Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα: «Κρητική διατροφή και υγεία

Η αξία της Κρητικής διατροφής θα βρεθεί στο επίκεντρο του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου με τίτλο: «Κρητική διατροφή και υγεία», που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Πανόραμα» των Χανίων το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Μαΐου.

Διοργανωτές του συνεδρίου είναι η Εταιρεία «Daskalakis TRV”, σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων και την Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία και αυτό τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της UNESCO και των Ιατρικών Συλλόγων Χανίων και Ρεθύμνης. Την κήρυξη των εργασιών του συνεδρίου θα κάνει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιχάλης Καρχιμάκης.

Η υπεύθυνη της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου και εκπρόσωπος της εταιρείας «Daskalakis Travel» Αργυρώ Δασκαλάκη τόνισε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης  τύπου ότι «αναλάβαμε αυτή την πρωτοβουλία γιατί είμαστε της άποψης ότι επιβάλλεται συνεχώς να γίνονται εκδηλώσεις με θέμα την προώθηση υγιεινής διατροφής. Όλα τα στοιχεία ερευνών και μελετών δείχνουν ότι η Κρητική διατροφή έχει αυτά τα στοιχεία, που την καθιστούν άριστη.

Επιπλέον εγώ, επειδή είμαι και στον τομέα του τουρισμού, θεωρώ ότι είναι αναγκαία η ανάπτυξη γαστρονομικού τουρισμού στην Κρήτη, αφού η Κρήτη έχει αυτό το πλεονέκτημα και τη δυνατότητα, έχουμε αυτό το τουριστικό εργαλείο, οι γεύσεις μας σίγουρα αποτελούν δυνατή εμπειρία, γιατί δεν θέλουμε τουρίστες στην Κρήτη, αλλά ταξιδευτές, που να εκτιμούν κάποια πράγματα. Τις γεύσεις μας πρέπει να τις προβάλλουμε και να τις γνωρίσει ο κόσμος. Το συνέδριο είναι «ανοιχτό» για όλο τον κόσμο, όμως θα θέλαμε να έρθουν τα παιδιά και οι νέοι για να ενημερωθούν, προκειμένου να τους στρέψουμε προς την υγιεινή διατροφή».

Ο Νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης επεσήμανε ότι «θα πρέπει να συνδέσουμε την κρητική κουζίνα με το τουριστικό μας προϊόν. Οι τέσσερις Νομαρχίες της Κρήτης έχουν κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, έχοντας ιδρύσει την Αστική Μη κερδοσκοπική εταιρεία «Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας» που στόχος της εταιρείας είναι ακριβώς αυτό, δηλαδή να προωθήσει την Κρητική κουζίνα μέσα από μία διαδικασία πιστοποίησης καταστημάτων εστίασης.

Η Κρητική Διατροφή θα πρέπει να μπει στο δικό μας τρόπο ζωής, γιατί  αν δεν πιστέψουμε εμείς οι ίδιοι ότι σ’ αυτό που τρώμε η Κρητική κουζίνα θα πρέπει να είναι κυρίαρχη, τότε  πολύ δύσκολα θα το περάσουμε και στους άλλους».

Ο Καρδιολόγος και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων Μανόλης Αλιφιεράκης σημείωσε ότι «τα οφέλη της Κρητικής διατροφής είναι πολλά. Κατ’ αρχήν με την χρήση της Κρητικής-και όχι της Μεσογειακής-Διατροφής τα καρδιαγγειακά νοσήματα μειώνονται δραστικά. Επίσης έχουμε και λιγότερους  καρκίνους, ενώ και η θνησιμότητα είναι μικρότερη. Πολλές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει την σημασία της Κρητικής διατροφής στην υγεία των ανθρώπων.

Στόχος του συνεδρίου είναι να μεταδοθεί αυτό το μήνυμα κατ’ αρχήν σ’ αυτούς που έχουν σχέση με την διατροφή (Ξενοδοχεία, Εστιατόρια) και παράλληλα να ενημερωθεί για τα οφέλη της Κρητικής διατροφής και ο απλός κόσμος».

Ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ν. Χανίων και της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Χανίων Γιώργος Μαραθάκης αναφερόμενος στο «Κρητικό Σύμφωνο ποιότητας» υποστήριξε τα εξής:

«Η Κρητική Διατροφή θα μπορούσε να γίνει το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα και ο οδηγός για την αλλαγή προς ένα πιο βιώσιμο μοντέλο ζωής και οικονομικής δραστηριότητας. Με το σκεπτικό αυτό ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2008 από τις τέσσερις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Κρήτης το «Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας», μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με σκοπό την διάσωση, προβολή και διάδοση του προτύπου της Κρητικής Διατροφής αλλά και την πιστοποίηση χώρων εστίασης που προσφέρουν Κρητική Κουζίνα. Η δημιουργία της ήρθε να καλύψει την ανάγκη για συντονισμένη προβολή και προώθηση της Κρητικής Διατροφής και την προαγωγή των τοπικών προϊόντων, τόσο σε επίπεδο νησιού, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα και διεθνώς. Στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας συμμετέχουν οι τέσσερις Νομάρχες της Κρήτης και εκπρόσωπος του ΤΕΙ Κρήτης, από το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας. Στόχος ήταν η δημιουργία ενός ευέλικτου φορέα του οποίου τις δράσεις θα υποστηρίζουν και οι αρμόδιες υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Σκοποί του «Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας» είναι:

1. Η με κάθε νόμιμο τρόπο ανάδειξη, και παρουσίαση της Κρητικής Διατροφής    ως μέσον υγιεινής διατροφής και ευζωίας.

2. Η προώθηση και εξασφάλιση της κατανάλωσης των προϊόντων Κρητικής παραγωγής, ως προϊόντων ανώτερης διατροφικής αξίας.

3. Η δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων για την παροχή επισιτιστικών και εν γένει τουριστικών υπηρεσιών, τόσο στην Κρήτη όσο και αλλού, με στόχο την επίτευξη υψηλής ποιότητας.

4. Η διαφύλαξη των παραδοσιακών και καταναλωτικών προτύπων διατροφής στην Κρήτη.

5. Η οργάνωση κατάλληλων προϋποθέσεων και υποδομών στην περιοχή της Κρήτης για την επίτευξη των σκοπών της εταιρίας.

6. Κάθε άλλη συναφής προς τα προαναφερόμενα ενέργεια που θα αποβλέπει στην προώθηση της κατανάλωσης προϊόντων Κρητικής Παραγωγής.

Ο στρατηγικός στόχος του Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας είναι η ισόρροπη και αειφόρος ανάπτυξη της Κρήτης μέσω της συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία των πολιτών. Η επιλογή του θέματος της Κρητικής Διατροφής έγινε γιατί αποτελεί ένα αντικείμενο το οποίο από μόνο του δεν μπορεί να αποτελέσει προϊόν οικονομικής εκμετάλλευσης, κάτι το οποίο θα ήταν και αντίθετο με τον ρόλο των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Αποτελεί κομμάτι του πολιτισμού μας, άρα ανήκει σε όλους, και η προβολή του θα φέρει θετικά αποτελέσματα στους τομείς της παραγωγής και μεταποίησης προϊόντων διατροφής, στον τουρισμό αλλά και στην ποιότητα ζωής μας.

Στόχος του Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας είναι να αποτελέσει το σημείο συνάντησης των τοπικών φορέων, επιχειρήσεων και πολιτών, όπου συλλογικά θα σχεδιάσουν μια στρατηγική για την αειφόρο ανάπτυξη του νησιού, με μοχλό πάντα την Κρητική Διατροφή. Η εταιρεία θα λειτουργήσει σαν ομπρέλα, «αγκαλιάζοντας» τις τοπικές πρωτοβουλίες που θα προκύψουν και θα δουλέψουν για την υλοποίηση της στρατηγικής αυτής.»

Ο ίδιος ανέφερε ότι:

«Αξονες πάνω στους οποίους εργάζεται το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας είναι οι εξής:

1. Η τοπική γαστρονομική παράδοση, όπου θα γίνει προώθηση της Κρητικής Διατροφής ως τρόπος ζωής

2. Η υγεία, όπου θα προβληθεί η συμβολή της Κρητικής Διατροφής στην βελτίωση του επιπέδου υγείας, ως μέσο θεραπείας αλλά και πρόληψης

3. Τα τοπικά προϊόντα, όπου θα γίνει προσπάθεια για την βελτίωση της ποιότητας των κρητικών προϊόντων μέσω της στήριξης για τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών παραγωγής (σε παραγωγή, μεταποίηση και διανομή)

4. Το περιβάλλον, όπου θα προωθηθεί η «πράσινη ανάπτυξη» του νησιού, προβάλλοντας την Κρήτη ως έναν τόπο με καθαρό περιβάλλον και μεγάλη βιοποικιλότητα, όπου παράγονται μοναδικά, ασφαλή και υγιεινά προϊόντα

5. O πολιτισμός, όπου θα προωθηθεί η Κρητική Διατροφή ως αναπόσπαστο κομμάτι του κρητικού πολιτισμού και θα συνδεθεί με τις τοπικές αξίες

6. O τουρισμός, όπου θα προωθηθεί ο γαστρονομικός τουρισμός στο νησί, βασισμένος στα εκλεκτά τοπικά προϊόντα και την Κρητική Κουζίνα».

[Νέος Κήρυκας]