Πλήγμα από τον Βορρά για τον τουρισμό μας!

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται οι τουριστικές κρατήσεις προς την Ελλάδα από τις βασικές ευρωπαϊκές αγορές, όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία, με τις απώλειες έναντι του 2011 να κινούνται κοντά στο 20%.

Από τα στοιχεία των στελεχών της αγοράς που συμμετέχουν στη φετινή έκθεση ΙΤΒ στο Βερολίνο προκύπτει ότι ειδικά από τη Γερμανία η μείωση των κρατήσεων ξεπερνά το 30%, ενώ σε διψήφιο ποσοστό, άνω του 15%, κινείται η κάμψη της ζήτησης από τις επίσης μεγάλες αγορές της Βρετανίας, της Ιταλίας, τις αγορές της Σκανδιναβίας και των ΗΠΑ.

Απελπισμένοι οι ξενοδόχοι, ελπίζουν σε αντιστροφή του εξαιρετικά δυσάρεστου κλίματος μετά την ολοκλήρωση του PSI και του νέου πακέτου στήριξης της Ελλάδας. Εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχει βελτιωθεί η εικόνα της χώρας, η οποία έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την οικονομική κρίση, αλλά και τις απανωτές αστοχίες της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Στην τουριστική αγορά υποστηρίζουν ότι οι καλές επιδόσεις, με διψήφια άνοδο στις κρατήσεις, από Ρωσία, Βαλκάνια και Τουρκία δεν είναι ικανές να αντισταθμίσουν την τεράστια απώλεια εσόδων από τις παραδοσιακές αγορές της δυτικής Ευρώπης. Πέρυσι, περισσότεροι από 6.500.000 τουρίστες προέρχονταν από τη ζώνη του ευρώ και οι 2.240.000 από τη Γερμανία. Υπολογίζεται ότι η πτώση κρατήσεων κατά 30% από τη Γερμανία ισοδυναμεί με απώλεια εσόδων κοντά στο μισό δισεκατομμύριο ευρώ για την ελληνική τουριστική αγορά. Αν δεν αντιστραφεί η σημερινή πορεία, δύσκολα θα επιτευχθούν οι στόχοι για εισπράξεις 10 δισ. ευρώ στη φετινή σεζόν, με αφίξεις άνω των 16.000.000 τουριστών. Αυτόν τον στόχο είχε θέσει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) μετά την αύξηση του 10% το 2011.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος διοργανώνει φιέστες με την Google και τη V+O των κυρίων Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και Γιάννη Ολύμπιου, προωθεί σουπλά με εικόνες από την Ελλάδα στα εστιατόρια των ΗΠΑ και ανακοινώνει μεγαλόπνοα σχέδια που μένουν στα χαρτιά.

[dimokratianews.gr]