συνδρομής άλλων κρατών για απομάκρυνση υπηκόων τους από την περιοχή αυτή.

Έχουν δοθεί εντολές για αυξημένα μέτρα ασφαλείας και αποτελεσματικές διαδικασίες διαβατηριακών ελέγχων.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα το απόγευμα, θα αναχωρήσουν δύο ελληνικά επιβατηγά πλοία για την Τρίπολη της Λιβύης, προκειμένου να παραλάβουν ευρωπαίους πολίτες και να τους μεταφέρουν σε ελληνικό λιμάνι.

Επίσης, οργανώνεται η μετακίνηση περίπου 15 χιλιάδων Κινέζων υπηκόων από τη Λιβύη με επιβατηγά πλοία, προκειμένου να αναχωρήσουν αεροπορικώς για την Κίνα μέσω Κρήτης.

Επιπλέον, έχει ζητηθεί η συνδρομή ελληνικών επιβατηγών πλοίων για τη μεταφορά Αιγύπτιων υπηκόων, από την Τρίπολη στην Αλεξάνδρεια.”

Ανακοίνωση υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων

“Ο Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας κ. Γιάννης Διαμαντίδης, ανταποκρινόμενος στις ανησυχίες που εξέφρασε η πολιτική ηγεσία της Κίνας -κατά την επίσκεψη του στη χώρα- για τα γεγονότα στη Λιβύη, ανέλαβε πρωτοβουλίες σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, το Υπουργείο Εξωτερικών και ακτοπλοϊκές εταιρίες, για την αποστολή 4 πλοίων, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η μεταφορά των Ελλήνων και Κινέζων υπηκόων από τη Λιβύη στην Ελλάδα.

Ο κ. Υπουργός Γιάννης Διαμαντίδης, ο οποίος θα συναντηθεί αύριο με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί.”

[flashnews.gr]