Οι ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες δεν πρέπει να ακυρώσουν την πραγματοποίηση πολιτιστικών δράσεων για φέτος. Με τη σκέψη ότι ο πολιτισμός ήταν πάντα στ’ Ανώγεια βασική πηγή έμπνευσης και εμψύχωσης για τους δημότες αλλά και για τους επισκέπτες μας, θα υλοποιηθούν και φέτος πολιτιστικές δραστηριότητες με έμφαση στην ψυχαγωγία, αλλά και στην παιδευτική σημασία. 

Με την αρωγή και τη συμμετοχή όλων των πολιτιστικών φορέων του Δήμου το φετινό πολιτιστικό πρόγραμμα χαρακτηρίζεται από τρεις βασικούς άξονες. Ο πρώτος αποσκοπεί στην ανάδειξη του μουσικού και συγγραφικού έργου των ντόπιων συγγραφέων και καλλιτεχνών, π.χ. βιβλιοπαρουσιάσεις, δισκογραφικές δουλειές, όπως το βιβλίο των Φασουλά-Σκάλκου για την Κύπρο την 1 Αυγούστου, η παρουσίαση του βιβλίου «Ιδαίο Άντρο» των Γιάννη και Έφης Σακελαράκη, καθώς και η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ανασκαφής της Ζωμίνθου. Ακόμη, η παρουσίαση της δισκογραφικής δουλειάς των Κοντόκαλου-Φασουλά στις 10 Αυγούστου.

Ο δεύτερος άξονας αποβλέπει στην επιστημονική ενημέρωση με ομιλίες των δημοτών πάνω σε ορισμένα θέματα ζωτικής σημασίας για επίκαιρα καθημερινά προβλήματα. Ο τρίτος άξονας συνεχίζει τη διάδοση των σύγχρονων μορφών τέχνης, όπως είναι ο κινηματογράφος, όπου μία σειρά προβολών θα πραγματοποιηθούν στ Ανώγεια, στην πλατεία «Αρμί» και στα Σείσαρχα. Ακόμη, θα υπάρξουν δράσεις για τα παιδιά όλων των ηλικιών με την πραγματοποίηση αθλητικών αγώνων στις 14 Αυγούστου και Θεατρικών –βιωματικών εργαστηρίων στις 11 Αυγούστου.

Πολιτιστικές δράσεις θα συνεχιστούν και πέραν του Αυγούστου μέσα πάντα στις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου. Για το λόγο αυτό φέτος θα περιοριστούμε στην έκδοση αφισών με το πρόγραμμα και όχι στην έκδοση φυλλαδίου.

Ακόμη, μέσα στις στοχεύσεις μας παραμένει η εξεύρεση πόρων για την υλοποίηση ήδη προγραμματισμένων εκδηλώσεων, όπως είναι το Ιστορικό Συμπόσιο για τ’ Ανώγεια, η αξιοποίηση των πρακτικών της περσινής διημερίδας για το Ψαρονίκο, η κυκλοφορία της κασετίνας με τις 4 ταινίες του Λευτέρη Χαρωνίτη για την πρόσφατη ιστορία των Ανωγείων, καθώς και οι έκδοση της πολύ σπουδαίας δουλείας του π. Δημάρχου Ανωγείων Γεώργιου Σμπώκου.

Εν κατακλείδι, ο Δήμος Ανωγείων θα στηρίζει όλες τις πολιτιστικές πρωτοβουλίες των φορέων, όπως το παραπάνω πρόγραμμα, τα «Υακίνθεια», τις εκδηλώσεις στην Ντελίνα, καθώς και την εκδήλωση-συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Αυγούστου με τη Γιώτα Νέγκα και το Β.Σκουλά. Ωστόσο, βασικός στόχος παραμένει η ενεργή συμμετοχή των δημοτών για την υλοποίηση όλων των πολιτιστικών δράσεων. Γιατί, ακόμα κι αν ο καιρός είναι κόντρα, εμείς ξέρουμε ότι «πέτρα που κυλά δεν χορταριάζει»

Δήμος Ανωγείων

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

  • Κυριακή 7 Αυγούστου: Παρουσίαση βιβλίου “Ιδαίον Άντρο” των Γιάννη & Έφης Σακελλαράκη στην πλατεία Αρμί.
  • Τετάρτη 10 Αυγούστου, 21:00: Παρουσίαση δίσκου των Αντώνη Κοντόκαλου και Χάρη Φασουλά “Αρχής Αγέρας” στο Μειντάνι. Θα μιλήσουν οι Π. Καλομοίρης & Κ. Μουδάτσος.
  • Πέμπτη 11 Αυγούστου, 21:00: Δημιουργικό εργαστήρι για παιδιά και νέους με την Κλειώ Φανουράκη “Χορεύοντας στα βήματα των πολιτισμών μέσω της τέχνης”. Προβολή κινηματογραφικής ταινίας “Φτου ξελευθερία για όλους” της Κ. Φανουράκη. Χορευτικό πρόγραμμα από το συγκρότημα Ερωφίλη. Στην πλατεία Αρμί.
  • Παρασκευή 12 Αυγούστου, 21:00: Συναυλία Βασίλη Σκουλά στη Ντελίνα.
  • Σάββατο 13 Αυγούστου
    10:30: Πανηγυρικός εορτασμός 67ης επετείου Ολοκαυτώματος Ανωγείων στην πλατεία Αρμί.
    21:00 Συναυλία Γιώργη Ξυλούρη (Ψαρογιώργη) στο θέατρο Ν. Ξυλούρης. Θα χορέψει το συγκρότημα του Λ. Καλομοίρη.
  • Κυριακή 14 Αυγούστου
    11:00: Ομιλία – συζήτηση για τις Γερμανικές αποζημιώσεις στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Ομιλητές: Β. Μουνδριανάκης, Α. Συγγελάκης, Χρ. Σταμούλης, Σ. Ηλιαδάκης.
    Αθλητικοί αγώνες δρόμου για παιδιά και νέους
    21:00 Συναυλία με το μουσικό σχήμα Πετρίτες στην πλατεία της Παναγίας στο Περαχώρι