Ρέθυμνο : Βραδιές τέχνης στο Ελληνικό Ωδείο την Κυριακή

Στα πλαίσια “Βραδιές Τέχνης στο Ελληνικό Ωδείο”, ο Σύνδεσμος Διαδόσεως Καλών Τεχνών οργανώνει, την Κυριακή 13-6-2010 και ώρα 21:00, ρεσιτάλ πιάνου με έργα για 4 χέρια που θα δώσει το πιανιστικό ντουέτο “Blanc- Noir”, από τις πιανίστριες Ελένη Περπιράκη και Ελένη Τζιράκη. Οι δύο εξαίρετες πιανίστριες θα ερμηνεύσουν έργα των : G. Faure, M. Ravel, E. Grieg, P. Tschaikowsky και του συνθέτη κινηματογραφικής μουσικής Nino Rota.

Το Α’ μέρος του ρεσιτάλ θα αρχίσει με το “Dolly- 6 κομμάτια για 4 χέρια” του γάλλου συνθέτη G. Faure (1845- 1924), ένα έργο που γράφτηκε το 1894 και έχει ως κεντρική ιδέα μια κούκλα που ονομάζεται “Dolly”. Ο συνθέτης παρουσιάζει μέσα από τα 6 κομμάτια του έργου του τον φανταστικό – παιδικό κόσμο της Dolly, μεταφέροντας μας στο μυθικό παιδικό κόσμο των παιχνιδιών.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα για παινιστικό ντουέτο, η «Ισπανική Ραψωδία»(1907) του επίσης γάλλου συνθέτη M. Ravel (1875- 1937). Το έργο έχει σαφείς αρμονικές και ηχοχρωματικές επιρροές από το ύφος της εμπρεσιονιστικής σχολής που δημιούργησε ο C. Debussy στα τέλη του 19ου αι. Αποτελείται από 4 μέρη , στα οποία ο Ravel δείχνει το καταπληκτικό χτίσιμο του έργου του από την πρώτη νότα ως την τελευταία. Ξεκινάει με ένα ονειρικό μοτίβο, που μας μεταφέρει στους ήχους και την εικόνα της νύχτας και το οποίο φεύγει και ξανάρχεται κατά τη διάρκεια όλου του έργου. Επίσης υπάρχουν έντονα μουσικά χαρακτηριστικά της ισπανική μουσικής, όπως ρυθμοί, κιθαριστικοί σχηματισμοί, έτσι ώστε το έργο να έχει έντονες εναλλαγές ανάμεσα σε ήρεμα, ονειρικά και χορευτικά μέρη.

Tο Β’ Μέρος θα ξεκινήσει με τη ορχηστρική σουίτα, no. 1 «Peer Gynt” (μεταγραφή για 4 χέρια) του Nορβηγού E. Grieg (1843- 1907), έργο με χαρακτηριστικά γνωρίσματα των «Εθνικών σχολών» που δημιουργήθηκαν στα μέσα του 19ου αι. . Το έργο είναι η μουσική που έγραψε για το θεατρικό δράμα «Peer Gynt» του συμπατριώτη του Ερρίκου Ίψεν και μας μεταφέρει με του ήχους του στα τοπία της Νορβηγίας και σε μουσικά χαρακτηριστικά της Νορβηγικής μουσικής.

Ακολουθεί το μπαλέτο «Η ωραία κοιμωμένη» (1888-9) του P. Tschaikowsky (1840- 1893), σε διασκευή του S. Rachmaninow. Ο P. Tschaikowsky θεωρείται ένας από τους γνωστότερους συνθέτες της ρωσικής σχολής, μένοντας όμως ουσιαστικά μόνος του σε σχέση με την ομάδα των «5» , που θεωρείται η κατεξοχήν ομάδα «εθνικής σχολής». Δεν ταυτίστηκε απόλυτα με τον εθνικισμό, αλλά στα έργα του υπάρχουν πολλά ρώσικα στοιχεία μουσικής.

Τέλος, η συναυλία θα κλείσει με γνωστές κινηματογραφικές μελωδίες από τη μουσική του Νino Rota, σε διασκευή του A. Chartreux.

Το μουσικό ντουέτο «Blanc- Noir» δημιουργήθηκε το 2005. Τα μουσικά ενδιαφέροντα του ντουέτου είναι έργα ρομαντικής εποχής, κυρίως προς τα τέλη του 19ου αι. και έργα που ανήκουν στην μουσική του 20ου αι. Πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση το Μάιο του 2006 στη αίθουσα συναυλιών του Ελληνικού Ωδείου Ρεθύμνου σε συναυλία που οργάνωσε ο Σύνδεσμος διαδόσεως καλών τεχνών για τα 75 χρόνια από τη λειτουργία του. Μια σειρά από επιτυχημένα ρεσιτάλ έχουν δείξει στο φιλόμουσο κοινό τις ερμηνευτικές δυνατότητες των πιανιστριών Ε. Περπιράκη και Ε. Τζιράκη, οι οποίες συμβάλουν με το έργο τους στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας.

Πολλές ευχαριστίες στους χορηγούς του ρεσιτάλ: Παπούτσια “Clarks” – Λαρέτζου- Μανταδάκη Ελένη, στον Αρχιτέχνονα-μηχανικό Κων/νο Καρυστινό και στην Γραφοτεχνική.

[Rethemnos.gr]