Ενα νέο βιβλίο για τη λύρα !!

Μάθαμε χθες ότι σύντομα θα κυκλοφορήσει βιβλίο αφιερωμένο στη λύρα απο Ρεθεμνιώτη ερευνητή !! Θα περιέχει φωτογραφίες και περιγραφές απο παλιές κρητικές λύρες και λυράκια, λύρες του Αιγαίου και απο άλλα μέρη.

Μεταξύ αυτων και μία λύρα του οργανοποιού Αμπντούλ Καλημεράκη, ο οποίος είχε το οργανοποιείο του στα σημερινά Μαχαιράδικα στα Χανιά και έφυγε το 1923 με την ανταλλαγή των πληθυσμών. Οπως μας είπε πέρσυ ο αείμνηστος Γιώργης Φραγγεδάκης περίφημος οργανοποιός που έζησε στα Χανιά και κατόπιν στο Ηράκλειο, ο πατέρας του Μανώλης που δούλευε στου Αμπντούλ, πήρε το οργανοποιείο μετα το 1923.

Επίσης στο παραπάνω βιβλίο θα υπάρχει φωτογραφία απο μία κρητική λύρα του 1700 !! Είναι γνωστο ότι υπάρχει μια σχετική “έριδα” για την άφιξη της λύρας στην Κρήτη ή την απο αιώνων διατήρηση της είτε απο τα αρχαϊκά χρόνια εξελισσόμενη είτε απο ενδιάμεση εποχή. Επομένως το βιβλίο αυτο θα είναι ακρως διαφωτιστικό !!

Και να συμπληρώσουμε ότι είναι δύσκολο να βρεθεί σήμερα μια παλιά λύρα ή πιο σωστά “λυράκι” αφου με τον καιρο χάθηκαν ή κλάπηκαν ή καταστράφηκαν. Πριν δυο μέρες μάλιστα βρέθηκα στη σπίτι απόγονου παλιού λυράρη του Αποκόρωνα που πέθανε το 1952 και η παλιά του λύρα καταστράφηκε στο βομβαρδισμό των Γερμανών το 1941. Μία άλλη λύρα που απέκτησε αργότερα ο γιος του -επίσης λυράρης- και ανήκε στο θρυλικό Καντέρη, σώζεται σήμερα αλλα με αρκετές προσθήκες και επεμβάσεις.

Γ.Β.