Ρεκόρ για την Κρήτη το ύψος της ανεργίας

Στα ύψη η ανεργία, μαζί με την κρίση

Ρεκόρ εξαετίας με 12,1% τον Φεβρουάριο. Στο 14,3% η Κρήτη

Στο 12,1%, τα υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2004, ανήλθε τον Φεβρουάριο του 2010 η ανεργία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Τον αντίστοιχο μήνα του 2009 το ποσοστό ήταν 9,1%, ενώ τον Ιανουάριο του 2010 ήταν 11,3%.

Όμως και το ποσοστό των ανέργων στην Κρήτη ανήλθε πάνω από το μέσο όρο, φτάνοντας το 14,3%, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό ανέργων καταγράφεται στο Νότιο Αιγαίο (21,3%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής αρχής, μέσα σε ένα έτος οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 34,2% φτάνοντας τις 605.277. Δυσοίωνες οι προβλέψεις και για το μέλλον, αφού λιτότητα και ανεργία πηγαίνουν μαζί, εξηγούν οι ειδικοί και προειδοποιούν ότι τα χειρότερα είναι μπροστά.

Οι οικονομολόγοι ερμηνεύουν την υψηλή ανεργία ως επίπτωση των μέτρων λιτότητας, που εφαρμόζονται στη χώρα σε αντάλλαγμα για την εξασφάλιση δανείων 110 δισ ευρώ από ΕΕ και ΔΝΤ, και προβλέπουν ότι ο αριθμός των ανέργων θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για όλο το έτος.

«Το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται σε φάση μεγάλης ανόδου, αντανακλώντας την συνεχιζόμενη συρρίκνωση της δραστηριότητας βασικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας, όπως το λιανεμπόριο και το χονδρεμπόριο, η οικοδομή, η μεταποίηση, καθώς και στον δημόσιο τομέα με φόντο τα μέτρα λιτότητας», είπε ο Νίκος Μαγγίνας, οικονομολόγος στην Εθνική Τράπεζα, όπως αναφέρει το Reuters. Οι οικονομολόγοι εξηγούν ότι η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, καθώς θα γίνονται ολοένα και πιο αισθητές οι επιπτώσεις του συνόλου των δημοσιονομικών μέτρων που υλοποιούνται για την μείωση του υπέρογκου δημοσιονομικού ελλείμματος. «Η υποχώρηση της απασχόλησης κατά 2% περίπου σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, προοιωνίζεται μέσο όρο ανεργίας ελαφρώς υψηλότερο από 12% για ολόκληρο το έτος», είπε ο κ. Μαγγίνας. «Το πρώτο τρίμηνο δεν επηρεάστηκε σημαντικά από τις δημοσιονομικές περικοπές και έτσι αναμένω μεγαλύτερες επιπτώσεις τόσο στην οικονομική δραστηριότητα όσο και στον ρυθμό ανεργίας τα επόμενα τρίμηνα», είπε η Giada Giani, οικονομολόγος στην Citigroup.

[Πατρίς]