‘Πρεμιέρα’ εκδηλώσεων απο το ΔΗΠΕΘΕΚ, με αφιέρωμα στον Νίκο Κούνδουρο

“Πολιτισμός και Πολιτική” είναι το θέμα της ημερίδας που διοργανώνει αυτή την Κυριακή στα Χανιά το ΔΗΠΕΘΕΚ με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων.

Όπως τόνισε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ κ. Μιχάλης Αεράκης: “Αυτές τις μέρες πρόκειται να γίνουν πολλά σπουδαία και σημαντικά γεγονότα στην πόλη μας, που το ΔΗΠΕΘΕΚ οφείλει και πρέπει να τα κάνει, γιατί έτσι αντιλαμβάνεται αυτόν τον θεσμό των Δημοτικών Περιφερειακών. Αυτό σημαίνει πολλές καλές παράλληλες εκδηλώσεις, πέρα από τις παραστάσεις των θεατρικών έργων, έτσι ώστε πραγματικά να εισχωρούμε στα σπλάχνα της τοπικής κοινωνίας, που αυτό είναι και το ζητούμενο”.

“Οι εκδηλώσεις ξεκινούν αύριο, Σάββατο 10 και θα διαρκέσουν μέχρι τις 22 Απριλίου στο Μεγάλο Αρσενάλι με αφιέρωμα στο έργο ενός από τους πιο σπουδαίους σκηνοθέτες του ελληνικού κινηματογράφου, τον Νίκο Κούνδουρο. Το αφιέρωμα θα περιλαμβάνει έκθεση, προβολές και ομιλίες με στιγμιότυπα από τη σημαντική πορεία που έχει διανύσει ο σπουδαίος καλλιτέχνης. Όπως ανέφερε ο κ. Αεράκης: “Ο Νίκος Κούνδουρος είναι ένας Κρητικός που κουβαλάει αρχές και αξίες, που έχει θέση και άποψη για τη ζωή του αλλά και τον πολιτισμό αυτής της χώρας. Καλούμε όλους τους φίλους να έρθουν και να τιμήσουν έναν σπουδαίο άνθρωπο, Κρητικό και καλλιτέχνη”.

Η έκθεση φιλοξενήθηκε πρόσφατα σε τρεις χώρους στην Αθήνα (Ταινιοθήκη της Ελλάδας, Μουσείο Μπενάκη και Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου) και περιλαμβάνει φωτογραφίες επεξεργασμένες έτσι, ώστε ξεπερνώντας το αρχικό μέγεθος των 35 mm του κινηματογραφικού negatif, να αποτελούν αυτόνομα έργα φωτογραφικής τέχνης. Για τη ζωή και το έργο του σκηνοθέτη θα μιλήσουν οι κ. Γιώργος Γραμματικάκης (καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης), Γιώργος Στεφανίδης (επ. καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών), Πέτρος Τατσόπουλος (συγγραφέας), Μανούσος Μανουσάκης (σκηνοθέτης). Συνδιοργανωτές είναι: Δήμος Χανίων, Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.

Επίσης την Κυριακή 11 Απριλίου στο Βενιζέλειο Ωδείο θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα: «Πολιτισμός και πολιτική στα σκαλοπάτια του 21ου αιώνα». Στην ημερίδα θα συμμετάσχουν άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, όπως οι κ. Γιώργος Γραμματικάκης (καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης), Αλέξανδρος Μυράτ (καλλιτεχνικός διευθυντής Ορχήστρας Καμεράτα), Γιώργος Στεφανίδης (επ. καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών), Πέτρος Τατσόπουλος (συγγραφέας), Νίκος Κούνδουρος (σκηνοθέτης), Μανούσος Μανουσάκης (σκηνοθέτης), Βασίλης Παπαβασιλείου (σκηνοθέτης) καθώς και εκπρόσωποι ορισθέντες από όλα τα πολιτικά κόμματα. Ένας πνευματικός άνθρωπος του τόπου μας είχε πει ότι: “Η πολιτική χρησιμοποιεί πάντοτε τον πολιτισμό ως επιδόρπιο και όταν οι καιροί οικονομικά είναι δύσκολοι και αυτό το επιδόρπιο κόβεται. Αυτό αποτέλεσε μεταξύ άλλων την αφορμή για την ημερίδα που διοργανώνει το ΔΗΠΕΘΕΚ με ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών αλλά και εκπροσώπους από όλα τα πολιτικά κόμματα για να γίνει μια πολιτισμένη συζήτηση” τόνισε ο κ. Αεράκης. Επίσης, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης, στο πλαίσιο της παρουσίασης θεατρικών μονολόγων, θα παρουσιάσει σε συνεργασία με το Θέατρο Εποχή την «Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Βασίλη Παπαβασιλείου τη Δευτέρα 12, Τρίτη 13 και Τετάρτη 14 Απριλίου στο Βενιζέλειο Ωδείο. Συμμετέχει ο Γιώργος Γιαννακάκος. Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου Σκηνικά – κοστούμια: Μαρί Νοέλ Σεμέ Φωτισμοί: Ελευθερία Ντε Κώ Μουσική: Γιάννης Μεταλ Λινός.

Τη Δευτέρα 19 και την Τρίτη 20 Απριλίου στο Βενιζέλειο Ωδείο θα παρουσιασθεί το έργο «Σεμινάριο Βλακείας» του Σάκη Σερέφα σε συνεργασία με την Εταιρεία Θεάτρου Commedia. Τον ρόλο του εισηγητή ερμηνεύει ο Δημήτρης Πιατάς. Σκηνοθεσία: Κατερίνα ΠοΛυχρονοπούλου Σκηνικά – κοστούμια: Αφροδίτη Κουτσουδάκη Μουσική: Κίμων Χυτήρης Φωτισμοί: Σάκης ΜπιρΜπίλης Δημιουργία ψηφιακής εγκατάστασης και μουσική επιμέλεια: Μάνος Αρβανιτάκης

Τέλος, την Τετάρτη 28 και την Πέμπτη 29 Απριλίου στο Βενιζέλειο Ωδείο το ΔΗΠΕΘΕΚ θα παρουσιάσει την παράσταση «Γυάλινα πηγάδια» σε συνεργασία με την Εταιρεία «Άνασσα». Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Αδάμ Συρραφή κειμένων: Ντόρα Ζαχαροπούλου – Μαρία ΠάΝου Παίζουν: Ντόρα Ζαχαροπούλου, Ελένη Υφαντή, Γιώργος Σταυριανός Πίνακες: Μαρία Πάνου Χορογραφίες: Φαίδρα Σούτου Μουσική: Δημήτρης ΘεοΧάρης Σκηνογραφία: Φωτεινή Γκουβέλη Φωτισμοί: Χριστίνα ΘανάΣουλα Βοηθός σκηνοθέτη: Ιάσωνας Ξεντίδης.