Πρόστιμα σε ασφαλιστικές που δεν κατέβαλλαν τον ΦΠΑ

Πρόκειται για τις Εθνική ΑΕΓΑ, Ιντερνάσιοναλ Λάιφ ΑΕΑΖ. Τα πρόστιμα ύψους 16.000 και 8.000 ευρώ αντίστοιχα, επιβλήθηκαν για άρνηση κάλυψης του ΦΠΑ εξόδων νοσοκομειακής περίθαλψης.

Ειδικότερα, οι δύο εταιρείες αρνήθηκαν να καταβάλλουν σε καταναλωτές που είχαν συνάψει με αυτές ασφαλίσεις νοσοκομειακής περίθαλψης μέρος των εξόδων που αντιστοιχεί στο φόρο προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.).

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία για την ασφαλιστική σύμβαση (άρθρα 1 και 2 ν. 2496/1997) εξαιρέσεις της ασφαλιστικής κάλυψης είναι μόνο τότε ισχυρές, εφόσον ρητά περιλαμβάνονται στο ασφαλιστήριο. Δεν αρκεί δηλαδή η πρόβλεψη των εξαιρέσεων στο έντυπο των γενικών όρων της ασφάλισης (τα λεγόμενα «ψιλά γράμματα»).

Στις καταγγελίες που εξετάστηκαν από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν είχαν καμία πρόβλεψη στα ασφαλιστήρια για εξαίρεση από την κάλυψη των εξόδων νοσηλευτικής περίθαλψης που υποβλήθηκαν οι ασφαλισμένοι του ποσού που αντιστοιχεί στον ΦΠΑ. ή οποιουδήποτε φόρου εμπεριέχεται στη νοσοκομειακή δαπάνη που υποβάλλεται ο ασφαλισμένος. Μάλιστα τέτοια εξαίρεση δεν περιλαμβανόταν ούτε στα έντυπα των γενικών όρων των ασφαλίσεων που είχαν συνάψει οι καταναλωτές.

Οι εταιρείες επικαλούνται ανακριβώς απέναντι στους καταναλωτές γενικούς όρους των ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής που προβλέπουν την καταβολή από τον ασφαλισμένο των φορολογικών επιβαρύνσεων της σύμβασης ασφάλισης (π.χ. χαρτόσημα που επιβαρύνουν την ασφάλιση). Ο Φ.Π.Α. που εμπεριέχεται σε έξοδα νοσηλείας δεν είναι ωστόσο φορολογική επιβάρυνση, που επιβάλλεται για τη σύναψη της ασφάλισης. Είναι αντιθέτως φόρος που υφίσταται ανεξάρτητα της σύναψης της ασφάλισης και αναπόσπαστο μέρος της δαπάνης που υποβάλλεται ο καταναλωτής για τη νοσηλεία του, την οποία δαπάνη και αναλαμβάνει να καλύπτει η ασφαλιστική εταιρεία με τη ασφάλιση νοσοκομειακής περίθαλψης.

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή διερευνά περαιτέρω αναφορές και για άλλες ασφαλιστικές εταιρείες. Εφιστά ιδιαίτερα την προσοχή των καταναλωτών στα παραπάνω, καθώς μάλιστα μέχρι σήμερα δεν έχουν περιέλθει σε γνώση της ασφαλιστήρια συμβόλαια που να δικαιολογούν την εξαίρεση του Φ.Π.Α. στις ασφαλιστικές συμβάσεις νοσοκομειακής περίθαλψης. Στο πλαίσιο αυτό οφείλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες να αποφεύγουν πρακτικές που διαψεύδουν τις δικαιολογημένες προσδοκίες των καταναλωτών και κλονίζουν την αξιοπιστία της ιδιωτικής ασφάλισης.

[newsit.gr]