Σε καθεστώς συγχώνευσης οι επιχειρήσεις του δήμου Ρεθύμνου

Μια δημοτική επιχείρηση, μία κοινωφελής και ένα νομικό πρόσωπο στο νέο δήμο Ρεθύμνου – Εξοικονομούνται πόροι και προσωπικό – Δεν θα απολυθεί κανείς εργαζόμενος  

Υπό καθεστώς εκκαθάρισης και συγχώνευσής τους, βρίσκονται οι δημοτικές επιχειρήσεις, οι κοινωφελείς επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα του νέου μητροπολιτικού δήμου Ρεθύμνου, όπως υποχρεωτικά προβλέπει ο «Καλλικράτης» για όλους τους δήμους της χώρας.

Η συγχώνευση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου αν και πιθανόν να δοθεί πολύ μικρή χρονική παράταση από το υπουργείο Εσωτερικών, που όμως δεν θα ξεπερνά την μια εβδομάδα. Ο κάθε δήμος έχει το δικαίωμα στο εξής να λειτουργεί από μία επιχείρηση δημοτική, μία κοινωφελή και ένα μόνο νομικό πρόσωπο.

Στο πλαίσιο της τήρησης του νόμου και της διαδικασίας που προβλέπεται για τις επιχειρήσεις των τέως δήμων, πιθανόν κάποιες να καταργηθούν, άλλες να μπουν σε καθεστώς επιτήρησης ή ακόμα και να πτωχεύσουν αν και για τον δήμο Ρεθύμνου δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοια περίπτωση.

Σε σχέση με το νέο δήμο Ρεθύμνου, πρακτικά σημαίνει ότι η διαδικασία αφορά όλες τις επιχειρήσεις των τέως δήμων Ρεθύμνου, Αρκαδίου, Νικηφόρου Φωκά και Λαππαίων. Το προβλεπόμενο έργο θα αναλάβει εξ ολοκλήρου για τον καινούργιο δήμο η νέα επιχείρηση που θα προκύψει από τη συνένωση για κάθε κατηγορία.

Δυο συνολικά δημοτικές επιχειρήσεις υπήρχαν προ «Καλλικράτη» στους τέσσερις τέως δήμους. Οι πρώην δήμοι Λαππαίων και Νικηφόρου Φωκά δεν είχαν καμία ενώ ο τέως δήμος Ρεθύμνου και ο τέως δήμος Αρκαδίου είχαν από μια και είναι αυτή της ύδρευσης-αποχέτευσης, δηλαδή η ΔΕΥΑΡ και η ΔΕΥΑΑ αντίστοιχα. Από τη συνένωση τους θα δημιουργηθεί η ενιαία ΔΕΥΑΡ που σε ένα εξάμηνο θα αναλάβει την εξυπηρέτηση του συνόλου των αναγκών του ενιαίου δήμου.

Στην περίπτωση τώρα των κοινωφελών επιχειρήσεων, αν κάποια καταργηθεί, οι εργαζόμενοι της δεν μετακινούνται σε κάποια άλλη υπηρεσία του δήμου αλλά απολύονται.

Στον τέως δήμο Ρεθύμνου υπάρχουν δυο κοινωφελείς επιχειρήσεις: Η ΚΕΔΗΡ και η ΔΗΚΕΠΕΡ (πρώην Πινακοθήκη Κανακάκη και Δημοτικό Θέατρο). Στον τέως δήμο Αρκαδίου υπάρχει μια επίσης κοινωφελής επιχείρηση, η «Αρκάδι Αναπτυξιακή», ενώ στους δήμους Λαππαίων και Νικηφόρου Φωκά δεν λειτουργούσε καμία. Κατά πληροφορίες, δεν πρόκειται από τις υφιστάμενες τρεις να καταργηθεί καμία αλλά θα συγχωνευτούν σε μία.

Σε καθεστώς συγχώνευσης έχουν ήδη μπει και τα νομικά πρόσωπα που είναι αρκετά. Ενδεχομένως κάποια να καταργηθούν. Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση κατάργησης κάποιου νομικού προσώπου, οι εργαζόμενοι δεν απολύονται αλλά μετακινούνται σε άλλες υπηρεσίες του δήμου.

Τα υφιστάμενα νομικά πρόσωπα που υποχρεωτικά συγχωνεύονται σε ένα, είναι: Τα ΚΑΠΗ, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, η Φιλαρμονική, ο ΔΑΟΡ, η Χορωδία, η Συμφωνική Ορχήστρα (του τέως δήμου Ρεθύμνου) ο «Φάλκονας» και το «Γήπεδο» (τέως δήμος Λαππαίων).

Από τα παραπάνω νομικά πρόσωπα ενδεχομένως μόνο ο ΔΑΟΡ να μην μπει υπό την σκέπη του νέου φορέα που θα προκύψει επειδή η δραστηριότητα του δεν συνάδει τόσο με αυτές των ΚΑΠΗ π.χ. ή των βρεφονηπιακών, ωστόσο προγραμματίζεται η λειτουργία τμήματος αθλητισμού στον δήμο.

Στόχος του «Καλλικράτη» με τις παραπάνω συγχωνεύσεις, είναι η εξοικονόμηση πόρων αλλά και η «εξοικονόμηση» προσωπικού καθώς θα αποδεσμευτεί αριθμός υπαλλήλων και θα μεταφερθεί σε άλλες υπηρεσίες όπου θα είναι περισσότερο χρήσιμοι.

Κάθε μια από τις παραπάνω επιχειρήσεις είχε δική της τόσο διοικητική όσο και οικονομική υπηρεσία ενώ σχεδόν κάθε μια έκανε είχε δικό της σύστημα προμηθειών. Ο νέος φορέας που θα δημιουργηθεί θα λειτουργεί με μια διοίκηση, με μια οικονομική υπηρεσία.

«Από τη συγχώνευση έχουμε ένα όφελος που έχει να κάνει με την οικονομία κλίμακος. Το νέο σύστημα θα λειτουργεί με μια ενιαία οικονομική διαχειριστική επιτροπή. Κατά τη γνώμη μου επίσης, θα διοικείται και θα ελέγχεται ορθότερα τώρα. Θα έχουμε και αποδέσμευση εργαζομένων που θα μπορέσουν να προσφέρουν κάπου αλλού στο δήμο.

Λάβετε υπ’ όψιν ότι τα επόμενα χρόνια δεν θα προσλαμβάνουμε κόσμο στο δημόσιο. Θα ισχύσει το πέντε αποχωρήσεις για μια πρόσληψη, μπορεί να πάει και επτά προς μία. Θα είμαστε άρα λιγότεροι εργαζόμενοι στο δήμο Ρεθύμνου μέσα σε τέσσερα-πέντε χρόνια. Άρα θα πρέπει να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας με μια οικονομία κλίμακος που να παράγεται το ίδιο ή και καλύτερο έργο αλλά με λιγότερους ανθρώπους.

Οι συγχωνεύσεις είναι στη σωστή κατεύθυνση. Μπορεί εδώ στο δήμο μας τα τελευταία χρόνια να είχαμε μια καλή διαχείριση των επιχειρήσεων αλλά δεν είναι παντού έτσι. Υπάρχει μια ασυδοσία σήμερα σε αυτό που λέμε νομικά πρόσωπα ή κοινωφελείς επιχειρήσεις. Εξυπηρετούσαν κάποιες σκοπιμότητες είτε στο σκέλος των προσλήψεων είτε ακόμα και των προμηθειών» δηλώνει στα «Ρ.Ν.» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Τάσος Παπαδουράκης.

[rethnea.gr]