Για το μουσείο εναλίων αρχαιοτήτων στον Πειραιά. Αντιδράσεις – ερωτηματικά

Αντιδράσεις από φορείς επαρχιακών πόλεων προκαλεί η ίδρυση Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά, στο οποίο θα συγκεντρώνονται όλοι οι “θησαυροί” που θα ανακαλύπτονται στις ελληνικές θάλασσες, την ώρα που μουσεία της Περιφέρειας αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα λειτουργίας τους, λόγω έλλειψης πόρων.

Ιδιαίτερα έντονα είναι τα παράπονα από τη Ρόδο, όπου χρόνια ζητά την ίδρυση ενός τέτοιου μουσείου στο νησί, ακούγοντας υποσχέσεις και… δεσμεύσεις επί δεσμεύσεων.
Οπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα “Ροδιακή”, η οριστικοποίηση της απόφασης για ίδρυση του μουσείου στον Πειραιά, επιφέρει πλήγμα στο νησί, όπου η τοπική κοινωνία περίμενε εδώ και χρόνια την ανέγερση μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων ώστε να ανασυρθεί και να εκτεθεί εκεί το περίφημο βυζαντινό σκαρί που βρίσκεται στο βυθό του λιμανιού.
Το νέο μουσείο θα στεγαστεί σε βιομηχανικό κτήριο του Πειραιά, σε μια έκταση 13.100 τ.μ. και θα φιλοξενήσει 2.000 ευρήματα των τελευταίων 35 ετών (γλυπτά, αμφορείς, αρχιτεκτονικά μέλη, όπλα, εργαλεία, ψαρευτικά κ.ά.). Εκεί θα μεταφερθεί και το υλικό των ερευνών που έκανε ο Ζακ Ιβ Κουστό στις ελληνικές θάλασσες.
Στις αίθουσες του μουσείου θα εκτίθενται και ευρήματα από όλη την επικράτεια, μεταξύ των οποίων και φορτία βυθισμένων μινωϊκών καραβιών.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΝΙΑ

Για το συγκεκριμένο θέμα ζητήσαμε το σχόλιο του προέδρου του Ναυτικού Μουσείου Χανίων, Μανώλη Πετράκη, ο οποίος εξεπλάγη για την είδηση αυτή, δεδομένου ότι τα μουσεία της Περιφέρειας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υποχρηματοδότησης. “Δεν υπάρχουν πόροι για τα υφιστάμενα μουσεία, και ιδρύουν νέο στον Πειραιά;” διερωτήθηκε ο κ. Πετράκης, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στο μουσείο Αλιείας στο Κολυμπάρι το οποίο φυτοζωεί, παρόλο που άνοιξε με πολλές υποσχέσεις”.
Αναφορικά πάντως με όσα εκθέματα βρίσκονται στα Χανιά, ο κ. Πετράκης ήταν ξεκάθαρος: “Δεν πρόκειται να φύγει τίποτα από εδώ για να εκτεθεί στο νέο μουσείο”.
Ο πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου επεσήμανε τέλος ότι είναι χρέος της πολιτείας “να κρατηθούν πρώτα στη ζωή τα μουσεία που έχουμε”.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΕΧΝΗΤΟ ΥΦΑΛΟ ΣΤΟ ΛΑΦΟΝΗΣΙ
Την ίδια ώρα που εγκρίνονται έργα στην Αττική, πρωτοποριακές προτάσεις από την επαρχία φαίνεται να καταλήγουν στα… συρτάρια των αρχείων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόταση για τη δημιουργία τεχνητού υφάλου στην περιοχή του Ελαφονησίου που είχε καταθέσει από το 2004 ο πρώην Δήμος Ιναχωρίου. Την κατάσταση αποτυπώνει η επιστολή προς τα “Χ.Ν.” του πρώην Δημάρχου Ιναχωρίου και νυν Δημοτικού Συμβούλου Κισσάμου, Κωνσταντίνου Κουκουράκη, όπου αναφέρει τα εξής:
‘Κύριε διευθυντά,
στο φύλλο της έγκριτης εφημερίδας σας στις 13/8/2011 δημοσιεύεται σχόλιο για
τον Καταδυτικό Τουρισμό και ότι αναμένονται φέτος περίπου 250.000!!! αυτοδύτες απ’ όλο τον κόσμο.
Το θέμα αυτό έχει δημιουργήσει μια πραγματικότητα σημαντική για τις τοπικές κοινωνίες από άποψη οικονομική (Ανάπτυξη Θεματικού Τουρισμού) αλλά βεβαίως είναι γνωστό ότι οι αυτοδύτες στη συντριπτική πλειοψηφία συνεισφέρουν με έμμεσο αλλά και άμεσο τρόπο στην ιστορική και επιστημονική έρευνα. (Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου αυτοδύτες έχουν ανακαλύψει αρχαία ναυάγια, θαυμάσια υπόγεια σπήλαια, εστίες αλλοίωσης, ρύπανσης και μόλυνσης του υποθαλάσσιου περιβάλλοντος κ.λπ.).
Είναι γνωστό δε στα Χανιά ο τοπικός σύλλογος πόσο έχει βοηθήσει τέτοια θέματα. Κύριε διευθυντά,
ο Δήμος Ιναχωρίου είχε
υποβάλλει τέτοια πρόταση
από το 2004 και την είχε υποστηρίξει με αποδεικτικά στοιχεία και επιχειρήματα την επαναϋπέβαλλε και το 2009.
Η πρότασή μας αφορούσε τη δημιουργία τεχνητών υφάλων ένα στην ευρύτερη περιοχή Ελαφονήσου και έναν στον κόλπο Κισάμου.
Η κατασκευή των δύο αυτών υφάλων θα δημιουργούσε σημαντικά οικονομικά οφέλη στους επαγγελματίες του Τουρισμού και της Αλιείας και νέες θέσεις εργασίας.
Η πρόταση που είχαμε κάνει υλοποιήθηκε και οι μελέτες σκοπιμότητας παρουσιάστηκαν και παρεδόθησαν το Μάιο του 2010 με την πολύ σημαντική στήριξη της Νομαρχίας Χανίων και του τότε Νομάρχη Γρηγόρη Αρχοντάκη, και της αρμόδιας Διεύθυνσης Αλιείας. Από εκεί και μετά ήταν θέμα πολιτικής της Δημοτικής Αρχής να διαθέσει χρήματα για ωρίμανση των αναγκαίων μελετών για τα δυο πολύ σημαντικά αναπτυξιακά έργα.
Tο κόστος όλων των μελετών για τον ύφαλο στο Ελαφονήσι είναι 80.000 με πιθανό τελικό κόστος 60.000 ευρώ.
Το κόστος όλων των αναγκαίων μελετών στον Κόλπο Κισάμου είναι 110.000 με
πιθανό τελικό κόστος 90.000 ευρώ.
Ομως η Δημοτική Αρχή δεν ασχολήθηκε με το θέμα και για τον λόγο αυτό στον προϋπολογισμό δεν έβαλε ούτε ένα ευρώ για υλοποίηση των μελετών αυτών.
Και μη μας πουν ότι χρήματα δεν υπάρχουν διότι όλοι γνωρίζουν ότι χρήματα ΥΠΑΡΧΟΥΝ αρκεί να έχεις το θέμα στις πρώτες προτεραιότητες σου.    ‘
Αλλωστε από ό,τι έχουμε δει έως τώρα, μπόλικα χρήματα έχουν βρεθεί για αμοιβές αιρετών και μη, οι οποίοι κατά τα άλλα ασχολήθηκαν αε τα κοινά με σκοπό να «προσφέρουν».
Για το λόγο αυτό αλλά και για άλλους παρόμοιους η Δημοτική μας ομάδα καταψήφισε τον προϋπολογισμό ως Αντιαναπτυξιακό. Επισημαίνω επίσης ότι εάν είχαν υλοποιηθεί οι αναγκαίες μελέτες τα τεχνικά έργα θα μπορούσαν να ενταχθούν και να υλοποιηθούν με συνολικό κόστος περίπου 1.000.000 και για τους δύο τεχνητούς υφάλους με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΕΠΑΛ 2007-2013 το οποίο έχει ήδη προκηρυχθεί και εξελίσσεται’.

[Χανιώτικα Νέα – 17/8/11]