14ο Φεστιβάλ ταινιών τεκμηρίωσης στο Ρέθυμνο

Οι Κινηματογραφικές Λέσχες του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρεθύμνου και των Φοιτητών Ρεθύμνου, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Περιφερειακού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και το Δήμο Ρεθύμνου, παρουσιάζουν το φετινό αφιέρωμα με τις βραβευμένες ταινίες τεκμηρίωσης, στο Κέντρο Νέων του Δήμου Ρεθύμνου, την Παρασκευή 18 και την Κυριακή 20 Μαΐου 2012.
 
Πρόγραμμα προβολών
Παρασκευή 18 Μαίου
«Απαλλοτρίωση», σκηνοθεσία-Σενάριο: Μάνος Παπαδάκης.
«Σάκης Παπαδημητρίου: η αναπνοή του αυτοσχεδιαστή», σκηνοθεσία-Σενάριο: Σπύρος Τσεφτής.
«Κλέφτης Εικόνων», σκηνοθεσία-Σενάριο: Πάνος Α. Θωμαΐδης.
Κυριακή 20 Μαίου
«Έβρος, η άλλη όχθη», σκηνοθεσία-φωτογραφία-παραγωγή: Χρόνης Πεχλιβανίδης.
«Γαύδος. Εκεί στο Νότο», σκηνοθεσία-σενάριο: Ανθή Νταουντάκη, μουσική: Νίκη Ξυλούρη.
Ώρα έναρξης προβολών: 20:30
Περιλήψεις ταινιών
«Απαλλοτρίωση»
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Μάνος Παπαδάκης. Έγχρωμο. Διάρκεια 110’
Στη Δυτική Μακεδονία σε μία έκταση 100.000 στρεμμάτων αναπτύσσονται τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ. Μέχρι στιγμής 3000 άνθρωποι έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους και ακολουθούν άλλοι 10.000. Η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι είναι αναπόφευκτο…
«Σάκης Παπαδημητρίου: η αναπνοή του αυτοσχεδιαστή»
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Σπύρος Τσεφτής. Έγχρωμο-Ασπρόμαυρο. Διάρκεια 50’
Το 1979, ο Σάκης Παπαδημητρίου στο πιάνο και ο Φλώρος Φλωρίδης στο σαξόφωνο, υπογράφουν τη γενέθλια πράξη της Ελληνικής Τζαζ, αυτοσχεδιάζοντας στου «Μπαράκου». Ο Σάκης Παπαδημητρίου, συγγραφέας, άνθρωπος της τζαζ, αρθρογράφος, συνδιοργανωτής φεστιβάλ, ραδιοφωνικός παραγωγός, βιογραφείται.
«Κλέφτης Εικόνων»
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Πάνος Α. Θωμαΐδης. Έγχρωμο- Ασπρόμαυρο. Διάρκεια 27’
Ο Σπύρος Στάβερης βιοπορίζεται από την κλοπή της εικόνας του «Άλλου», λειτουργώντας ως καθρέφτης, που αντιγυρίζει στη μεταπολιτευτική ελληνική κοινωνία την εικόνα της.
«Έβρος, η άλλη όχθη»
Σκηνοθεσία-Φωτογραφία-Παραγωγή: Χρόνης Πεχλιβανίδης. Έγχρωμο. Διάρκεια 96’
«Η άλλη όχθη» εστιάζει στις συναλλαγές και στις διαδικασίες μεταξύ διακινητών και μεταναστών. Ερευνάται η παράνομη διακίνηση-εμπορία ανθρώπων μέσω συνεντεύξεων όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, ιδιαίτερα διακινητών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στα περάσματα του ποταμού, με στρατηγικό κέντρο την Κωνσταντινούπολη.
«Γαύδος. Εκεί στο Νότο»
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Ανθή Νταουντάκη, Μουσική: Νίκη Ξυλούρη. Έγχρωμο. Διάρκεια 93’
Εκτός από την παρουσίαση της φύσης και της ιστορίας του νησιού, η ταινία ασχολείται διεξοδικά με τον τρόπο συμβίωσης των δύο διαφορετικών κοινοτήτων της Γαύδου∙ από την μία πλευρά οι ντόπιοι και από την άλλη οι «αυτοεξόριστοι» που βρήκαν εκεί την Ιθάκη τους.