Νίκος Λυγγούρης: «Ο χρόνος αποφασίζει για το τι είναι ωραίο κι αληθινό»

Μόνιμος κάτοικος Βερολίνου, ο Νίκος Λυγγούρης επιστρέφει στην Ελλάδα, αυτή τη φορά όχι για τις ανάγκες κάποιου γυρίσματος αλλά για να παρευρεθεί σε ένα αφιέρωμα στο έργο του που διοργανώνει το Goethe Zentrum των Χανίων.

Στο Flix μας μιλάει για την πρώτη του θρυλική ταινία, για το ελληνικό σινεμά, το Θόδωρο Αγγελόπουλο και τους λάθος λόγους για τους οποίους το έργο του παραμένει για την Ελλάδα ένα καλά κρυμμένο μυστικό.

Οσοι γνωρίζουν το Νίκο Λυγγούρη, είναι οι ιδανικοί για να περιγράψουν ένα δημιουργό που υπήρξε πάντοτε κάτι περισσότερα από ένας «Ελληνας της Διασποράς». Γεννημένος στην Αθήνα, ο Νίκος Λυγγούρης σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και κινηματογράφο στην Ανώτατη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Μονάχου, υπήρξε από τις καλύτερες πένες του «Σύγχρονου Κινηματογράφου» και ζει και εργάζεται στο Βερολίνο.

Με την πρώτη του ταινία, την «Ομίχλη Κάτω από τον Ηλιο» το 1980 έδειξε σαφώς τις προθέσεις του για ένα σινεμά ελεύθερο από συμβάσεις, με κάποιο τρόπο καθόλου και απόλυτα ελληνικό, στιλ που διατηρήθηκε και στις επόμενες ταινίες του σκηνοθέτη, τόσο στην πιο διάσημη μεγάλου μήκους ταινία του «Καρδιά Από Πέτρα», όσο και στα ντοκιμαντέρ του (ανάμεσα τους και τρια για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, με πιο πρόσφατο αυτό για τα γυρίσματα της «Σκόνης του Χρόνου»)

Γυρισμένη στα Χανία, η «Ομίχλη Κάτω από τον Ηλιο» αποτελεί και το κέντρο του ενδιαφέροντος του αφιερώματος στο έργο του Νίκου Λυγγούρη που διοργανώνει το Goethe Zentrum των Χανιών στις 26 και 27 Μαρτίου στον κινηματογράφο Αττικόν.

Αποκατεστημένη πλέον, η πρώτη ταινία του Λυγγούρη, μαζί με έξι ακόμη ταινίες (δύο μυθοπλασίας και τέσσερα ντοκιμαντέρ, με πιο πρόσφατο το «Ξύπνησε ο Σουλτάν Αχμέτ» που προβλήθηκε πριν μερικές εβδομάδες στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης) δίνει την ευκαιρία σε όσους βρίσκονται στα Χανιά να γνωρίσουν έναν από τους σημαντικότερους και πιο ιδιοσυγκρασιακούς σκηνοθέτες των τελευταίων τριών δεκαετιών.

Οι υπόλοιποι θα πρέπει απλά να περιμένουν, αφού για τους λάθους λόγους (καμία ταινία του Λυγγούρη δεν έχει πάρει επίσημη διανομή στην Ελλάδα) το έργο του παραμένει ένα καλά κρυμμένο μυστικό. Από αυτά που όταν ανακαλυφθούν θα συμπληρώσουν ιδανικά την ιστορία του κινηματογράφου μιας χώρας που ο ίδιος θεωρεί την έμπνευση του, δηλώνοντας ωστόσο πως μόνο ο χρόνος αποφασίζει για το τι είναι ωραίο και αληθινό.

η συνέχεια εδω