“Αγροτικός Αύγουστος 2012” με θέμα την ανάδειξη των προϊόντων των ορεινής ενδοχώρας

Η πρώτη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του Αγροτικού Αυγούστου 2012 πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Δημαρχείο Χανίων.

Φέτος η έκθεση προϊόντων του Αγροτικού Αυγούστου θα διεξαχθεί στην Δυτική Τάφρο από τις 3 έως και τις 8 Αυγούστου.

Όπως και πέρυσι η έκθεση θα μεταφερθεί τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη και θα εμπλουτιστεί με γευσιγνωστικές – προωθητικές και ενημερωτικές εκδηλώσεις, σε δημοσιογράφους τροφίμων, εμπόρους και διακινητές αλλά και ενδιαφερόμενους φορείς και πολίτες, για το εξαιρετικό παρθένο κρητικό ελαιόλαδο. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν με τη βοήθεια των Κρητικών Σωματείων Αττικής και της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών κι Ελιάς και το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, σε κεντρικά ξενοδοχεία ή χώρους των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, που θα υποδειχθούν από τα Σωματεία και την Αδελφότητα και θα αφορούν τα χημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, τους σταθερούς ποιοτικούς δείκτες, την οργανοληπτική αξιολόγησή του και τις ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του καταναλωτή.

Σύμφωνα με την εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου στα αγροτικά θέματα κ. Λευτέρη Αμπαδιωτάκη, που έγινε δεκτή ομόφωνα από όλο το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, ο φετινός Αγροτικός Αύγουστος αποφασίσθηκε να έχει κεντρικό θέμα την «Ανάδειξη προϊόντων της Ορεινής Ενδοχώρας».

Έτσι το πηκτόγαλο Χανίων και η γραβιέρα Κρήτης, τα οποία το οποίο έχουν χαρακτηριστεί ως Π.Ο.Π. αλλά υστερούν ως προς τη συσκευασία, προωθείται σε πρώτη φάση –σε συνεργασία με το Σύλλογο Τυροκόμων Χανίων- η συσκευασία των δύο αυτών προϊόντων.

Παράλληλα προχωρά από τον Δήμο Χανίων και το Συνεταιρισμό Καστανοπαραγωγών η σύνταξη φακέλου για την αναγνώριση του κάστανου Χανίων
ως Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και Βιολογικού.
Τέλος -σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. Χανίων- το ετήσιο βιβλίο του Αγροτικού Αυγούστου για το 2012, θα έχει τίτλο «Ημερολόγιο Κρητικής Διατροφής 2013», που θα δίνει απάντηση στο ερώτημα: «τι θα φάμε σήμερα;»

[agonaskritis.gr]