“Ελληνική εβδομάδα” στο Ρέθυμνο με τιμώμενη περιοχή το Ρέθυμνο

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνης διοργανώνεται στο Βερολίνο σε ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα, το Helle-Mitte, δυναμική προώθηση του προορισμού «Ρέθυμνο» στο διάστημα 3 έως 8 Σεπτεμβρίου 2012.


Το εμπορικό κέντρο Hell-Mitte βρίσκεται σε μία από τις κεντρικές περιοχές του Βερολίνου και στεγάζει στους χώρους του το δημαρχείο της περιοχής, μια κλινική και πολυάριθμα εμπορικά καταστήματα και καφέ, εστιατόρια, σημεία ψυχαγωγίας.
Η «Ελληνική Εβδομάδα» θα περιλαμβάνει πολλές καθημερινές εκδηλώσεις με κυριότερη από αυτές το κονσέρτο της σοπράνο Alexandra Gravas, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου υπό την αιγίδα του δημάρχου της περιοχής.
Στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν συμπεριλαμβάνονται κρητικοί χοροί από παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα με κρητικές φορεσιές, περίπτερο για το Ρέθυμνο με ενημερωτικό υλικό, θέατρα μαριονέτας για μικρούς και μεγάλους, περίπτερο με ελληνικά προϊόντα, και μία μεγάλη έκθεση φωτογραφίας από το Ρέθυμνο.
Την ευθύνη για την υποστήριξη της καμπάνιας έχει αναλάβει η εταιρεία North Events.
Τέλος, με στόχο την δυναμική του παρουσία στη Γερμανική και γενικότερα στην Ευρωπαϊκή τουριστική αγορά, ο Σύλλογος Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνου σχεδιάζει μια επιθετική πολιτική-στρατηγική με απώτερο σκοπό τη διείσδυση του Ρεθύμνου στη γερμανική αγορά για την τουριστική σεζόν 2013 αλλά και για τις μελλοντικές σεζόν, έτσι ώστε το Ρέθυμνο να «ανέβει» όσο γίνεται πιο ψηλά στη σειρά προτεραιότητας επιλογής προορισμού διακοπών των Γερμανών.
Ανάπτυξη γαστρονομικού-οινικού τουρισμού
Στο Ρέθυμνο πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση εργασίας των εταίρων του έργου «Γεύσις Τουρ», στις 31 Μαΐου και 1 Ιουνίου, στο οποίο συμμετέχει η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, ως επικεφαλής εταίρος. Στο έργο συμμετέχουν επίσης το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας, το Δίκτυο Οινοποιών Ηρακλείου και η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Τροόδους Κύπρου.
Κατά τη δεύτερη ημέρα της συνάντησης πραγματοποιήθηκε ξενάγηση από το Δίκτυο Οινοποιών Ηρακλείου σε τρία οινοποιεία, όπου οι εταίροι του έργου είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις σύγχρονες εγκαταστάσεις, να ενημερωθούν σχετικά με τις διαδικασίες οινοποίησης, να γευτούν και να συγκρίνουν κρασιά από διάφορες ντόπιες ποικιλίες σταφυλιών.
Στόχος του έργου Γεύσις Τουρ είναι ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος με δράσεις γαστρονομικού/οινικού τουρισμού, η στόχευση σε μια νέα τουριστική αγορά και η απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος που θα βασίζεται στην ιδιαίτερη γαστρονομία, τον πολιτισμό και τα προϊόντα της κάθε περιοχής, ώστε οι επισκέπτες να επιλέγουν την Κρήτη και την Κύπρο επιδιώκοντας να βιώσουν την τουριστική εμπειρία μέσα από τη γεύση και την επαφή με ένα διαφορετικό τρόπο ζωής.
Η εμπειρία των τελευταίων ετών έχει αποδείξει ότι μόνο μέσα από δράσεις εμπλουτισμού και διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος, προορισμοί όπως η Κρήτη και η Κύπρος μπορούν να αντεπεξέλθουν και να παραμείνουν στο προσκήνιο της ευρωπαϊκής και της διεθνούς τουριστικής αγοράς.
Εκτιμάται ότι το έργο θα εξασφαλίσει πολλαπλασιαστικά οφέλη και για τις δύο περιοχές. Θα ενισχυθεί η τοπική ταυτότητα της κουζίνας κάθε περιοχής, οι επιχειρηματίες θα κατανοήσουν τη σημασία προσφοράς τοπικών προϊόντων ποιότητας, με συνέπεια την αύξηση της ζήτησης τέτοιων προϊόντων με θετικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και κοινωνία.
Το έργο έχει εγκριθεί στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας «Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους.

Ρεθεμνιωτικα Νεα