Καμπανάκι κινδύνου από τους καστανοπαραγωγούς

Έντονη ανησυχία στους καστανοπαραγωγούς του Νομού Χανίων έχει προκαλέσει η καθυστέρηση εκπόνησης της μελέτης που αφορά την αντιμετώπιση του έλκους της καστανιάς. Οι καστανοπαραγωγοί τονίζουν ότι η καθυστέρηση αυτή οδηγεί στην καταστροφή ένα μεγάλο μέρος των καλλιεργειών τους.
Μάλιστα, με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσουτάρη, ο Συνεταιρισμός Καστανοπαραγωγών Ν. Χανίων ζητά άμεση συνάντηση, τονίζοντας παράλληλα την άμεση ανάγκη χρηματοδότησης του προγράμματος για την βιολογική αντιμετώπιση του έλκους της καστανιάς.
Αναλυτικά η επιστολή, που υπογράφουν ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Συνεταιρισμού Καστανοπαραγωγών Ν. Χανίων Νίκος Μπομπολάκης και Γιώργος Μοτάκης αντίστοιχα, έχει ως εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Σας παρακαλούμε άμεσα να δεχτείτε εκπροσώπους της Περιφέρειας, τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Βουλγαράκη, εκπροσώπους των εμπλεκόμενων Δήμων Ν. Χανίων: Πλατανιά, Χανίων, Κισάμου, Καντάνου – Σελίνου, τον Πρόεδρο του Α.Σ Καστανοπαραγωγών Χανίων κ. Μπομπολάκη και τον Πρόεδρο της Αναπτυξιακής Εταιρίας Εννιά Χωριών κ. Κυριτσάκη, σε συνάντηση με θέμα την χρηματοδότηση του προγράμματος για την βιολογική αντιμετώπιση του Έλκους της Καστανιάς.
Σας γνωρίζουμε ότι εδώ και τρία χρόνια η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεσμευόταν στους αρμόδιους φορείς και στους αιρετούς του Νομού ότι το θέμα έχει λυθεί και η χρηματοδότηση για την υλοποίηση του προγράμματος είναι εξασφαλισμένη.
Δυστυχώς όμως για πέμπτη συνεχή φορά δεν κατέστη δυνατός ο τρόπος δημοπράτησης της μελέτης  του έργου παρά της θετικές εισηγήσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προς το Υπουργείο Οικονομικών και παρά την επίσημη παρουσία εγγράφου του υπουργείου υπογεγραμμένο από τον κ. Σκανδαλίδη σε ευρεία σύσκεψη στα Χανιά με παρουσία πλήθους κόσμου παραγωγών και θεσμικών παραγόντων του Νομού.
Κύριε Υπουργέ, ενημερωθήκαμε ότι είστε γνώστης της φυτικής παραγωγής σαν καθηγητής Γεωπονίας και σας ζητάμε πριν την σύσκεψη να ενημερωθείτε από τους υπηρεσιακούς σας παράγοντες για το όλο θέμα ώστε στην σύσκεψη αυτή στην οποία ελπίζουμε να καθορίσετε άμεσα ώστε να δώσετε λύση πριν είναι πολύ αργά μιας και το 50% της καστανοκαλλιέργειας έχει καταστραφεί από την εν λόγω αρρώστια. Επίσης κάθε μέρα καθυστέρησης σημαίνει θάνατος για δεκάδες καστανόδεντρα όπως θα δείτε και στο δημοσίευμα σε τοπικό τύπο του Νομού από έναν νέο αγρότη το οποίο σας επισυνάπτουμε με αυτό το έγγραφο.

Πιστεύουμε ότι θα έχουμε την σύντομη απάντηση σας και τον ορισμό της ημερομηνίας της σύσκεψης, δεδομένου της προσωπικής ευαισθησίας σας σε ζητήματα που αφορά την αγροτική παραγωγή μιας και υπηρετείτε διακεκριμένα τόσα χρόνια τον κλάδο αυτό».

neoiorizontes-press.blogspot.gr