Απάντηση Μπόμπολα για το εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών στην Κρήτη

Απάντηση στο κείμενο για την κινητικότητα στο θέμα της καύσης απορριμμάτων στην Κρήτη έστειλε ο κ. Μπόμπολας μέσω του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων της εταιρίας ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Δρόμος” στις 19 Μαρτίου.
Στην απάντηση η εταιρία υπερασπιζεται την τεχνολογία της διαχείρισης απορριμμάτων με τη συγκεκριμένη μέθοδο, η οποία, όπως λέει, δεν έχει καμία σχέση με την καύση (σ.σ. επισήμως λέγεται ξήρανση) ενώ προειδοποιεί για την άσκηση παντός νόμιμου δικαιώματός της.
Η απάντηση της εταιρίας:
Προς τον διευθυντή σύνταξης

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε επανειλημμένα στην εφημερίδα σας άρθρα και σχόλια που περιλαμβάνουν εσφαλμένες πληροφορίες και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για εταιρείες του ομίλου μας, ενώ εμπλέκουν στις δραστηριότητες μας πρόσωπα που δεν είναι μεταξύ των μετόχων της εταιρείας μας. Τελευταία παραδείγματα δυο άρθρα που περιλαμβάνονται στο φύλλο της 19ης Μαρτίου.
………………………………..
Το δεύτερο άρθρο σας με τίτλο “Κρήτη: Κατασκευή εργοστασίου καύσης θέλει ο Μπόμπολας” και πάλι κινείται στην ίδια κατεύθυνση δημιουργίας απατηλών εντυπώσεων. Προσπαθείτε να δημιουργήσετε μια οσμή σκανδάλου αναφέροντας ότι γίνονται “ημερίδες, συναντήσεις και συσκέψεις… για το θέμα των σκουπιδιών” με στόχο να προωθηθεί η μέθοδος της καύσης. Πάλι δε καταλήγετε εντέχνως στο συγκρότημα του “Πήγασου”, με το οποίο δεν έχουμε ουδεμία μετοχική σχέση. Όσο για την τεχνολογία της καύσης που αναφέρετε σας ενημερώνουμε ότι η θυγατρική μας Ηλέκτωρ υλοποιεί τα πλέον τεχνολογικά προηγμένα έργα διαχείρισης αστικών απορριμμάτων σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ρωσία και η Κύπρος, τα οποία δεν έχουν ουδεμία σχέση με την τεχνολογία της καύσης και τα οποία μακάρι να υιοθετούσε και η Ελλάδα. Βλέπετε υπάρχουν χώρες όπου προτιμούν τη διαχείριση απορριμμάτων σε σύγχρονες μονάδες, αναγνωρίζουν την τεχνογνωσία και τη φερεγγυότητα των εταιρειών μας και δεν ονομάζουν προστασία περιβάλλοντος την ντροπή των ανεξέλεγκτων χωματερών.
Ελπίζουμε η επιστολή αυτή να φανεί χρήσιμη για την ενημέρωση τόσο τη δική σας όσο και των αναγνωστών σας και επιφυλασσόμεθα για την άσκηση κάθε νομίμου δικαιώματος μας

Το αρχικό κείμενο: 

ΚΡΗΤΗ: Καύση εδώ και τώρα για τα σκουπίδια
Πιέζει για κατασκευή εργοστασίου ο Μπόμπολας

Σε κλίμα βιασύνης ενεργούν οι τοπικοί φορείς της Κρήτης προωθώντας άλλοτε στα κρυφά και άλλοτε στα φανερά την επιλογή της καύσης απορριμμάτων ως λύση για τη συνολική διαχείρισή τους. Το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει εντυπωσιακά οι ημερίδες, συναντήσεις και συσκέψεις αρμοδίων και αναρμοδίων για το θέμα των σκουπιδιών. Και ίσως οι συσκέψεις να μην ήταν κακό πράγμα, αν δεν κατέληγαν όλες στο ίδιο συμπέρασμα για τον ελάχιστο χρόνο που απομένει, για την αναγκαιότητα άμεσης χωροθέτησης και για τη σχετική πρόταση του Πολυτεχνείου που περιλαμβάνει (και) αυτή τη μέθοδο.
Κοινό μυστικό στο Ηράκλειο είναι ότι πίσω από τη βιασύνη βρίσκονται επιχειρηματικά συμφέροντα που εδώ και πολύ καιρό έχουν δει «ψητό» και ο… Πήγασος, αν και άλογο, δεν είναι χορτοφάγος. 

Η συζήτηση έχει ανοίξει για τα καλά και ευτυχώς (έστω και για να τηρηθούν τα προσχήματα) κάπου κάπου χωράει και την άλλη άποψη, των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση που λένε ότι η καύση θα είναι καταστροφική και ιδιαιτέρως δαπανηρή και προτείνουν έστω και τώρα ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης και εφαρμογή καθολικού προγράμματος ανακύκλωσης και κομποστοποίησης. Η συζήτηση τώρα ανάβει στην Κρήτη και αναμένονται νεότερα λίαν συντόμως.

ΣΧΟΛΙΟ
Μπορεί τα Χανιά να έλυσαν το πρόβλημα με τα σκουπίδια χάρις στις ενέργειες του πρώην Δημάρχου Ακρωτηρίου Γιαννακάκη και των πρώην Νομαρχών Αλέκας Μαρκογιαννάκη και Γιώργου Κατσανεβάκη αλλά στο Ηράκλειο και Λασήθι έχουν ακόμα πολυ δρόμο. Για το Ρέθυμνο γνωρίζουμε ότι πολλα σκουπίδια έρχονταν μέχρι πρόσφατα στο Ακρωτήρι με νταλίκες…
Ο Γιώργος Μπόμπολας (ΗΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΑΚΤΩΡ, Αττική οδος, Mega, Εθνος, Ημερησια κλπ) δεν είναι το μόνο εργοστάσιο στο οποίο επεκτείνει πλέον τις δραστηριότητες του. Μαζι με τον Σπύρο Λάτση (Endraco, Μεσόγειος, Διυληστήρια, ΕΛΠΕ, Εurobank, εφοπλισμός κλπ ) και την κοινοπραξία των εταιρειών : ΠΡΟΕΤ και Endraco, έχουν αναλάβει τα σκουπίδια της Αττικής στο νέο εργοστάσιο και ΧΥΤΥ της Κερατέας…