Σ’ αυτοKYTTARO_XALEPAS_LOGOSύς τους δύσκολους καιρούς είναι ευκαιρία , να σκεφτούμε και να δράσουμε λίγο διαφορετικά…… Ίσως γιατί σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς το μόνο καταφύγιο είναι ο ανθρωπισμός μας……

Ο ανθρωπισμός που πολεμάει τον καταναλωτισμό μας και μας θυμίζει πως αξίζει να δίνουμε λίγο από το υστέρημα της ζωής μας και πολύ από το περίσσευμα της ψυχής μας…….

Κάτω από αυτό τον προβληματισμό κάναμε δειλές σκέψεις, που σύντομα  έγιναν τολμηρά σχέδια και ακόμα πιο γρήγορα έγιναν πραγματικότητα. Ο λόγος γίνεται για το«Παντοπωλείο Αλληλεγγύης» που λειτουργεί στη συνοικία της Χαλέπας από τις 19.12.2011. Ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του συλλόγου «ΚΥΤΤΑΡΟ ΧΑΛΕΠΑΣ» που απαρτίζεται από τους  συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων των σχολείων της γειτονιάς μας(9ο, 10ο, 11ο Δημοτικό-Nηπιαγωγείο, Κουμπελή Νηπιαγωγείο και 7ο Γυμνάσιο),  τους εκπαιδευτικούς των παραπάνω σχολείων, τις ενορίες και τους κατοίκους της συνοικίας. Λειτουργεί καθημερινά στο ισόγειο του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, στην οδό Ρωμάνου 3,που βρίσκεται στην πλατεία Ευαγγελιστρίας στη Χαλέπα, σε χώρο που ευγενικά παραχώρησε η Διοίκηση του Ιδρύματος αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα της λειτουργίας του «Παντοπωλείου Αλληλεγγύης» στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που όλοι ζούμε. Έτσι απλά, επειδή πιστεύουμε στη δύναμη κάθε πολίτη αυτού του τόπου, προσπαθούμε να στηρίξουμε οικογένειες που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση και προσπαθούν να επιβιώσουν. Μέχρι σήμερα έχουν εξυπηρετηθεί 370 οικογένειες (Έλληνες και μετανάστες) με είδη α΄ ανάγκης και έχουν διακινηθεί πάνω από 24.000 προϊόντα. Ένα μέρος από τα προϊόντα συλλέγονται από τους μαθητές των σχολείων που κάθε μήνα φέρνουν τρόφιμα από λίστες που εναλλάσσονται ανάμεσα στα σχολεία της Χαλέπας και κάτω από την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών- διευθυντών- γονέωv συγκεντρώνονται, καταγράφονται και μπαίνουν στα ράφια. Ένα μεγάλο  μέρος τροφίμων προέρχεται από τα κουτιά που έχουν τοποθετηθεί σε Σούπερ Μάρκετ της πόλης μας (ΙΝΚΑ – ΑΡΙΑΔΝΗ ΧΑΛΕΠΑΣ ΚΑΙ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗ) και υποστηρίζονται από το προσωπικό ,τη διεύθυνση και τους πελάτες των καταστημάτων.

Σπουδαστές από τις σχολές του ΟΑΕΔ, ΕΠΑΣ  Ταυρωνίτη, μαζί με τους καθηγητές τους ετοιμάζουν  εδέσματα πασχαλινά, για να μοιραστούν τη Μεγάλη Εβδομάδα στους λήπτες του Παντοπωλείου.

Μαθητές και διδακτικό προσωπικό σχολείων και σχολών, Σύλλογοι , φορείς, μέλη  ιδιωτικών παιδικών σταθμών , ενορίες, Σωματεία εργαζομένων, παραγωγοί , καταστηματάρχες, ξενοδόχοι, επιχειρηματίες και  απλοί πολίτες, άνθρωποι της διπλανής πόρτας είναι αυτοί  που στηρίζουν  την προσπάθειά μας για να στηρίξουμε όλοι μαζί, τον αστερισμό της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Αγάπης, της Ελπίδας, της Ανθρωπιάς…

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το πόσο στάθηκαν στο πλευρό  του «Παντοπωλείου Αλληλεγγύης» τα μέσα επικοινωνίας των Χανίων ( Τύπος , ραδιόφωνο και τηλεόραση) μέσω των αξιόλογων δημοσιογράφων, μας που αφιέρωσαν  αρκετά καλογραμμένα άρθρα και καλοφτιαγμένα ρεπορτάζ για την προβολή της λειτουργίας του ,στη χανιώτικη κοινωνία.

Εκτός από τρόφιμα μέσω του Παντοπωλείου Αλληλεγγύης διατίθενται και δωρεά πλήρη γεύματα με ευγενική χορηγία του εργαστηρίου Ζύμης Α/φοι Χιωτάκη, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης και την Αρχιτεκτονική Σχολή Χανίων. Σε λίγες ημέρες ξεκινάμε συνεργασία με την κρεατεμπορική ΠΑΤΕΡΑΚΗ  και την Εταιρεία Γευσήνους, που υποστηρίζει τη φοιτητική λέσχη του ΤΕΙ.

Επειδή πιστεύουμε ότι η αλληλεγγύη δεν έχει σύνορα , αλλά αντίθετα κάθε προσπάθεια βοήθειας προς το συνάνθρωπο είναι σεβαστή και υποστηρίξιμη κανονίσαμε δυο φορές την εβδομάδα να προσφέρουμε τρόφιμα για τα γεύματα της Κοινωνικής Κουζίνας και ξεκινήσαμε να συλλέγουμε φάρμακα για τον εμπλουτισμό του  Κοινωνικού  Φαρμακείου.

Η συλλογική αυτή προσπάθεια που λειτουργεί  σε καθημερινή βάση με απόλυτη διαφάνεια, ελπίζουμε ότι θα επιβιώσει για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, γιατί οι εμπλεκόμενοι είμαστε συνειδητοποιημένοι πολίτες που ενεργούμε με μεράκι, χωρίς σκοπιμότητες και αντιπαλότητες. Πιστεύουμε ότι:

 

Αν θέλεις να λέγεσαι ΑΝΘΡΩΠΟΣ,

κοίτα αυτό που σε ενώνει με το διπλανό σου,

όχι αυτό που σε χωρίζει και σε απομονώνει.

Έτσι κατακτάς τη ζωή και καταλαβαίνεις το νόημά της……..

Από την προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή του Συλλόγου «ΚΥΤΤΑΡΟ ΧΑΛΕΠΑΣ»

 

απο την ΠΥΞΙΔΑ της ΠΟΛΗΣ