Κίνδυνος λειψυδρίας στο Ν. Χανίων

Με άμεσες παρεμβάσεις που θα μπορέσουν να ενισχύσουν τα δίκτυα του ΟΑΔΥΚ με 12.000 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως θα προσπαθήσει ο Οργανισμός να ανταπεξέλθει στην αναμενόμενη λειψυδρία του φετινού καλοκαιριού.

Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τον Χειμώνα στην Κρήτη με τις υψηλές θερμοκρασίες και τις σχετικά λίγες βροχοπτώσεις έφεραν σαν αποτέλεσμα την μεγάλη μείωση των υπόγειων υδροφορέων. Όπως επισημαίνει ο προϊστάμενος τεχνικών υπηρεσιών του ΟΑΔΥΚ και εκτελών χρέη γενικού διευθυντή κ. Μάρκος Πατρελάκης, οι διαθέσιμες ποσότητες νερού θα είναι φέτος κατά πολύ λιγότερες, αλλά ήδη ο Οργανισμός έχει σχεδιάσει την ενίσχυση του συστήματος με 12.000 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως.

«Έχουμε μελετήσει το που υπάρχουν υδατικοί πόροι οι οποίοι μπορούν να ενταχθούν στο σύστημα και δεν έχουν αξιοποιηθεί έως τώρα και έχουμε εντοπίσει δύο πηγάδια στην περιοχή της λεκάνης του Κερίτη, τα οποία δεν ήταν εξοπλισμένα» δήλωσε ο κ.Πατρελάκης διευκρινίζοντας πως «το ένα βρίσκεται στην περιοχή του Βλάτους που θέλει έναν εκσυγχρονισμό το αντλητικό του συγκρότημα και ένα άλλο πηγάδι είναι στην γέφυρα του Κερίτη στο Πατελάρι. Αυτά τα δύο πηγάδια έχουν συνολική παροχή 450 κυβικά μέτρα την ώρα, δηλαδή θα προσθέσουμε στο σύστημα 12.000 κυβικά που είναι μια πολύ σημαντική ποσότητα για την χρονιά που έρχεται». Το κόστος των εργασιών για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν και τα δύο πηγάδια φθάνει στα 45.000 ευρώ, ο ΟΑΔΥΚ έχει εκπονήσει μελέτες και τεχνικά δελτία και υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Περιφερειάρχη Κρήτης προκειμένου να γίνει το έργο άμεσα.

Από κει και πέρα το Πολυτεχνείο Κρήτης σε συνεργασία με τον ΟΑΔΥΚ εκπονεί ερευνητικό πρόγραμμα για καλύτερη αξιοποίηση του υδατικού δυναμικού στο Νομό Χανίων ενώ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί και σχετική σύσκεψη. «Ήδη το Πολυτεχνείο Κρήτης με την έδρα του Νίκου του Νικολαίδη, που επεξεργάζεται τις λεκάνες του Κερίτη και του Κοιλιάρη σε συνεργασία με τον ΟΑΔΥΚ σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα, έχει ζητήσει από τον ΟΑΔΥΚ να αναλάβει πρωτοβουλία και να γίνει μια συνάντηση μεταξύ των εμπλεκομένων Νομαρχίας, Δήμων και ΤΟΕΒ για να δούμε ποια μέτρα πρέπει να πάρουμε ώστε την φετινή χρονιά που θα είναι δύσκολη, να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε στοιχειωδώς τις ανάγκες και να μην δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα από την έλλειψη του νερού» είπε ο κ.Πατρελάκης.

Σε ότι αφορά στο Ρέθυμνο πολύτιμη θα είναι η συνεισφορά του φράγματος Ποταμών Αμαρίου το οποίο έχει περίπου 15-17 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού και όπως είπε ο εκτελών χρέη γενικού διευθυντή του ΟΑΔΥΚ «θα τα χρησιμοποιήσουμε για τον δήμο Αρκαδίου και την ευρύτερη περιοχή του κάμπου του Ρεθύμνου».

Επίσης θα σταματήσει να χρησιμοποιείται νερό από τις πηγές της Αργυρούπολης για άρδευση στην περιοχή του δήμου Ρεθύμνου, ενώ στα σχέδια του ΟΑΔΥΚ είναι και η δημιουργία διυλιστηρίου προκειμένου να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ύδρευση και το νερό του φράγματος Ποταμών Αμαρίου.

[Νέος Κήρυκας]