Η Κρήτη έχει Εφετείο και αυτό βρίσκεται στα Χανιά

Στο μηδέν επέστρεψε το θέμα της ίδρυσης Εφετείου στην Ανατολική Κρήτη καθώς το Ε’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, όχι μόνο έκρινε πως δεν ήταν νόμιμα τα Προεδρικά Διατάγματα που είχε συντάξει το υπ. Δικαιοσύνης για την ίδρυση τεσσάρων νέων Εφετείων, αλλά επιπλέον έκρινε πως είναι ανεπίκαιρη και η σχετική γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων κ. Δημήτρης Ποντικάκης « το Σ.τ.Ε. είπε ότι για λόγους οικονομικούς αλλά και για λόγους συγκρότησης των δικαστηρίων, τα Προεδρικά Διατάγματα έπρεπε να αναφέρουν επακριβώς ότι για το νέο Εφετείο χρειάζονται τόσοι Εφέτες, τόσοι γραμματείς , από πού θα φύγουν για να πάνε εκεί, εάν οι υπόλοιποι που μένουν στο δικαστήριο που διασπάται είναι αρκετοί για να συνεχίσει την λειτουργία του.

Επίσης το Σ.τ.Ε. δέχθηκε ότι η γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου δεν είναι επίκαιρη δεδομένου ότι είχε βασιστεί σε στοιχεία από τον Ιανουάριο του 2001 έως τον Δεκέμβριο του 2007 και εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2008. Με το δεδομένο της οικονομικής κρίσης δεν ξέρουμε εάν ο Άρειος Πάγος θα έλεγε τα ίδια εάν έκανε σήμερα την γνωμοδότηση…»

Όπως τονίζει ο κ.Ποντικάκης η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι απολύτως σωστή και για έναν επιπλέον λόγο καθώς «δεν μπορεί να διαλύουμε μονάδες που υπάρχουν για να φτιάχνουμε καινούργιες, την στιγμή κατά την οποία συγχωνεύονται δήμοι, καταργούνται νομαρχίες, οργανισμοί, ακόμη και νοσοκομεία έχει πει η κυβέρνηση ότι θα συγχωνεύσει για λόγους οικονομικούς και καλύτερης οργάνωσης. Δεν είναι δυνατόν στην δικαιοσύνη να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Θα πρέπει τα υπάρχοντα Εφετεία και Δικαστήρια να στελεχωθούν για να λειτουργήσουν σωστά και όχι να κάνουμε καινούργια. Και τα υπάρχοντα για να στελεχωθούν θέλουν δικαστές, γραμματείς και υλικοτεχνική υποδομή. Σε φροντίσει λοιπόν ο υπουργός να βρει τους οικονομικούς πόρους να στελεχώσει τα υπάρχοντα δικαστήρια, διότι μόνο έτσι θα έχουμε σωστή και γρήγορη απονομή δικαιοσύνης και μόνο έτσι θα εξυπηρετείται ο πολίτης….»

Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι είπε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων ενώ απευθυνόμενος προς τους συναδέλφους του της Αν.Κρήτης τους κάλεσε « να πιέσουμε τον Άρειο Πάγο και το υπουργείο Δικαιοσύνης και άλλους Εφέτες για να στελεχώσει το Εφετείο Κρήτης κατά τρόπο αντάξιο της αποστολής του, ούτως ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις και αναβολές…»

Σε ότι αφορά στην αποχή των δικηγόρων των Χανίων από τα καθήκοντά τους, αυτή θα ισχύσει και για σήμερα Παρασκευή, ενώ αναμένεται από την ερχόμενη Δευτέρα να επιστρέψουν κανονικά στις αίθουσες των δικαστηρίων.

[Νέος Κήρυκας]