Διήμερο ταινιών Επιστημονικής Φαντασίας

Το SFF-Rated είναι ένα διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ, αφιερωμένο στην Επιστημονική Φαντασία και στο Φανταστικό. Οι ταινίες που βραβεύτηκαν στα έξι χρόνια αυτής της διοργάνωσης παρουσιάζονται από το cineTAZ στο Θέατρο Βλησίδη στις 20 και 21 Μαΐου.

Η Επιστημονική Φαντασία και ο χώρος του Φανταστικού γενικότερα έχουν προσφέρει το έναυσμα για κορυφαία αριστουργήματα σε όλες τις τέχνες. Από τη Μεταμόρφωση του Φραντς Κάφκα (στη λογοτεχνία) ως το Στάλκερ και το Σολάρις του Ταρκόφσκι (στον κινηματογράφο), πολλά παραδείγματα αναιρούν κάθε επιφύλαξη που ίσως υπάρχει ακόμα σε σχέση με την αξία αυτού του είδους.

Η γοητεία που μας ασκούν οι ταινίες από το χώρο του Φανταστικού, ακόμη και όταν δεν έχουν τη σφραγίδα του αριστουργήματος, οφείλεται στο ότι μας τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια και μας υποχρεώνουν να δούμε τον κόσμο μας με άλλο μάτι. Η Επιστημονική Φαντασία, ο Μαγικός Ρεαλισμός, ο Τρόμος και τα υπόλοιπα παρακλάδια του Φανταστικού, δεν απευθύνονται σε εφησυχασμένους θεατές που αποζητούν επιβεβαίωση της οπτικής τους, αλλά σε πνεύματα πρόθυμα να ξαφνιαστούν, καμιά φορά ακόμη και δυσάρεστα.

Το SFF-Rated βασίστηκε σε αυτές τις αρχές και δικαιώθηκε μέσα στο χρόνο, γιατί οι επιλογές του καταξιώθηκαν από το ίδιο το κοινό. Αν και ξεκίνησε το 2006 ως ρετροσπεκτίβα ελληνικών ταινιών, με διοργανώτρια την Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας (ΑΛΕΦ), σύντομα εξελίχθηκε σε διεθνές φεστιβάλ, διότι: «Στις τέχνες του Φανταστικού, η φαντασία δεν συμμετέχει απλώς στο παιχνίδι – βάζει τους κανόνες». Με διευθυντή τον Αλέκο Παπαδόπουλο, οι 17 εγχώριες ταινίες της πρώτης χρονιάς φέτος ξεπέρασαν τις 50, από 23 χώρες, και μάλιστα ορισμένες σε παγκόσμια πρεμιέρα!

Διήμερο SFF-Rated

Θέατρο Βλησίδη,  20-21 Μαΐου,

ώρες 20:00-24:00

Ελληνικοί Υπότιτλοι

Ελεύθερη Είσοδος

Πρόγραμμα κατάλληλο για όλους

Τώρα οι βραβευμένες ταινίες από τα έξι χρόνια του SFF-Rated παρουσιάζονται και στα Χανιά, με πρωτοβουλία του cineTAZ και με τη βοήθεια της KINOX. Τις επιλογές του διημέρου επιμελήθηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Άγγελος Μαστοράκης. Θα προβληθούν 19 ταινίες μικρού μήκους που διακρίθηκαν φέτος και τα προηγούμενα χρόνια, καθώς και οι δύο σημαντικότερες από τις φετινές ταινίες μεγάλου μήκους. Οι προβολές, κατάλληλες για όλους,διεξάγονται 20 και 21 Μαΐου στο Θέατρο Βλησίδη, με ελληνικούς υπότιτλους και με ελεύθερη είσοδο.

 

Αναλυτικές πληροφορίες για όλες τις ταινίες: http://cinetaz11.blogspot.com

Περισσότερα για το SFF-Rated: http://sffrated.wordpress.com/