Προσωρινό «αντίο» στο Αναγεννησιακό… «Έρχεται» το 1ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Τεχνών

Από 25 Σεπτεμβρίου έως και 5 Οκτωβρίου στην Κρήτη

«Το ταμείον είναι μείον» και έτσι ο δήμος Ρεθύμνου αποφάσισε και προχώρησε στην προσωρινή αναστολή του αναγεννησιακού φεστιβάλ, το οποίο είχε προγραμματιστεί να γίνει το επόμενο διάστημα.


Με βάση τους διοργανωτές, το φεστιβάλ που έχει γίνει θεσμός κυρίως τις δύο τελευταίες δεκαετίες στο Ρέθυμνο, φέτος «έπεσε θύμα» της οικονομικής κρίσης, καθώς συν τις άλλοις αρκετοί χορηγοί προχώρησαν σε γενναίες περικοπές των χορηγιών τους. Έτσι, παρά τον έγκαιρο προγραμματισμό, ο οποίος μάλιστα θα περιελάμβανε μόνο ντόπιους καλλιτέχνες και παραγωγές με θεματική την «κρητική αναγέννηση», οι εκδηλώσεις φέτος ματαιώθηκαν.
Μιλώντας πρόσφατα για το θέμα αυτό η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για θέματα πολιτισμού και τουρισμού, Πέπη Μπιρλιράκη – Μαμαλάκη, τόνισε πως το αναγεννησιακό φεστιβάλ, είναι ο μοναδικός θεσμός στην Κρήτη με διεθνή εμβέλεια και ο μοναδικός στη χώρα μας που επικεντρώνεται αποκλειστικά στην περίοδο της αναγέννησης. «Τα τελευταία χρόνια, όπως είπε, η δημοτική αρχή ανανέωσε το θεσμό, τον εμπλούτισε με εξαιρετικές παραστάσεις κι έδωσε έμφαση στην ταυτοποίηση  του χαρακτήρα του με το περιεχόμενο του, ανάγοντάς τον σε  ένα διεθνώς καταξιωμένο θεσμό».
Εξηγώντας επίσης, τους  λόγους για τους οποίους φέτος η επιτυχημένη αυτή διοργάνωση του δήμου δεν θα πραγματοποιηθεί, παρατήρησε μεταξύ άλλων και τα παρακάτω: «Με δεδομένη τη γενική δυσμενή οικονομική κατάσταση και τη σφοδρή περικοπή των εσόδων των δήμων που καθιστά αδύνατη πλέον τη χρηματοδότηση εκ μέρους τους οποιασδήποτε καλλιτεχνικής παραγωγής, καθώς και τη διαπιστωμένη απουσία χορηγιών ικανών να υποστηρίξουν μια τόσο σοβαρή διοργάνωση, αποφασίσαμε ν’ αναστείλουμε για τη φετινή χρονιά την υλοποίηση του αναγεννησιακού. Η απόφασή μας έγκειται στο γεγονός ότι κρίναμε πως είναι πολύ μεγάλο το ρίσκο διοργάνωσης ενός σημαντικού θεσμού με πολύ υψηλό κόστος χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίοι πόροι. Είναι προτιμότερο, κατά την άποψή μας να μην πραγματοποιηθεί φέτος το Αναγεννησιακό παρά να διακινδυνεύσουμε να υποβαθμιστεί ο θεσμός ποιοτικά και καλλιτεχνικά».

Νέες προοπτικές για την Κρήτη με το Μεσογειακό Φεστιβάλ Τεχνών

Και μπορεί το φιλότεχνο κοινό του Ρεθύμνου να είναι αναγκασμένο να πει ένα προσωρινό «αντίο» στο θεσμό που αγάπησε και στήριξε τόσο πολύ, εντούτοις ο δήμος ετοιμάζεται να υποδεχτεί ένα νέο φεστιβάλ, το οποίο ονομάζεται μεσογειακό φεστιβάλ τεχνών και θα διεξαχθεί για πρώτη φορά σ’ ολόκληρη σχεδόν την Κρήτη (με εξαίρεση τα Χανιά).
Το εν λόγω φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί στο νησί από τις 25 Σεπτεμβρίου έως και 5 Οκτωβρίου και θα περιλαμβάνει μεγάλες παραγωγές σε όλα τα είδη τέχνης, κλασσικού κυρίως χαρακτήρα, από μπαλέτο και όπερα, μέχρι μεσαιωνική και κλασσική μουσική, με σχήματα από διάφορα μέρη του κόσμου που θα έρθουν στο νησί. Με το φεστιβάλ αυτό η Κρήτη θα επιχειρήσει ένα νέο οικονομικό «άνοιγμα» στην αγορά της Ρωσίας, κάτι το οποίο θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό, όπως σχολίασε και η κα Μάγδα Κατόπη, που είναι εκτελεστική διευθύντρια του ομίλου «Mediterranean Festivalof Arts».
Στο νέο φεστιβάλ θα συμμετέχουν περισσότεροι από 1.000 καλλιτέχνες, από 14 χώρες (Ελλάδα, Ρωσία, Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Εσθονία) οι οποίοι θα παρουσιάσουν περίπου 50 εκδηλώσεις σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Άγιο Νικόλαο, Νεάπολη, Ιεράπετρα και Τυμπάκι. Εννιακόσιοι μουσικοί, στρατιωτικές και πολιτικές ορχήστρες, χορευτές και σημαιοφόροι, με παρελάσεις στους δρόμους και τις πλατείες των πόλεων της Κρήτης θα σκορπίσουν τις μελωδίες τους. Οι παρελάσεις, δε, είναι αφιερωμένες σε δύο σημαντικά γεγονότα: στη 70η επέτειο της Μάχης της Κρήτης και στα 2.500 χρόνια της Μάχης του Μαραθώνα.
Όπως ανέφερε (στο πλαίσιο της πρόσφατης συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε στην πόλη μας) ο Vitaly Mironov, που είναι διευθυντής του μεσογειακού φεστιβάλ τεχνών και προϊστάμενος του τμήματος διεθνών σχέσεων της «Militfest Entertainment Ltd», ένας από τους κυριότερους σκοπούς του φεστιβάλ είναι να υπογραμμιστεί ο ρόλος της Ελλάδας και του πολιτισμού της σε όλο τον κόσμο.
«Αν και διανύουμε μία δυσάρεστη περίοδο, γεμάτη ανασφάλεια που η οικονομική κρίση μας επέβαλε, μπορούμε και πρέπει να αντλούμε έμπνευση και ελπίδα από τις πηγές μας, αυτές των αιώνιων αξιών. Με τον τρόπο αυτό θα καταφέρουμε να κάνουμε πιο στενές τις σχέσεις μας, αυτές που κληρονομήσαμε από το παρελθόν, να τις διατηρήσουμε και στο μέλλον, δημιουργώντας μια αξέχαστη γιορτή. Τα πνευματικά και οικονομικά πλεονεκτήματα αυτού του γεγονότος για το λαό της Κρήτης και όλης της Ελλάδας είναι προφανή. Το φεστιβάλ θα προσελκύσει αναμφισβήτητα πολλούς επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και διάφορες άλλες χώρες του κόσμου. Μια πρωτοβουλία που έχει την επίσημη πολύπλευρη υποστήριξη των ελληνικών αρχών. Αυτό το πρωτοφανές πολιτιστικό γεγονός έχει σκοπό να παρουσιάσει σε παγκόσμιο επίπεδο τον θαυμάσιο πολιτισμό της Κρήτης και όλης της Ελλάδας, αλλά και να συγκεντρώσει στην Κρήτη κορυφαίους ερμηνευτές από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, διαφορετικών καλλιτεχνικών στιλ, τόσο μεγάλους «αστέρες» όσο και εθνικά συγκροτήματα», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Η θετική ματιά του δήμου για το νέο φεστιβάλ

Αναφερόμενη από την πλευρά της στο νέο αυτό φεστιβάλ που «έρχεται» η κα Μπιρλιράκη υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως μεταξύ των εκδηλώσεων που θα γίνουν, είναι και κάποιες αναγεννησιακές, «οπότε θεωρούμε πως δε θα λείψει από την πόλη μας η ποιοτική καλλιτεχνική αναφορά στην αναγέννηση».
Και συνεχίζοντας πρόσθεσε, ότι «η συμμετοχή του Ρεθύμνου σ’ αυτό το φεστιβάλ θα επιβαρύνει το δήμο μας μ’ ένα χαμηλό κόστος αφού θα πρέπει να εξασφαλίσουμε μόνο τη φιλοξενία των καλλιτεχνών, θέμα για το οποίο έχουμε ήδη συνεργαστεί με φορείς της πόλης μας και κυρίως ξενοδόχους, οι οποίοι εμφανίζονται, για άλλη μια φορά, διατεθειμένοι να αναλάβουν σημαντικό μέρος της δαπάνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη διοργάνωση του μεσογειακού φεστιβάλ έχει αναλάβει μεγάλη ρωσική εταιρεία και για το δήμο μας μια τέτοια συνεργασία πέραν του υψηλού καλλιτεχνικού της αντικρύσματος έχει και μια επιπλέον σημασία αφού ουσιαστικά ανοίγει ένα ακόμη παράθυρο προς τη ρωσική αγορά και αναμφίβολα θα ενισχύσει την υφιστάμενη σχέση του νησιού μας με τους ρώσους».
Με αφορμή τη φετινή διοργάνωση του 1ου μεσογειακού φεστιβάλ τεχνών θα δοθεί η ευκαιρία σε πολλά μέλη τοπικών μουσικών σχημάτων (π.χ. δημοτική φιλαρμονική) και χορευτικών (όπως, οι σχολές χορού της πόλης μας) να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις παγκόσμιας εμβέλειας. Σημειώνεται τέλος, πως το μεσογειακό φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού – Τουρισμού, του ΕΟΤ και της περιφέρειας Κρήτης.

της Στέλλας Μαθιουδάκη απο το Rethemnosnews